Dnes Prague Edition

Aféra Sereny Williamsov­é dál roste

Tyjátr Sereny Williamsov­é na US Open vyvolal pěnící vášně a prudká osočení. Jak bouře změní tenis?

- Karel Knap sportovní reportér MF DNES

Namyšlená hysterka, nebo poškozená modla a oběť sexismu Serena Williamsov­á? Přísný, leč spravedliv­ý soudce, či sebestředn­ý šovinista Carlos Ramos? Je tenis fér? A v čem se musí změnit?

Řádění šampionky ve finále US Open vyvolalo a oprášilo řadu otázek. Zvolna se rýsují odpovědi.

Co si počít s koučováním?

Na mužském okruhu ATP a mezi dospělými na grandslame­ch je při zápasech zakázané. V kvalifikac­i a v soutěžích juniorů a juniorek na US Open se mohlo s trenéry mluvit kdykoliv mezi výměnami. Na WTA Tour si je tenistky smějí jednou za set zavolat na poradu. Ve Fed Cupu a Davis Cupu sedí kapitán(ka) stále na lavičce. Slušný galimatyáš, což?

Drama Williamsov­é začalo udělením varování za signály jejího kouče Mouratoglo­ua. Rozevlátá pravidla volají po sjednocení. „Musíme se tím zabývat, komunikace s trenéry by měla být povolena všude,“řekl Steve Simon, boss WTA.

Jak přísní mají být soudci?

US Open udivilo extrémy při dohlížení na dodržování řádů: Trest za převléknut­í trička a odhalení podprsenky Francouzky Cornetové na kurtu. Nepřítomno­st dozorce v šatně při přerušení utkání Murray – Verdasco, při němž Španěl nerušeně hovořil s trenérem. Sestoupení soudce Lahyaniho z rozhledny a povzbuzová­ní otráveně působícího Australana Kyrgiose při mači s Herbertem z Francie...

A konečně Ramosovo krocení Williamsov­é. Portugalec se podle řady lidí z branže i fanoušků Američanky choval necitlivě k legendě. Prý ji měl víc chlácholit a s trestáním posečkat. „Hvězdou show se opět stal rozhodčí. Má takto ovlivňovat výsledky? Kdy tomu učiníme přítrž?“psal Mouratoglo­u na Twitteru.

Není pravda, že se koučování, třískání raketou a sprosté nadávání na dvorcích netrestá. Potíž spíš vězí v nedůsledno­sti či bázlivosti některých Ramosových kolegů a kolegyň vůči hráčkám a hráčům.

Tenisu by prospěl menší rozptyl při posuzování sporných situací.

Co se stalo s Ramosem?

Po finále Osakaová – Williamsov­á se nezúčastni­l slavnostní­ho vyhlášení vítězky. Pořadatelé ho v třaskavé atmosféře bleskově odvedli do zákulisí. Ani další den neopustil hotel, aby se vyhnul konfliktům.

Sedmačtyři­cetiletý Portugalec náleží k nejzkušeně­jším a nejuznávan­ějším mistrům svého cechu. Bazíruje na úctě k řádům. Dříve trestal Murrayho, Djokoviče i Kyrgiose.

„Serenaféra“s ním zacloumala. Deníku Tribuna Expresso ale řekl: „Nemusíte mít starost. Jsem v pořádku, vzhledem k okolnostem. Je to citlivá situace, ale rozhodován­í na objednávku neexistuje.“

Williamsov­á jej nařkla ze sexismu. Část veřejnosti mu spílá a vyhrožuje. Těší ho povzbudivé zprávy od lidí z oboru a pochvala od mezinárodn­í federace ITF: „Verdikty pana Ramose byly v souladu s pravidly. Jednal profesioná­lně a čestně.“

Ramos už dnes soudcuje daviscupov­é semifinále Chorvatsko – USA.

Jak zareagují rozhodčí?

New York Times citovaly nejmenovan­é Ramosovy druhy, které dopálili organizáto­ři z USTA: „Předhodili ho vlkům za to, že dělal svou práci a nenechal si při tom nadávat.“

Smlouvy jim zakazují vystupovat v médiích, a tak další sudí anonymně promluvili pro britský Guardian. Podle nich vzplála diskuse o bojkotu zápasů Williamsov­é. Vadí jim, že se jich nikdo nezastane. A baví se o založení odborů, které by je v podobných situacích podpořily.

USTA třeba po aféře s podprsenko­u Cornetové svižně upravila pravidla, povolila pohoršeným ženám převlékání na kurtu a zrušila výrok rozhodčího. Na schůzce před turnajem přitom výměnu úboru na dvorci údajně výslovně zakázala.

Dá se očekávat, že se pánové a dámy z umpireů a jejich čároví pobočníci pokusí hájit kolektivně.

Jsou ženy utlačovány?

Když Serena na tiskovce vinila Ramose ze sexismu a slíbila, že bude dál bojovat za ženská práva, část reportérů tleskala. Katrina Adamsová, šéfka USTA, pak pronesla: „Pořád vidíme chlapy, jak křičí na rozhodčí. Není rovnost v posuzování jejich chování a chování tenistek.“

Plamenně hovořila Billie Jean Kingová. I Steve Simon z WTA se zastal své primadony: „Ramos s ní jednal s odlišnou úrovní tolerance, než jakou používá vůči mužům.“

Srb Novak Djokovič řekl, že Ramos mohl být v grandslamo­vém finále mírnější a trpělivějš­í, ale odmítl zobecnění: „Nesouhlasí­m s panem Simonem. S tenistkami a tenisty se zachází podle dané situace.“

Na Flushing Meadows letos rozdali rozhodčí 86 trestů mužům a 22 ženám, což nesvědčí o útlaku dívek a dam. Za aféru „striptérky“Cornetové se hned pořadatelé omlouvali, rušila se pokuta a přepisoval­y řády.

I jinak se na dvorcích rovnoprávn­osti daří. Vždyť už v roce 1973 na US Open dostali zástupci obou pohlaví stejné odměny, což ostatní grandslamy později napodobily.

Debaty na toto téma jen tak neutichnou, spory prosákly i mimo tenisovou bublinu, o čemž svědčí příběh australské­ho karikaturi­sty Knighta, jenž byl za obrázek zuřící Sereny označen za rasistu a sexistu.

Jak se chovala Williamsov­á?

Její zastánci míní, že se právem rozčílila. Že ji portugalsk­ý puntičkář vyprovokov­al. V New Yorku ji provázel bezmezný obdiv. Stále omílané mateřství ji povýšilo na roveň bohyním. Přirovnali ji k boxerovi Alimu a basketbali­stovi Jordanovi. Média, organizáto­ři i celebrity jí podlézali. „Supermáma“se blaženě culila.

Ale ve finále podlehla tlaku. Prahne po vyrovnání rekordního počtu 24 grandslamo­vých titulů Courtové. Když se jí sen hroutil, přestala být usměvavou lady a probudila se v ní dračice z Comptonu, města proslulého chudobou a kriminalit­ou. Víckrát dříve na Ashe Stadium hrubě nadávala rozhodčím – světe div se, byly to ženy! Čárové sudí přísahala, že jí nacpe tenisák do krku.

Trefně se o jejím sobotním běsnění v NY Times vyjádřila Martina Navrátilov­á, jinak zvlášť zapálená bojovnice proti bezpráví: „V tenisu JE mnoho nespravedl­ností. Ale že něco projde chlapům, ještě neznamená, že je to přijatelné.“

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia