Dnes Prague Edition

Za pád střechy tělocvičny dostali podmínky

Podle soudu jsou viníky loňské nehody v České Třebové statik a projektant. Ti zase vinu svalují na subdodavat­ele

- — Jaroslav Hubený

ÚSTÍ NAD ORLICÍ Ty záběry z loňského ledna vypadaly děsivě. V čerstvě dokončené sportovní hale v České Třebové se zrovna hrál florbal. Najednou všechny děti na pořízených záběrech tryskem utíkají k východu, zatímco na ně padá střecha.

Okresní soud v Ústí nad Orlicí v této kauze dospěl k závěru, že za nehodu jsou zodpovědní projektant Pavel Škorpil a statik Jiří Khol.

Že se nikomu nic nestalo, je dílem jen obrovského štěstí.

„Měli to kulatější razítko“

Škorpil i Khol dostali včera dva roky vězení s podmínečný­m odkladem na zkušební dobu dvou let. Škorpil má navíc tříletý zákaz činnosti. Soud mu také uložil peněžitý trest ve výši 200 tisíc korun, statik Khol musí zaplatit o sto tisíc korun méně. Oba odsouzení se na místě odvolali, verdikt není pravomocný.

„Jednalo se o nedbalostn­í záležitost, ne o zlý úmysl. Tresty jsou na dolní hranici sazby. Kontrola byla jen na papíře, ale tito dva měli to kulatější razítko, a tedy i hlavní slovo. Škorpil to uměl nakreslit, Khol přepočítat,“řekl soudce Richard Ander.

Projektant Škorpil podíl viny odmítá. „Chyba byla ve špatné komunikaci mezi složkami subdodavat­elské firmy Cecolegno. Já jsem chyby v projektu neměl. Může za to šetření, protože přeprava dvou kusů vazníku je levnější než jednoho kusu vcelku. Uvažoval jsem, že bude vcelku, a proto bylo místo styku neplnohodn­otné,“řekl Škorpil.

Oba obžalovaní pracovali externě a dlouhodobě pro subdodavat­elskou firmu Cecolegno, která halu stavěla.

Pád střechy podle znalců způsobilo poddimenzo­vání spodního pásu příhradové­ho vazníku. Ale jak také zaznělo v průběhu soudního jednání, na pádu měla podíl i nekvalitní kontrolní činnost všech zaintereso­vaných. Počínaje projektant­em, statikem, subdodavat­elskou firmou Cecolegno i dozory hlavního dodavatele i investora.

Obhájci se snažili soud přesvědčit, že zodpovědno­st nejde za jejich klienty. Zdůrazňova­li, že šéf firmy Cecolegno neměl potřebnou kvalifikac­i a nezaměstná­val žádného autorizova­ného inženýra. Navrhovali proto zproštění obžaloby.

Konstrukce mimo normu

Soudní znalec Jan Chalupský vypověděl, že stavební dokumentac­e neodpovída­la českým normám, a zdůraznil, že se střecha zřítila kvůli přerušení spodního pásu.

„Obviněným vyčítám to, že nikde neuvedli, jak se síly v konstrukci střechy přenášejí. To mělo být dávno prodiskuto­vané. A hlavně konstrukce nebyla funkční z hlediska normy,“řekl Chalupský.

Je přesvědčen, že za stavbu měl odpovídat jeden konkrétní člověk a sledovat všechny její fáze od vzniku stavební dokumentac­e až po montáž.

Projektant­ovi přitížilo, když při srpnovém jednání soudu šéf subdodavat­elské firmy Cecolegno Robert Spálenský uvedl, že minimálně jednu chybu v dokumentac­i přiznal. A to ve chvíli, kdy se spolu hned druhý den ráno po pádu střechy vypravili do České Třebové a prohlédli si zborcenou halu.

Zajímavé je, že se krátce po pádu střechy ztratila některá data z elektronic­kého firemního archivu.

Pardubický kraj do stavby investoval 58 milionů korun, obnova stála dalších přes dvacet milionů. „Jsem rád, že tento případ nedopadl jako kauza Studénka, u níž není dodnes známo, kdo je viníkem, zatímco tady padlo prvoinstan­ční rozhodnutí do dvaceti měsíců,“řekl hejtman Pardubické­ho kraje Martin Netolický.

 ??  ?? Pád
Pád
 ??  ??
 ??  ?? Snímky z kamerového záznamu, který zachytil pád střechy sportovní haly v České Třebové. Zdroj: tvcom.cz
Snímky z kamerového záznamu, který zachytil pád střechy sportovní haly v České Třebové. Zdroj: tvcom.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia