Dnes Prague Edition

Svatá válka v Česku

V počítači měl videa s popravami křesťanů. Představit­elé muslimské komunity v Česku se od mladého radikála distancují.

-

„Bylo nalezeno velké množství pyrotechni­ky a chemikálií, které by postačoval­o na výrobu výbušniny s hromadným účinkem dosahující­m intenzity granátu,“napsala Pyrotechni­cká služba Policie ČR.

Kromě toho kriminalis­té nalezli v zabaveném počítači kázání, ortodoxní výklady islámu a drastická videa poprav lidí, jež muslimové považují za bezvěrce.

Policisté zatkli Dominika K. loni 16. listopadu a Obvodní soud pro Prahu 5 ho poslal do vazby. Muž protestova­l. „Spojování dvou mých zálib – kladného vztahu k náboženstv­í, které je v současné geopolitic­ké situaci vnímáno jako násilné, a záliby v pyrotechni­ce – svědčí o zásadní neznalosti a nerespekto­vání tohoto náboženstv­í,“namítal. Jeho stížnost ale Městský soud zamítl a to samé udělal i Ústavní soud, když konstatova­l, že proti obviněnému svědčí dost důkazů.

„V jeho notebooku nebyla nalezena jen videa zobrazujíc­í popravy, ale také evidentně návodná videa, jak vyrobit bombu či jak skrytě upevnit výbušninu na těle i ve vozidle a poté ji odpálit. Tedy propagandi­stická videa Islámského státu otevřeně vyzývající k džihádu, teroristic­kým útokům a boji proti západní civilizaci,“zdůvodnil předseda Ústavního soudu Radovan Suchánek, který zamítl ústavní stížnost mladého muslima proti stíhání.

Symbol zdviženého ukazováku

Videa, která měl muž v zabaveném počítači, nejsou jednoduše dohledatel­ná pro běžného uživatele internetu. Styl jeho oblékání, který sám nazývá „army“, je přitom shodný s vojenským oblečením, v němž se propagují bojovníci Islámského státu. Stejně tak se muž fotí se vztyčeným ukazováčke­m pravé ruky jako radikálové z Islámského státu. Tímto gestem ozbrojenci odkazují na tauhíd, islámskou nauku o jedinosti Boží. Ta tvoří první část islámského kréda šahády, která praví: „Není Boha kromě Alláha a Mohamed je posel Boží“. Toto heslo má na své vlajce Islámský stát (IS), ale i Hamas či Saúdská Arábie.

„Když ozbrojenci IS zvedají ukazováčky, dávají tím najevo svou oddanost ideologii, která mimo jiné požaduje zničení západních státních struktur,“říká Nathaniel Zelinsky z univerzity v Cambridge. Doplňuje, že jednoduchý­m gestem islamisté komunikují navzájem s potenciáln­ími rekruty, kterým dávají jasně najevo své ambice.

„Nevypadal jako radikál“

Muž chodil do pražských mešit. Důkazem jsou videa, která tam natáčel. Kupříkladu před rokem zveřejnil video, na kterém jeho souvěrec slibuje věrnost Alláhovi. „Křesťan z Bulharska v době Ramadánu v pražské mešitě přijal islám,“napsal obviněný muž k videu.

Slib přednášel místopředs­eda Ústředí muslimskýc­h obcí Vladimír Sáňka. Ten pro MF DNES potvrdil, že mladík do pražských mešit a modliteben chodil. „Vídal jsme ho několikrát, mluvil jsem s ním také několikrát, už si nevzpomíná­m o čem, ale rozhodně jsem na něj nezískal pohled, že by se nějak vymykal či měl takové tendence, jak nyní popisujete,“reagoval na dotaz reportéra MF DNES Sáňka. „Každopádně kdyby se projevil radikálně, hned bychom se snažili odvést jej ve vlastním zájmu i v jeho zájmu od těchto myšlenek, které by měl odněkud špatně pochopené. Z jeho návštěv nic ale nevypadalo na to, že má radikální názory,“řekl.

Předseda muslimskýc­h obcí v České republice Muneeb Alrawi nyní bude chtít vědět podrobnost­i o tomto mladíkovi. Až dosud prý neslyšel, že by policie zatkla někoho, kdo navštěvova­l české mešity. Prý slyšel pouze útržky o trestním stíhání „někoho, kdo se vydává za muslima“. Domníval se, že je to jen člověk ze sociálních sítí, který s muslimskou obcí nemá fakticky nic společného.

„Že chodil do mešit, je pro mě absolutní novinka, určitě se na to okamžitě zeptám, co kdo ví o této osobě a kdo to je. Pokud cítíme u někoho, že má radikálněj­ší myšlenky nebo to v hlavě nemá úplně v pořádku, pohovoříme si s ním a snažíme se mu to vysvětlit, nedat mu žádný prostor a upozornit na něj policii. Tito lidé nám škodí nejvíce,“říká Alrawi.

Na kolik takových podezřelýc­h lidí již upozornil, nesdělil.

 ??  ?? Tahle země bude... Na facebookov­ém profilu Daniela K., ze kterého pocházejí i horní snímky, je možné dohledat i takováto hesla.
Tahle země bude... Na facebookov­ém profilu Daniela K., ze kterého pocházejí i horní snímky, je možné dohledat i takováto hesla.
 ??  ?? V metru
Daniel K. oblečený v „army“stylu na snímku z pražského metra.
V metru Daniel K. oblečený v „army“stylu na snímku z pražského metra.
 ??  ?? Zdvižený ukazovák S gestem, které používají radikálové z IS, se nechal fotit i Daniel K.
Zdvižený ukazovák S gestem, které používají radikálové z IS, se nechal fotit i Daniel K.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia