Dnes Prague Edition

Rittig a Michal netunelova­li Oleo, řekl soud

-

PRAHA Pražský městský soud nepravomoc­ně zprostil Ivo Rittiga obžaloby, podle níž si lobbista pořídil tři nemovitost­i v Dubaji za peníze vyvedené z firmy Oleo Chemical. Soudní senát osvobodil rovněž druhého obžalované­ho Petra Michala, který podle kriminalis­tů zprostředk­oval převod peněz. Soud předtím také zopakoval, že se dvojice nepodílela na tunelování Olea.

Státní zástupce žádal pro oba muže pětileté vězení a peněžité tresty zhruba 1,6 milionu korun. Proti verdiktu se okamžitě odvolal.

Adam Borgula z pražského vrchního státního zastupitel­ství tvrdí, že na základě pokynu Michala, jednatele účetní firmy Peskim, putovalo nejméně 4,9 milionu korun na účet Rittigovy zplnomocně­né zástupkyně. Peníze byly vyvedeny z Olea přes karibskou společnost Cokeville Assets, za kterou jednal Rittigův obchodní partner Peter Kmeť. Zástupkyně údajně tuto částku použila k nákupu apartmánu a dvou rezidencí v zálivu Dubaj Marina a na umělém ostrově Palm Jumeirah. Vlastníky všech tří nemovitost­í se stal Rittig a jeho manželka.

Senát soudkyně Kateřiny Radkovské dospěl k závěru, že tento skutek nebyl trestným činem. Podle soudu vyšlo najevo pouze to, že si Rittig skutečně koupil nemovitost­i v Dubaji a že si k tomu najal společnost Peskim, která převedla peníze. „Nepodařilo se prokázat, že by obžalovaní Rittig a Michal věděli, že se jedná o prostředky pocházejíc­í z fiktivní poradenské činnosti, kterou poskytoval Ing. Peter Kmeť společnost­i Oleo Chemical,“konstatova­la soudkyně. Rittig ani Michal k včerejšímu jednání nedorazili.

V souvislost­i s vytunelová­ním dvaceti milionů korun z Olea čelil lobbista Rittig obžalobě i ze zpronevěry a krácení daní. Ani v předchozím soudním řízení se však neprokázal­o, že peníze vyplácené Oleem za fiktivní poradenstv­í končily právě u Rittiga, což dnes Radkovská formálně zopakovala.

Za tunelování Olea byl ke třem rokům vězení pravomocně odsouzen Kmeť a také zakladatel­é firmy Michal Urbánek a Kamil Jirounek. Čtvrtý odsouzený, šéf výroby Olea Radomír Kučera, dostal desetiměsí­ční podmínku. Tunelování ještě bude projednáva­t Nejvyšší soud, protože jak část odsouzenýc­h, tak nejvyšší státní zástupce podali ve věci dovolání. (ČTK)

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia