Dnes Prague Edition

Výběr z programu Evropský týden mobility

-

Sobota 15. září

Pražský železniční den – milovníci železnic se mohou vydat na trasu Praha-Smíchov – Uhříněves, kde se budou moci projet připravený­mi historický­mi i moderními vlaky. Kromě toho bude otevřeno i železniční depo v Michli, kontejnero­vé překladišt­ě v Uhříněvsi nebo muzeum Výtopna Zlíchov.

Neděle 16. září

Projížďka po Sluneční trase EuroVelo 7 – společný výlet na kolech po nově vyznačené dálkové trase EuroVelo7, která má na území metropole necelých 32 kilometrů. Start je v 11.00 na nádraží v Sedleci. Trasa povede podél řeky na jih. Poslední zastávka je na zbraslavsk­ém nádraží, odkud se po skončení projížďky mohou cyklisté zpět do centra dostat vlakem.

Pondělí 17. září

Slavnostní odhalení sčítacího totemu chodců a cyklistů na Podolském nábřeží 4. Sčítací zařízení bude mimo jiné přinášet i aktuální informace o teplotě počasí a ukazovat čas. Data z něj budou i na internetu.

Úterý 18. září

Den bez bariér – série přednášek nejen pro odbornou veřejnost na téma odstraňová­ní bariér ve veřejném prostoru. Účastníci si budou moci vyzkoušet i pohyb na invalidním vozíku nebo s pomocí bílé hole.

Sobota 22. září

Den bez aut – letos se přemění na pěší zónu Křižíkova ulice (od Florence po Karlínské náměstí). V Karlíně se budou moci návštěvníc­i setkat s ekonomický­mi a ekologický­mi možnostmi dopravy, jako je vlak, MHD nebo i skateboard. Na Dni bez aut účastníky čekají i doprovodné aktivity, jako jsou koncerty různých skupin. Představí se například The TAP TAP nebo Pískomil. Pro zájemce je připravena i komentovan­á prohlídka Karlína s archeologe­m Petrem Kučerou. Program začíná v 10.00. Celá ulice bude autům uzavřena, budou připraveny objízdné trasy. Linky MHD zůstanou v provozu v plném rozsahu.

 ?? Foto: František Vlček, MAFRA ?? Zákaz autům Automobily patří v Praze k největším znečišťova­telům ovzduší. Evropský týden mobility se snaží Pražanům ukázat, že přepravova­t se po městě lze i jinak než autem. Chce je i motivovat, aby více chodili pěšky nebo jezdili na kolech a zlepšovali tak kvalitu ovzduší. Akci pořádá Evropská komise každý rok ve stejnou dobu 16. až 22. září, letos se přidalo více než 2 500 měst, mimo Evropy i v Japonsku nebo Mexiku.
Foto: František Vlček, MAFRA Zákaz autům Automobily patří v Praze k největším znečišťova­telům ovzduší. Evropský týden mobility se snaží Pražanům ukázat, že přepravova­t se po městě lze i jinak než autem. Chce je i motivovat, aby více chodili pěšky nebo jezdili na kolech a zlepšovali tak kvalitu ovzduší. Akci pořádá Evropská komise každý rok ve stejnou dobu 16. až 22. září, letos se přidalo více než 2 500 měst, mimo Evropy i v Japonsku nebo Mexiku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia