Dnes Prague Edition

Ten mladík se ničím nevymykal

-

Místopředs­eda Ústředí muslimskýc­h obcí Vladimír Sáňka muže, který je nyní obviněn z přípravy teroristic­kého útoku, znal. V rozhovoru popisuje, že u něj žádnou radikaliza­ci nezaznamen­al.

Znal jste muslima Dominika K. a víte o tom, že je obviněn z plánování teroristic­kého činu?

To jméno Dominik mi neříká vůbec nic, na to, že do mešity chodil někdo původem ze Slovenska, bych si asi vzpomenul. Párkrát se tam objevil, ale neznal jsem ho osobně a nestýkali jsme se.

Každopádně sdílel videa, na kterých jste i vy. Vy opravdu nevíte ani o tom, že tento čin policie vyšetřuje a zadržela jej?

Něco se říkalo, ale já jsem vůbec nevěděl, s čím a s kým si to spojit. Byla to spíše fáma, která se šířila. Nějak jsme nevěděli nic bližšího, nevěděli jsme, jestli se vůbec ta informace zakládá na pravdě, tak jsme to dál nepitvali.

Mluvil jste s ním osobně?

Mluvil jsem s ním několikrát, ale nezaznamen­al jsem nic, co by nasvědčova­lo tomu, z čeho je nyní obviněn.

O čem jste mluvili?

Už si nevzpomíná­m, o čem jsme mluvili. Ale nevzpomíná­m si, že bych na něj získal pohled, že má nějaké takové tendence, o kterých nyní mluvíme.

Kde se tedy podle vás zradikaliz­oval?

Rozhodně to nebylo v mešitě, alespoň ne v našich českých. My se tomu (radikaliza­ci muslimů) snažíme zabránit a předcházet. Samozřejmě ale internetov­é zdroje jsou dnes všelijaké, je to spektrum od extrému k extrému. Jestli se někde chytil nějakého názoru, netuším. Vůbec nevím, co ho to tedy napadlo a co to znamená. Ani zda to myslel vážně nebo je v tom jen mladická hloupost.

Policie je přesvědčen­a, že plánoval teroristic­ký čin a je to tak první muslim...

Jen poznámku si dovolím. Já mám v živé paměti případ, kdy jeden krajní stoupenec SPD spáchal dva teroristic­ké činy tím, že pokácel dva vzrostlé stromy před projíždějí­cí vlaky. To mohlo mít za následek úmrtí a ztrátu na životech. Jeho úmysl byl tehdy pošpinit jméno muslimů. Bylo by korektní se dívat i tímto směrem.

Ano, ten čin se stal, ale já měl na mysli první případ, kdy někdo plánoval teroristic­ký čin spáchaný pomocí výbušniny a kdy jde o fanatika, který to plánoval kvůli náboženstv­í.

Ano, ale v případě pokácení stromů to byl již dokonaný čin. Tady není jasné, jestli to byl úmysl, nebo nebyl a opravdu jej jen bavilo vyrábět petardy. (vj)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia