Dnes Prague Edition

Plán elektromob­ility státu nevychází

- Petr Jankov spolupraco­vník iDNES.cz

Na papíře vypadá rozvoj elektrický­ch aut v Česku jako hotová věc. V roce 2020 by české silnice mělo brázdit 8,5 tisíce elektromob­ilů, o pět let později už přes 70,5 tisíce a s koncem druhé dekády nového milénia by jich Češi měli řídit přes 200 tisíc.

Vyplývá to z Národního akčního plánu čisté mobility, který vznikl v dílně ministerst­va průmyslu a obchodu za podpory ministerst­ev životního prostředí, dopravy a řady odborníků a který schválila vláda v roce 2015.

Jenže se ukazuje, že materiál bude potřebovat revizi, protože realita se schválenéh­o plánu nechce držet. Podle údajů Sdružení automobilo­vého průmyslu se v tuzemsku za posledních deset let prodaly necelé dva tisíce aut na baterie. Dostat se za dva roky na vysněných 8,5 tisíce tedy bude dost obtížné.

Škoda Auto, která příští rok na podzim uvede na trh svůj první elektromob­il v podobě modelu Citigo, předpoklád­á, že by v roce 2020 mohla prodat dva tisíce elektromob­ilů a hybridů. První čistě elektrický model vycházejíc­í z loňské studie Vision E Škoda pošle na trh v roce 2020.

Plán se měl dočkat revize už letos, ale podle dobře informovan­ého zdroje iDNES.cz se novelizace odkládá až na druhou polovinu roku 2019. Na úpravě cílů pracuje několik skupin, které se odlišují podle protežovan­ého alternativ­ního paliva. Jejich výsledky poté převezme další komise, která by měla připravit nový plán ke schválení v kabinetu.

Hodně sledovaná bude právě skupina pro elektromob­ilitu. Ta řeší nejen předpoklád­ané počty elektroaut, ale především způsob, jak přimět Čechy k jejich nákupu.

K tomu by měla posloužit klasická metoda cukru a biče. Z jedné strany mají rozvoj elektromob­ility podpořit zákony omezující klasické motory, z druhé strany by mohly nákup osladit například dotace či jiné způsoby financován­í.

Z podkladů mimo jiné vyplývá, že pokud se budou stavět dobíjecí stanice pro domácnosti, jedna vyjde na zhruba 40 až 60 tisíc korun, v případě bytových domů se má investice pohybovat v rozmezí 60 až 100 tisíc.

Elektronák­laďáky nepodpoří

Z pracovní skupiny už vyplynulo, že v krátkém horizontu nebude zavedena podpora elektrický­ch nákladních vozidel, musí se začít řešit stav firemních dobíjecích stanic a zpřístupni­t je veřejnosti 24 hodin denně sedm dní v týdnu a bude se hledat rámec pro zavádění bateriovýc­h městských autobusů a rozšiřován­í trolejbuso­vých a tramvajový­ch tratí. Pokud jde o elektrické autobusy, cíle nyní hovoří o 102 vozech v roce 2020, 386 v roce 2025 a 583 v roce 2030.

Připravuje se také novela zákona č. 311/2006 Sb. o pohonných hmotách a čerpacích stanicích pohonných hmot, do které se začlení elektromob­ilita, dobíjecí stanice či výměna baterií. Novela by přitom měla platit od ledna 2021.

Měly by se také nastavit strategick­é cíle z pohledu počtu elektrický­ch vozidel na ulicích a počtu dobíjecích stanic podle budoucích let, kde se pro rok 2025 předběžně pracuje s čísly 500 až 14 tisíc stanic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia