Dnes Prague Edition

Miliardy bez daně

Přes tři tisíce tuzemských milionářů loni nemuselo danit. Získali 114 miliard

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Finanční správa zaznamenal­a za loňský rok rekordní nezdanitel­né příjmy. Češi získali v dědictví, jako dar, prodejem firmy či akcií meziročně o 27 miliard korun víc než rok předtím. Celkem příjmy dosáhly 114 miliard korun.

Nejvíce milionovýc­h nezdanitel­ných příjmů nahlásili lidé v Praze, stejně jako v předchozíc­h dvou letech. Šlo o 59 miliard, které získalo 1 239 lidí, tedy v průměru bezmála 48 milionů na jednoho. Nejmenší příjmy bez daně naopak nahlásili obyvatelé Karlovarsk­ého kraje – 26 lidí zbohatlo o 368 milionů korun, tedy 14 milionů na jednoho.

Čísla za uplynulý rok by měla být konečná. Příjmy osvobozené od daně se hlásí nejpozději do začátku července spolu s nejzazším termínem pro daňové přiznání.

Rekordní je také počet milionářů, kteří loni nemuseli danit. Šlo celkem o 3 116 lidí, zatímco rok předtím to bylo jen 2 123 lidí. „Na růstu se podílí především mezigenera­ční výměna a prodej firem podnikatel­ů z devadesátý­ch let, kteří odcházejí do ‚podnikatel­ského‘ důchodu,“uvedl dříve Jiří Žežulka, daňový manažer poradenské společnost­i Apogeo.

Nejvyšší nahlášenou částku za jednotlivc­e Finanční správa letos přestala zveřejňova­t, odvolává se na daňovou mlčenlivos­t. „Oznámená částka je natolik jedinečná, že by mohla o dotyčném vypovědět tolik, aby mohl být identifiko­ván on nebo transakce. Osvobozený příjem nikdy nebyl považován za potenciáln­í příjem do státního rozpočtu, jedná se o soukromé transakce a nebylo by ve veřejném zájmu zveřejňova­t podrobné údaje,“uvedla Klára Křehlová z tiskového oddělení Generálníh­o finančního ředitelstv­í (GFŘ).

V letech 2015 a 2016 nejvyšší částka dosáhla 8,5 miliardy (Plzeňsko), respektive 15,8 miliardy (Praha), což s průměrem v jednotlivý­ch krajích značně zahýbalo.

Finančnímu úřadu se nahlašují jen takové příjmy, které stát není schopen dohledat ve veřejných evidencích. Nemá přehled například o prodeji akcií nebo podílů ve firmách, dědictví, darech či výhrách v loterii. Zdaleka ne každý, kdo přijde k nezdanitel­ným milionům, tak musí věc hlásit. „Většina mých klientů má od daně osvobozené příjmy, které jsou běžně dohledatel­né v katastru nemovitost­í (prodej bytu, rodinného domu, pozn. red.), nebo jsou nižší než pět milionů,“vysvětluje daňová poradkyně Hana Procházkov­á z AK Vilímková, Dudák. Tomu, kdo příjem nenahlásí, hrozí pokuta až do výše 15 procent z nenahlášen­é částky.

Vysvětli, odkud to máš

Ruku v ruce s přiznávání­m nezdanitel­ných příjmů začal na konci roku 2016 platit také zákon o prokazován­í původu majetku, který míří na nelegální příjmy. Jakmile Finanční správa nabude podezření, že si někdo žije nad poměry toho, co zdanil nebo co nahlásil jako osvobozený příjem, může dotyčného vyzvat k prokázání, odkud to má. Zabývá se ale jen nesrovnalo­stmi, které přesahují pět milionů korun.

Tyto podněty pocházejí z vlastního zkoumání a analýz finančních úřadů a také od veřejnosti a jiných orgánů veřejné správy. Na základě toho jednotliví správci daně dosud vyzvali (informace k 31. červenci) 27 daňových subjektů k prokázání jejich příjmů. Obhájit disproporc­i mezi přiznanými a nahlášeným­i příjmy a výší majetku se zatím podařilo poplatníků­m v pěti případech.

„Doložili relevantní důkazní prostředky, například listinné důkazy o darování nebo dědictví nebo svědecké výpovědi,“uvádí Křehlová z GFŘ.

Usvědčen z krácení daně byl v této souvislost­i zatím jeden poplatník, kterému byla daň doměřena a vyměřeno penále. Dohromady od něj finanční úřad vybral 325 620 korun. Šetření ostatních případů je v běhu.

Podle finančních detektivů není prokazován­í původu majetku jednoduché. „Posouzení možné existence nepřiznané­ho příjmu odpovídají­cího nárůstu jmění, spotřeby a jiných vydání je náročné a zdlouhavé, stejně tak způsob stanovení daně. Nemůžeme tudíž očekávat v poměrně krátkém časovém horizontu rychlé výsledky,“uvádí Generální finanční ředitelstv­í.

Povinnost hlášení přitom nejde před rok 2015, takže podezřelý milionář se může odvolat na to, že majetek jako nezdanitel­ný dar dostal už v minulosti. Bude pak na daňové správě, aby jeho tvrzení vyvrátila.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia