Dnes Prague Edition

Případ Půta aneb proč je justice pomalá

-

Nestěžuji si, že jsem včera vážil zbytečnou cestu do Liberce, a nestěžuji si, že nemám téma do novin (které stejně mám). Ale to, že včerejší soud s hejtmanem Martinem Půtou skončil po hodině, bylo trochu zvláštní. Skoro se mi dere na mysl vzpomínka na proslulý pád z kola Davida Ratha, kterým oddaloval přelíčení.

Popořádku: včera začal „proces roku“, ve kterém se momentálně nejvýše postavený obžalovaný politik, hejtman Martin Půta, zodpovídá z korupce.

Údajně vzal úplatek půl milionu korun, i když Půta vinu odmítá.

Soud však ve skutečnost­i začal/nezačal, protože ho předseda senátu Petr Neumann musel odročit na prosinec kvůli možné podjatosti své přísedící.

Jenom obžalovaný­ch je sedmnáct, a když se k nim přičtou obhájci, čtyři soudci, tak se na hlavní líčení chystaly desítky lidí.

Justice teď sklidí kritiku, že rozhoduje pomalu, a samozřejmě za to někdo nese zodpovědno­st.

V tomto případě je podle mě na vině Půta i soudní senát.

Liberec je buď vesnice, kde se všichni znají a všichni na sebe mají nějaké vazby, nebo je to velká náhoda. Manžel paní přísedící je vysoce postavený politik v Půtově hnutí Starostové pro Liberecký kraj, který má samozřejmě velký zájem na tom, aby byl hejtman očištěn.

Stížnost na poslední chvíli

Hejtmanův obhájce Tomáš Gřivna v pondělí den před soudem (když už s tím nešlo moc dělat) podal námitku na podjatost přísedící, přestože o jejím střetu zájmů věděl hejtman už několik týdnů (a sám to i přiznal novinářům včera na chodbě).

Samozřejmě netvrdím, že to pan hejtman udělal úmyslně. Minimálně však bylo dost neobratné stěžovat si na poslední chvíli.

Kdyby senát o možné podjatosti své členky věděl dříve, mohl celou patálii vyřešit v neveřejném zasedání před pár dny a včera se mohlo normálně jednat.

Paní přísedící Zdeňce Hronové, která se jako jediná před novináři schovávala a otáčela na točitém křesle dozadu, asi muselo být také od začátku jasné, že bude problém.

Můžeme se samozřejmě dohadovat, jestli soudkyně Hronová reálně je, či není podjatá. Lámat hlavu si s tím musí Vrchní soud v Praze.

Před lety soudila v Olomouci soudkyně Markéta Langerová, manželka Ivana Langera, řidiče Romana Smetanu, který maloval tykadla politikům na předvolebn­í plakáty – Langera nevyjímaje. Podjatá kupodivu nebyla.

Soud před volbami

Soudci tedy včera nezbylo než odročit případ na prosinec, čili hned na začátku je tu zdržení tři měsíce. A to jde o případ, v němž byl Půta obviněn už v roce 2014 a poté si často stěžoval, že se věc táhne.

Zbývá úvaha, co kdo odložením soudu získal? Odhlédneme–li od oprávněné kritiky, že soudy jsou stále pomalé...

Volby jsou u nás sice pořád, pořád je i „těsně před volbami“, ale když má Martin Půta sdružení, které se jmenuje „Starostové pro Liberecký kraj“, tak jsou pro něj komunální volby klíčové. A když by se psalo v době vrcholící kampaně o soudu kvůli korupci, určitě by to mediální obraz Půtovi trochu pokazilo. A na ten hejtman dbá, protože na jednání soudu ho dokonce provázejí dva PR manažeři, které si najal.

V tomhle směru Půta kritické období díky odročení elegantně překlene.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia