Dnes Prague Edition

Festival zve na černého skina

Kapela The Chancers po dvaceti letech končí. S fanoušky se rozloučí zítra festivalem Rude Boy Paradise na Střeleckém ostrově v Praze.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

PRAHA Na oslavě dvou dekád své existence odehraje česko-britská úderka The Chancers poslední koncert. S fanoušky se rozloučí vlastním festivalem Rude Boy Paradise na Střeleckém ostrově, kde spolu s tuzemskou kapelou vystoupí také legendy žánrů reggae, ska a 2 tone.

„Řekli jsme si, že pokud chceme končit, tak stylově. A když se nám začal rýsovat festival Rude Boy Paradise, došlo nám, že lepší příležitos­t už nebude,“říkají The Chancers. Kapelu založili v roce 1998 v Praze usazení lektoři angličtiny Simon Ruffskank, Marco McKee a Stephen Elder, brzy je však doplnili čeští muzikanti a vznikla národnostn­ě, žánrově i osobnostně pestrá skvadra, která v Česku rozšířila povědomí o žánru ska a etablovala se doma i na evropské scéně.

Hrát se bude hodiny

„Museli jsme sice odmítnout nabídky na koncerty, které vypadaly skvěle, ale shodli jsme se, že nastal čas to utnout. Nicméně Marco chystá sólovou desku, se kterou mu rádi pomůžeme, a část kapely už pracuje na novém projektu. Takže muzice konec není,“dodává kytarista Ondřej Horák.

Za uplynulých dvacet let vydali The Chancers pět dlouhohraj­ících alb, několik EP a jejich písně se objevily na nespočtu mezinárodn­ích kompilací. Najeli tisíce kilometrů po Česku i Evropě. V posledních letech vyrazili do Skotska a Německa a mimo jiné začali úspěšně fungovat také jako doprovodná kapela hvězdám žánru ska, rocksteady a reggae.

A právě některé z umělců, které doprovázel­i na evropských pódiích, nyní přivezou do Prahy. Tuzemskou premiéru si odbude šarmantní zpěvačka Rhoda Dakar, která v 70. letech válcovala hitparády s dívčí kapelou žánru 2 tone The Bodysnatch­ers a s The Specials. Jako hlavní hvězda Rude Boy Paradise vystoupí černý skinhead Roy Ellis známý jako Mr. Symarip, který na konci 60. let přišel s žánrem skinhead reggae. Dalším zahraniční­m hostem bude Mr. T-Bone z Itálie, jeho nonšalantn­í ska a jazz doprovodí pražští Green Smatroll, kteří vystoupí i sólově.

Na koncert se po dvou letech v Anglii vrátí i původní frontman Simon a vystoupí i další bývalí členové kapely. The Chancers na pódiu stráví bezmála čtyři hodiny. „Přijďte si to užít s námi. Je to naposledy,“vzkazuje kapela fanouškům.

 ?? Foto: Marek Musil ?? The Chancers a jejich host Hlavní hvězdou festivalu Rude Boy Paradise bude Roy Ellis, jenž stál u zrodu žánru skinhead reggae.
Foto: Marek Musil The Chancers a jejich host Hlavní hvězdou festivalu Rude Boy Paradise bude Roy Ellis, jenž stál u zrodu žánru skinhead reggae.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia