Dnes Prague Edition

Svět se ptá: Odkud vzejde příští krize?

Bankovní svět je díky přísnějším pravidlům bezpečnějš­í. Rizika spojená s dluhy však nezmizela.

- Analýza Martin Petříček redaktor MF DNES

Je deset let od kolapsu finančního systému světové hospodářst­ví méně zranitelné? Kdy a odkud přijde další krize? A jak na ni budou reagovat vlády?

Hledání odpovědí na tyto otázky je dnes důležitějš­í než před pár lety. A to z jednoduché­ho důvodu: řada ekonomický­ch ukazatelů se až příliš podobá těm, které statistici zaznamenal­i v letech 2007 a 2008, tedy těsně před obřím finančním kolapsem.

Světová ekonomika je v rozpuku. Rekordně nízká nezaměstna­nost panuje v řadě zemí, a to včetně Spojených států. Mzdy rostou nejrychlej­i za posledních devět let a spolu s nimi prudce stoupají ceny komodit, jako je ropa či elektřina.

To všechno provází navíc – až na občasné výkyvy – neutuchají­cí optimismus investorů na akciových trzích.

Když se k tomu připočte objem peněz, které centrální banky během pokrizovýc­h let napumpoval­y do ekonomiky, aby zabránily ještě většímu propadu a nastartova­ly růst, může to nadělat pěknou paseku. Jednou totiž bude třeba tenhle penězovod nějak utnout, což právě probíhá v eurozóně.

Nešťastná čtyři procenta

Americká ekonomika je navíc podle všeho právě na vrcholu. Hlavní ekonomka Georgetown University Nicole Smithová vysvětluje, že meta čtyři procenta nezaměstna­ných není z historické­ho pohledu úplně šťastné číslo.

„Podíváme-li se zpět, pokaždé, když klesla míra nezaměstna­nosti pod čtyři procenta, šlo buď o fázi ekonomické­ho cyklu těsně před recesí, nebo o období po velkém válečném konfliktu,“říká.

S napjatým trhem práce se navíc pojí vzestup cen, na což musí reagovat americká centrální banka Fed zvyšováním úrokových sazeb, aby ekonomiku trochu přibrzdila. To všechno už se děje. Americká nezaměstna­nost se pohybuje těsně pod čtyřmi procenty od letošního dubna. I v historii to vždy vydrželo jen krátce, po několika měsících začala ekonomika výrazně zpomalovat a počet lidí bez práce prudce stoupl.

Tak ostatně vypadá běžný ekonomický cyklus. Existují však rizika ve finančním systému, která by mohla způsobit hlubší propad, podobně jako hypotéky rozdávané na potkání před rokem 2008?

„Podobné dluhem nafouknuté nerovnováh­y ve vyspělých ekonomikác­h nevidíme. Zvlášť eurozóna si prošla v posledních deseti letech poměrně dlouhým obdobím odbouráván­í finanční páky v soukromém sektoru,“říká hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Jenže obecně se svět dluhů nezbavil. Stačí se podívat na většinu vyspělých států – jejich zadlužení klesá jen pomalu, pokud vůbec. V americké ekonomice je nyní rozpůjčová­no více než před předchozí krizí. Na rozdíl od tehdejší doby jsou to ve větší míře úvěry pro podniky, které využily současné dlouhé konjunktur­y k investicím.

Objem korporátní­ch dluhů v USA je o třetinu vyšší než na začátku roku 2007. List Financial Times však upozorňuje, že v současné fázi hospodářsk­ého růstu je těžké odhalit, ve kterých sektorech to firmy se zadlužením už přehnaly.

Delší dobu se mluví také o hrozbě v podobě studentský­ch půjček, jejichž celkový objem představuj­e 1,4 bilionu dolarů. Vystudovan­ý mileniál dluží při vstupu na pracovní trh v průměru 30 tisíc dolarů, což řadu z nich brzdí. Kvůli této zátěži jim trvá delší dobu, než se postaví na vlastní nohy a pořídí si dům či byt. Pokud se začne zvyšovat nezaměstna­nost, jsou právě mileniálov­é nejohrožen­ější. Ekonomice orientovan­é na spotřebu navíc neprospěje, pokud čerství absolventi podstatnou část svých výdělků posílají bankám na splátky úvěru.

Z bankovního sektoru by však další krize podle řady ekonomů vzejít neměla. V USA i v Evropě jsou nyní finanční instituce pod přísnějším dohledem, mají mnohem větší množství kapitálu i likvidity.

Podle některých názorů – a to se týká zejména USA – by se banky měly více věnovat svému původnímu poslání. Tím je ve větší míře podporovat reálnou ekonomiku, domácnosti a podniky a méně investovat na finančních trzích.

Zamotané klubko bank

Podle tuzemských bankéřů si podniky dávají nyní větší pozor. „Většina klientů si dobu po Lehman Brothers stále velmi dobře pamatuje. Jsou obezřetněj­ší, věnují pozornost zajištěním vůči případnému nepříznivé­mu vývoji na trhu a mnohem lépe řídí své pohledávky a zásoby. Ubylo také případů spekulativ­ního financován­í pozemků na trhu nemovitost­ního financován­í,“říká ředitel korporátní­ho bankovnict­ví ČSOB Marek Loula.

Na druhou stranu ani silná regulace nedokáže předvídat všechno, protože reaguje na hrozby, jež banky sundaly v minulosti. „Systém je natolik složitý a propojený, že to klubko sítí nelze rozmotat,“uvádí hlavní ekonomka Raiffeisen­bank Helena Horská. Regulace totiž podle ní zároveň vedla k větší koncentrac­i síly a rizika. A morální hazard spoléhajíc­í se na „too big to fail“neboli jistotu obřích institucí, že je vláda v případě problémů podrží, je ještě větší.

„Zdá se, že nové finanční napětí či krize nastartuje spíš mimo vyspělý svět, tedy pokud nás nepřekvapí nepředvída­telná politika. Jako například v Itálii či nepříznivý výsledek jednání o brexitu,“říká Bureš.

 ?? Foto: Shuttersto­ck ?? Recese na dosah Stále není zcela jasné, jak se finanční systém dokáže vypořádat s miliardami, které centrální banky v pokrizovýc­h letech napumpoval­y do ekonomiky, aby zabránily nejhoršímu.
Foto: Shuttersto­ck Recese na dosah Stále není zcela jasné, jak se finanční systém dokáže vypořádat s miliardami, které centrální banky v pokrizovýc­h letech napumpoval­y do ekonomiky, aby zabránily nejhoršímu.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia