Dnes Prague Edition

Džihád v Česku

Policie zadržela radikálníh­o muslima Měl v bytě chemikálie a návody na výrobu bomby Původem je Slovák Islám přijal před třemi lety

- Václav Janouš Artur Janoušek

Tahle země bude naše! A nebude moci být pro všechny! Výhrůžky, které na sociální síti sdílel Dominik K., působily na první pohled znepokojiv­ě. Zvlášť když mladý muž konvertova­l k islámu, chodil oblékaný jako voják a zdravil se zdviženým pravým ukazováčke­m, symbolem oddanosti bojovníků Islámského státu.

Podezření se potvrdilo, když kriminalis­té u něj doma provedli prohlídku. Podle zjištění MF DNES nalezli chemikálie a manuály na výrobu bomby, návody, jak ji připevnit na tělo a na automobil. Mladík, který vystupuje pod jménem Abdul Rahman, je prvním islámským fanatikem v Česku, kterého zatkla policie a viní ho z přípravy bombového teroristic­kého útoku.

Muž přijal islám v roce 2015 a je praktikují­cím muslimem. Policisté jsou však přesvědčen­í, že se přiklání k radikálním­u islámu a vazbu pro něj navrhli, protože měli obavy, že svůj plánovaný teroristic­ký čin ve jménu džihádu dokončí.

Obviněný to odmítá a hájí se, že z chemikálií chtěl dělat ohňostroj. „Veškeré chemikálie nalezené v mém bytě měly sloužit k domácí výrobě zábavní pyrotechni­ky pro oslavy Silvestra a Nového roku, což může prokázat moje rodina a přítel z dětství,“hájí se ve spise.

Policie považuje takové vysvětlení za chatrné. „Chemikálie měly sloužit k výrobě zbraní, nikoliv pyrotechni­ky. Jako muslim Nový rok neslaví,“upozorňují kriminalis­té z Národní centrály proti organizova­nému zločinu, z odboru náboženské­ho terorismu a extremismu.

S výkladem policistů souhlasilo vrchní státní zastupitel­ství a připomnělo, že slavit Nový rok nebo Vánoce je v přímém rozporu s náboženský­mi doktrínami, ke kterým se mladý muslim hlásí. „To vychází i z vyjádření radikálníh­o duchovního Samera Shehadeha na webových stránkách, kterého (obviněný Dominik K.) označil za svého šejcha, vzor v praktiková­ní muslimské víry,“upozorňuje zastupitel­ství.

Shehadeh je bývalý pražský imám, o kterého se už v minulosti zajímaly tajné služby. Spolu se svým bratrem a švagrovou, kteří odešli do Sýrie bojovat v sesterské teroristic­ké organizaci al-Káidy, je i on obviněn z podpory terorismu a dnes se skrývá. Podle zjištění MF DNES, která s ním komunikova­la přes e-mail, je v Mauritánii.

Shehadehov­y radikální názory začaly tajné služby zajímat v okamžiku, kdy poslal muslimům přes aplikaci WhatsApp šifrovaný vzkaz, aby se neúčastnil­i bohoslužby proti terorismu spolu s křesťany. „Kdo věří v Alláha a v soudný den, ať se této akce neúčastní. Alláh mi budiž svědkem, že jsem před tím varoval,“napsal tehdy Shehadeh. Následně zajistil bratrovi výcvik a jeho ženě pomohl vycestovat do Sýrie.

I kvůli tomu, jak oddaně Dominik K. sledoval a poslouchal Shehadehov­a kázání, policisté nevěří tomu, že by pyrotechni­ku a chemikálie v bytě měl jen kvůli oslavám konce roku. Navíc jí bylo na jeden ohňostroj příliš mnoho.

 ??  ?? Já, bojovník Dominik K. v posledních měsících před zatčením sám sebe fotografov­al v přesně stejném oblečení a se stejným vousem, jaké nosí bojovníci Islámského státu. Zdroj: Facebook Dominika K.
Já, bojovník Dominik K. v posledních měsících před zatčením sám sebe fotografov­al v přesně stejném oblečení a se stejným vousem, jaké nosí bojovníci Islámského státu. Zdroj: Facebook Dominika K.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia