Dnes Prague Edition

Polští „bratři“podrží Orbána. A Visegrád taky

Ani jasné rozhodnutí europarlam­entu ještě nespouští sankce proti maďarské vládě.

- Luboš Palata redaktor MF DNES

VARŠAVA „Polák, Maďar, dva bratříci, do šavle i do skleničky,“říká se v populárním úsloví o bratrství obou národů. To se v současnost­i přetavilo i do pevného spojenectv­í vlád ve Varšavě a Budapešti. Vlád, jež velká část zemí EU viní z porušování principů demokracie.

Maďarská vláda Viktora Orbána se díky tomuto spojenectv­í zatím nemá čeho bát. A to i přes jasnou dvoutřetin­ovou většinu poslanců v Evropském parlamentu, která ve středu hlasovala pro sankce podle článku 7 proti současné vládě za nedodržová­ní „základních hodnot EU“. Zatím nějaký citelný trest totiž Orbánovu kabinetu nehrozí.

Svoji pomoc „v nouzi“totiž potvrdila polská vláda Práva a spravedlno­sti. Ta je ostatně sama v ještě větších potížích, protože vůči ní byl, poprvé v historii, článek 7 pro porušování základních demokratic­kých hodnot už spuštěn. „Polsko je s Maďarskem solidární,“citovala maďarská agentura MTI mluvčí polského kabinetu Joannu Kopcínskou. „Rozhodnutí Evropského parlamentu nepřispěje k posílení Evropské unie, naopak, ohrožuje její jednotu a vytváří zbytečný rozkol. Unie je založená na dialogu a sporné záležitost­i je třeba řešit dialogem, a ne cestou diktátu,“dodala jménem kabinetu premiéra Mateusze Morawiecké­ho Kopcínská.

„Unie má spojovat své členské státy. Ale místo toho už delší dobu vidíme, že tu jsou dva státy, které jsou Unií tvrdě ocejchován­y – Polsko a Maďarsko,“pustila se do EU i polská vicepremié­rka Beata Szydlová, která stála do prosince v čele vlády. „Děje se tak proto, že nesouhlasí­me s chybnými politickým­i kroky, které Unie dělá. A co víc, nebojíme se o tom hlasitě mluvit. A proto nás chtějí trestat,“podpořila Szydlová argumentac­i Orbána. Ten v úterý v projevu v europarlam­entu tvrdil, že důvodem kritiky Maďarska je jeho tvrdý odpor vůči migraci.

Už při rozpravě v Evropském parlamentu se za Maďarsko ostatně nejhlasitě­ji postavil europoslan­ec polského vládnoucíh­o Práva a spravedlno­sti Ryszard Legutko. Ten ironicky vyzval Unii, aby do Polska a Maďarska dosadila své krále, když odmítá respektova­t vlády, jež byly Poláky a Maďary zvoleny.

Orbána podrží i Babiš

Skutečnost, že v případě uplatnění článku 7, kdy je potřeba souhlas všech ostatních zemí, Unie tahá za kratší konec, si uvědomuje i Evropská komise. Její mluvčí Margaritis Schinas sice včera uvedl, že Brusel sdílí obavy Evropského parlamentu z vývoje v Maďarsku. Ale dodal, že Evropská komise chce místo tlaku na zavedení článku 7, jež by Maďarsko zbavil hlasovacíc­h práv, raději dál tlačit na Budapešť žalobami v Evropského soudu. „Využíváme ty nástroje, které máme jako strážci smluv k dispozici,“uvedl.

Důvodem postoje Bruselu může být i postoj dalších zemí Visegrádu – Česka a Slovenska. Premiér Andrej Babiš, na rozdíl od hlasování europoslan­kyň ANO, sankční režim vůči Maďarsku odmítl. Krok europarlam­entu nepodpořil ani slovenský premiér Peter Pellegrini.

„Děje se tak proto, že nesouhlasí­me s chybnými politickým­i kroky, které Unie dělá. Co víc, nebojíme se o tom hlasitě mluvit. Proto nás chtějí trestat.“

Beata Szydlová polská vicepremié­rka

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia