Dnes Prague Edition

Sníh, nebo kapky deště?

Moderní radary dokážou poznat, co se skrývá uvnitř mraků

- Robert Oppelt reportér MF DNES

Ikonka meteorolog­ické aplikace na ploše mobilního telefonu znamená pro spoustu lidí nejsnazší cestu, jak zjistit, jestli bude o víkendu pršet. Stačí kliknout a na obrazovce okamžitě běží radarové snímky srážkové oblačnosti. Bez dat z moderního meteorolog­ického radaru by taková aplikace nefungoval­a.

Současné moderní radary ale toho podle Petra Nováka z radarového oddělení Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu dokážou mnohem víc než jenom poznat, jestli bude pršet.

Včas odhalí silné bouře, které může provázet přívalový déšť a krupobití, oproti předchozí generaci radarů navíc dokážou rozpoznat intenzitu budoucích srážek a umožňují provádět takzvaná polarimetr­ická měření. Ta velmi zjednoduše­ně řečeno ukážou, co se skrývá uvnitř mraku – jestli dešťové kapky, nebo sněhové vločky.

Válečné dědictví

První radary se objevily před druhou světovou válkou. Během ní byly přísně tajné přístroje zdokonalov­ány. „Meteorolog­ické cíle se zobrazoval­y na obrazovkác­h prvních leteckých radarů jako nežádoucí šum, který bylo třeba eliminovat, ale ještě v průběhu druhé světové války byl původ tohoto rušení rozpoznán,“vysvětluje Novák.

V poválečném období se výzkum atmosféric­kých jevů s použitím původně vojenských radarů značně rozšířil. Na území České republiky se radary pro meteorolog­ické účely začaly využívat od konce šedesátých let.

Pravidelná radarová měření začala v roce 1971 na observatoř­i v Praze-Libuši s českým radarem Tesla RM-2. Vypadalo to ale úplně jinak než dnes, kdy většinu práce dělají počítače. „Na všech těchto radarech se provádělo ruční měření,“popisuje Novák. Radarové odrazy se překreslov­aly z obrazovek na papír a pomocí faksimilov­ého vysílání (předchůdce dnešního faxu) odesílány uživatelům. „Tak bylo možné jednou za hodinu vyhodnotit měření do vzdálenost­i 300 kilometrů s prostorový­m rozlišením 30krát 30 kilometrů,“popisuje Novák. Na přelomu 70. a 80. let již ruční měření zastaralo, ve světě bylo postupně nahrazován­o digitálním zpracování­m. Za železnou oponou postupoval proces pomaleji, neboť moderní digitální technika, využitelná i pro armádu, nebyla tehdy dostupná.

Velká změna tak přišla až koncem roku 1992, kdy byla v Libuši úspěšně provedena digitaliza­ce. „Díky tomu začala být radarová data dostupná ve výrazně lepším prostorové­m rozlišení dvakrát dva kilometry a měření byla častěji aktualizov­ána,“říká Novák.

Z Prahy na Prahu

Většina dat v mobilech pochází ze dvou velkých meteorolog­ických radarů Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu (ČHMÚ), které v Česku dnes fungují. První je na Brdech, kde stojí na vrchu Praha. Původní radar stával v pražské Libuši, nejdříve takříkajíc na poli. S tím, jak město rostlo do výšky a do šířky, vyrostla pro něj vysoká věž. V roce 1999 se tento radar přestěhova­l na novou pětapadesá­timetrovou věž v Brdech.

Aby bylo možné radarovým měřením pokrýt celé území Česka, bylo třeba vybudovat druhé stanoviště na Moravě. Vybrána byla kóta Skalky v Drahanské vrchovině. Na tamní 35metrovou věž byl v roce 1995 instalován nový radar.

Data z obou radarů se automatick­y přenášejí do radarového centra v Libuši, kde v desetiminu­tovém intervalu vzniká sloučená radarová informace pokrývajíc­í území Česka a blízkého okolí. Uživatelé, mezi které patří záchranáři, letiště nebo správci komunikaci, podle Nováka v současnost­i mají k dispozici radarové výstupy s vysokým rozlišením jedenkrát jeden kilometr, které se aktualizuj­í každých pět minut.

 ??  ??
 ??  ?? Nový model Poslední modernizac­e radarů v Brdech a na Skalkách proběhla v roce 2015. Foto: 3x ČHMÚ
Nový model Poslední modernizac­e radarů v Brdech a na Skalkách proběhla v roce 2015. Foto: 3x ČHMÚ
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia