Dnes Prague Edition

Reprezenta­ci povede Šilhavý

Šéfové českého fotbalu už vybrali jméno, které chtějí u reprezenta­ce. Jaroslav Šilhavý neváhá.

- Jan Palička fotbalový reportér MF DNES

Klapne to? Vlastně není důvod, proč by nemělo. Jaroslav Šilhavý dostal oficiální nabídku, aby vedl fotbalovou reprezenta­ci.

Je na něm, aby si nadiktoval vlastní realizační tým.

Tak prestižní práce se neodmítá! Výš už se v domácím fotbale nikdo vyškrábat nedokáže.

„Jednání s panem Šilhavým jsou pro nás prioritou,“sdělil včera po poledni Martin Malík, předseda fotbalové asociace.

Podle informací MF DNES bude Šilhavý (a jeho štáb) představen už začátkem příštího týdne.

Je to rychlovka, ale jinak se nedá. Národní tým se ocitl ve velmi prekérní situaci. Po pondělním výbuchu 1:5 v Rusku se rozloučil Karel Jarolím a už 13. října vypukne pikantní derby na Slovensku.

Zápas bude mimořádně důležitý z mnoha úhlů pohledu.

Nejenže jde o duel federálníc­h bratrů, takže se v Trnavě čeká vyprodaný stadion. Zároveň se bude bojovat o přežití v Lize národů. Češi a Slováci shodně prohráli s Ukrajinou, a kdo nezvládne také druhé utkání, bude mu vážně hrozit, že z posledního místa ve skupině sestoupí do třetí divize, což by byl trapas.

A v neposlední řadě půjde o premiéru nového českého kouče.

Národní tým, který se ošklivě trápí, potřebuje nový impulz!

Šestapades­átiletý Jaroslav Šilhavý se v současné chvíli jeví jako ideální volba, protože:

– Má za sebou obdivuhodn­ou hráčskou kariéru. Sice ho minulo zahraniční angažmá, nicméně v české lize zvládl 465 zápasů, což je historický rekord.

– Mezi domácími trenéry vyniká. Má titul s Libercem (2012) i se Slavií (2017), přičemž oba kluby nepatřily mezi nejžhavějš­í favority.

– Jako asistent působil taky ve Spartě, tudíž nelze říct, že by byl vyhraněný. „Jsem slávista, ale na Spartě jsem trenérsky rostl díky úspěchům a Lize mistrů. Zkušenosti si nekoupíte, ty si musíte prožít.“

– Patří k nejlepším žákům Karla Brücknera. Slavnému kouči dělal asistenta v reprezenta­ci. „Nikdy jsem si nemohl říct, že budu tak dobrý jako Brückner. Hodně mě naučil, ale zároveň jsem chtěl jít svou vlastní cestou, po nikom se neopičit.“

– Není populista. Neslibuje, že jeho mužstvo bude hrát pestrý fotbal a střílet kupu gólů. Samozřejmě by za to byl nejradši, ale předně se drží hesla: Vyhráváš? Pokračuješ!

– I jako šéf hraje fér: „Jsem týmový hráč.“

– Má nadhled. Pověst příliš hodného trenéra, která ho roky pronásledo­vala, na něj dávno nesedí: „Nebojte, dokáže mi naskočit žíla.“

– Je bez angažmá. Slavia ho před rokem po několika nevýraznýc­h výsledcích vyhodila, o to můžou být jednání o reprezenta­ční lavičce snazší.

Když se to všechno sečte, Šilhavý musel nasbírat nejvíc plusových bodů.

Ve hře byla také varianta, že by se zariskoval­o s prověřeným hráčským jménem, které nemá trenérské zkušenosti. Podobně to kdysi udělalo Německo s Beckenbaue­rem, Francie s Platinim, Brazílie s Dungou nebo naposledy Ukrajina se Ševčenkem.

Karel Poborský, o kterém se na Strahově stále přemýšlí, by se manažerské funkce nebál, ale přednost dostává Šilhavý – čili klasické řešení.

Teď už stačí, aby si nový kouč vybral spolupraco­vníky. Všechny funkce jsou volné. Asistenti Kočí, Koubek a Stejskal skončili spolu s koučem Jarolímem, stejně jako reprezenta­ční manažer Šeterle.

Není tajemství, že by se Šilhavému hodil jako pravá ruka pracovitý a progresivn­í Luboš Kozel, trenér reprezenta­ční osmnáctky.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? První volba
Jaroslav Šilhavý je pro fotbal prvním kandidátem na post trenéra národního týmu.
Foto: Michal Šula, MAFRA První volba Jaroslav Šilhavý je pro fotbal prvním kandidátem na post trenéra národního týmu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia