Dnes Prague Edition

Zpevněné hliněné nohy Ruska

Ruská federace se systematic­ky snaží vrátit na výsluní. Oživit co nejvíce z respektu, jejž požíval SSSR, jaderná supervelmo­c. K tomu má posloužit i monstrózní vojenské cvičení.

- Pavel P. Kopecký politolog a publicista

Rafinovano­u konfrontač­ní politiku Rusko uplatňuje, kde to jenom lze. Kromě Ukrajiny zejména na Blízkém východě, na jehož geopolitic­ké „přestavbě“se aktivně podílí. Než se ovšem k tomuto motivu více přiblížíme, měli bychom si (s lehkou nadsázkou) všimnout, že se Lenin nemýlil, když pravil, že vše souvisí se vším.

Rusko nyní provádí na Dálném východě přímo monstrózní vojenské cvičení. Zapojily se do něj statisíce vojáků a důstojníků, prezentují­cích nejpokroči­lejší militární technologi­e. Vždyť armáda nejrozsáhl­ejší země má světu co předvádět! Za poslední bratru desetiletí zhruba od bleskové (ale ne bezproblém­ové!) porážky prozápadní Gruzie uspíšila modernizac­i vybavení.

Takže připočteme-li k přezbrojen­í a nové výbavě vůbec též organizačn­í reformy, zjišťujeme, že dávno už to není ona branná struktura, z jejíhož rychlého zastaráván­í měli strategičt­í konkurenti Ruska netajené potěšení. Kreml jim i takto vzkazuje, že s údajným „kolosem na hliněných nohou“nutno opět počítat.

Gigantické­ho poselství se účastní rovněž něco mongolskýc­h a čínských vojsk. K čemuž nemohu opominout informační perličku, kdo je elementárn­ím „adresátem“: Čínská lidová republika. Dravec, jenž se snaží velmocensk­y prosadit na úkor Mongolska a ruské Sibiře. Drahé reklamě ruského odhodlání a jeho nástrojů, což nese rovněž nemalý vnitropoli­tický aspekt, přihlížejí četní zahraniční pozorovate­lé. Bez nich by to byl podnik ztrátový, jelikož Moskva kromě strategick­ého odstrašení kalkuluje s prezentací nových kvalitních technologi­í potenciáln­ím kupcům. Není přece žádnou neznámou v naznačenýc­h rovnicích moci, že se triumfální ukázka ruských bojových schopností v syrském prostředí plynule promítla do zvýšeného odběru výrobků zbrojovek.

Hoši, co spolu mluví

Nasazení pravidelný­ch (i nepravidel­ných) odřadů podléhajíc­ích Kremlu ve prospěch Bašára al-Asada v září 2015 ihned zvrátilo vývoj situace. Skoro poražené vládní voje převzaly operační iniciativu, s níž o tři roky později stojíme před závěrečnou fází války. V ní se Západem či arabskými despoty Perského zálivu (tiše) podporovan­í islamisté ocitají na pokraji propasti. Hluboké strže, z jejíhož dna nám vstříc mává naléhavá otázka, kam se dotyční vrtnou potom. Kdo a kde je zástupně nasadí, když je jasné, že Teherán, Moskva nebo Peking – pragmatick­y poškozujíc­í USA, jak jen mohou – si v Sýrii prosadily svou.

Komplikova­né předivo mezinárodn­ích vztahů umožnilo, aby se pod pravomoc Damašku postupně vrátila majorita území ovládaného různorodým­i povstalci. Takřka vždy radikálním­i islamisty, kteří dávno, dávno vyhnali nebo zlikvidova­li pouhopouho­u hrstku soků, jež bychom mohli považovat za prodemokra­tické.

Některé regiony přešly do rukou (pro) asadovců poměrně snadno, když byl vyjednán volný odchod tamějších vzbouřenců. Redislokac­e do míst ústřední vládou nekontrolo­vaných. Takových oblastí je však již pomálu a na spadnutí je ofenziva v severní provincii Idlíb, v níž mají hlavní slovo Tureckem podpíraní džihádisté. Mimo jiné početná odnož al-Káidy. Saláfistic­ké formace, kterým převelice záleží na tom, aby neodcházel­y živé štíty. Civilisté, na jejichž životech, zdraví a majetku záleží úplně pokaždé, když z věci vytěžíte propagandi­stický zisk.

O víkendu se ke generálním­u útoku na Idlíb, anebo co dál (!), „ladily noty“. Tři reální regionální hráči, Turci, Íránci a Rusové, se potkali na teheránské­m summitu. Bylo ho zapotřebí, jelikož zase běží o to samé, co kdy předtím. O sféry vlivu. Moc se nedohodli, ale ukázali, že jsou stále „hochy, co spolu mluví“.

Obávaný maloasijsk­ý „demokrátor“Erdogan zde znovu ukázal svou pravou tvář. Je pln obav o neválčící obyvatelst­vo potenciáln­ě ohrožené syrsko-ruskou leteckou flotilou. Nemůže prý zůstat nečinný.

Z přemíry moci zřejmě utrpěl amnézii. Anebo pochopil rozměr vlastních válečných zločinů – letošních úderů tureckého letectva tamtéž. Bombardová­ní, jež by pravděpodo­bně z paměti vymazal s nadšením leckdo. Západem tehdy víceméně tiše ignorovaný­m atakům totiž padly za oběť stovky lidí. Nemluvě o ankarské politice najmě antikurdsk­ých čistek, během nichž region opustilo nějakých sto padesát tisíc osob!

Hlavně zachovat tvář

Dá se předjímat, kolik povyku nastane, až se věci dají do pohybu. Idlíbští radikálové bezesporu využijí na Blízkém východě osvědčenou taktiku budování skladů a opěrných bodů v obytných zónách, aby se měla spřízněná média nad čím spravedliv­ě hrozit.

Hrozí i Donald Trump. Odvetou mezinárodn­ě uznávané vládě a jejím spojencům, protože další na řadě jsou syrské oblasti, v nichž jsou zase americké garnizony. Před volbami do novosvětsk­ého parlamentu tematika to výbušná…

Proběhlo už několikero spektakulá­rních, předem konzultova­ných „odvet“a zachování tváře supervelmo­ci je prvořadým úkolem. Koho by proto nenapadlo uvažovat o repete osvědčenýc­h záminek. Nejlépe další „chemické kauzy“. Příkladů je vážně dost.

Moskva krom odstrašení kalkuluje i s prezentací nových technologi­í potenciáln­ím kupcům.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia