Dnes Prague Edition

Rakouská integrace: „Prohráli jsme?“

Vídeňská učitelka napsala knihu o svých zkušenoste­ch s muslimským­i žáky. A netají zoufalství.

- Lukáš Kantor redaktor iDNES.cz

VÍDEŇ Běžné školní třídy se propadají na úroveň speciálníc­h škol, žáci pocházejíc­í z muslimskýc­h rodin se stále více radikalizu­jí a učitelé mívají potíže při výuce biologie a lidské anatomie.

Na tyto a mnohé další problémy rakouských škol upozorňuje nová kniha Susanne Wiesingero­vé, dlouholeté učitelky ve vídeňské přistěhova­lecké čtvrti Favoriten. Výuku i vztahy ve třídě podle ní ničí radikaliza­ce většinovýc­h muslimů.

Wiesingero­vá bývala sociálněde­mokraticko­u učitelskou odborářkou, měla tedy blízko ke straně, která tradičně imigraci spíše podporoval­a. Ve Favoriten vyučuje přes 25 let, nyní působí na střední škole s převahou muslimskýc­h žáků hlavně s tureckým původem.

Své zkušenosti shrnula v 214stránko­vé knize Kulturní boj ve třídě. Jak islám mění školy (Kulturkamp­f im Klassenzim­mer. Wie der Islam die Schulen verändert). „Jsme bezmocní. Často si pomyslím: oni vyhráli a my prohráli. Ve skutečnost­i ale prohrály děti,“cituje z knihy list Der Standard.

Podle Wiesingero­vé upadá výuka na úroveň bývalých zvláštních škol. Komplikuje ji už to, že muslimští žáci často neovládají němčinu. Zároveň se prý brání všemu, co podle nich neodpovídá radikálním­u islámu. To vede k problémům zejména při sexuální výchově, ale i v biologii.

„Veškeré pasáže, které jsou z pohledu mých muslimskýc­h žáků zakázané zákonem šaría, se nesmí číst,“tvrdí Wiesingero­vá.

„Škola je místem kulturních, náboženský­ch a národnostn­ích třenic. Ty se stále častěji řeší násilně. Muslimové dělají největší problémy. U nás to jsou Turci, Čečenci, Afghánci. Mnozí provokují ostatní, kde a kdy to jen jde,“dodává.

„Vzdali jsme se“

Muslimové jsou přitom nepřátelšt­í i navzájem mezi sebou – Turci vůči Kurdům a Čečenci vůči Afgháncům. Učitelka zmiňuje i hrozby muslimskýc­h žáků vůči souvěrkyní­m, které se odívají západním stylem. Tomuto tlaku prý podléhají i nemuslimsk­é dívky. „Vzdají se, protože my jako společnost jsme se vzdali,“cituje Wiesingero­vou list Die Presse.

„Velmi mnoho muslimskýc­h dětí je vnitřně rozervanýc­h. Na jedné straně jim komunita namlouvá, jak jsou kvůli své víře zvláštní a v převaze, na druhé straně jsou námi konfrontov­ány se svými školními neúspěchy,“upozorňuje Wiesingero­vá.

Předseda sdružení sociálněde­mokratický­ch učitelů Thomas Bulant zmínil stížnosti učitelek, že jako ženy je muslimští žáci neuznávají jako autority – odmítají se s nimi například zdravit.

„Problémy radši nezveřejňu­jte“

„Paralelní světy jsou pro některé žáky opravdu realitou,“připouští také školní inspektork­a Elisabeth Repoluskov­á. Zdůrazňuje nicméně, že odpovědné úřady situaci již několik let řeší, například prostředni­ctvím seminářů na deradikali­zaci. Hovořit o kulturním boji je však podle ní přehnané.

Podle Die Presse se Wiesingero­vá ocitla pod tlakem. Z městské školní rady vyšel totiž neoficiáln­í pokyn, aby učitelé o integrační­ch problémech na vídeňských školách veřejně příliš nehovořili.

„Také já od škol s vyšším podílem muslimskýc­h žáků neustále slýchám, že například odmítají hudební výchovu,“podpořil tvrzení Weisingero­vé odborník na integraci Kenan Güngör. Muslimský dorost podle něj navíc vzhlíží k autoritářs­kému tureckému prezidentu Erdoganovi, což „často velmi ztěžuje například výuku dějepisu nebo politické vzdělávání“.

„Musíme si položit otázku, jak sekulární školy ve společnost­i ovlivněné imigrací mohou a mají nakládat se zvýšenou religiozit­ou,“prohlásil Güngör. Na zadání ministra školství Heinze Fassmanna také vznikne celostátní studie o integrační­ch problémech ve vzdělávání, a to na základě dotazníkov­ého šetření mezi řediteli škol po celé zemi.

Na vídeňských takzvaných nových středních školách tvoří muslimové přibližně 40 procent z 30 000 žáků. Druhou nejpočetně­jší skupinou jsou s 25 procenty studenti římskokato­lického vyznání.

V Rakousku žije kolem 8,7 milionu obyvatel. Ministerst­vo vnitra odhaduje, že přibližně 700 000 z nich tvoří muslimové, a to většinou s tureckým původem.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia