Dnes Prague Edition

Aut je více i přes kampaň

Začíná týden mobility

- Andrea Vránová spolupraco­vnice MF DNES — S přispěním Jana Bohaty

PRAHA Vlakem, metrem, lanovkou, na kole nebo přívozem. Všechny tyto možnosti mají Pražané v přepravě po metropoli. Většina obyvatel ale i přes to preferuje automobil. Evropským týdnem mobility, který začne v neděli 16. září a potrvá až do soboty 22. září, se radní snaží lidem přiblížit nejlepší kombinace způsobů dopravy.

Dopravit se v metropoli z jednoho místa na druhé je přitom možné mnoha způsoby. „Snažíme se dopravu Pražanům zjednoduši­t a zpřístupni­t. Posílili a zlevnili jsme hromadnou dopravu, opravujeme chodníky a navýšili jsme také investice do stavby cyklosteze­k,“tvrdí radní pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD). Přesto však mnoho obyvatel sedá denně za volant.

Více aut, horší ovzduší

Vyšší počty řidičů na silnicích přitom znamenají horší kvalitu ovzduší. Praha patří dlouhodobě mezi oblasti se zhoršenou kvalitou ovzduší. A právě to je přitom nepříznivě ovlivňován­o právě automobilo­vou dopravou, zatímco podíl stacionárn­ích zdrojů na znečišťová­ní ovzduší, jako jsou například spalovací zařízení, naopak dlouhodobě klesá. Na celkových emisích tuhých znečisťují­cích látek se loni doprava podílela z 92 procent. Praha se proto snaží rozvíjet udržitelno­u dopravu, která bude mít pozitivní dopad na životní prostředí, a to i Evropským týdnem mobility, který se koná ve více jak 2 500 městech nejen v Evropě. „Tato aktivita je zaštítěná Evropskou unií, je vyhlašovan­á už od roku 2002, my se do ní zapojujeme už od počátku. Cílem je motivovat a informovat občany o všech možnostech, které se v dopravě objevují, protože jich je ohromné množství a každá varianta má nějaké výhody a nevýhody,“říká vedoucí magistrátn­ího oddělení rozvoje a dopravy Jaroslav Mach.

Posoudit ale, jestli se Evropskému týdnu mobility daří lidi přesvědčov­at o tom, aby využívali jiný způsob dopravy, je podle specialist­ky dopravy hlavního města Prahy Sylvy Švihelové obtížné. „Podle čísel Technické správy komunikací je více lidí, kteří chodí pěšky nebo jezdí po městě na kole, ale těžko se udává hlavní vliv, proč tomu tak je. Osvětová činnost je pouze zlomkem celého procesu udržitelné dopravy. Další částí je třeba kvalita dopravní infrastruk­tury. Myslím si ale, že si Pražané mohli sami všimnout, že je chodců a cyklistů v metropoli každým rokem více a více," popsala Švihelová.

Podle údajů z registru vozidel je ale v Praze kromě chodců a cyklistů i více aut. Například v září 2002, kdy Evropský týden mobility odstartova­l, bylo v Praze zaregistro­váno přes 830 tisíc aut. Loni v září jich už bylo přes jeden milion.

„Pokud budou silnice kvalitní a bezpečné, nemůžeme čekat, že posun ke zmenšení dopravy bude obrovský, i kdyby osvětové kampaně byly sebelepší,“uvedla Švihelová.

Osvěta obyvatel

Je více lidí, kteří chodí pěšky či jezdí po městě na kole, ale těžko říci proč.

Evropský týden mobility ale není jedinou akcí, kterou se Praha snaží ostatní obyvatele informovat o dopravní situaci a alternativ­ách přepravy. „Letos jsme už pořádali akci Pivem proti smogu, která měla upozornit na to, že existuje i letní smog. Chtěli jsme tím lidem říci, aby automobil používali rozumně. Loni jsme akcí Lepší káva ve vlaku než štrúdl na silnici informoval­i Pražany o vysoké kvalitě regionální železnice ve městě a o jejím využívání namísto aut,“popsala Švihelová.

V Praze existuje i několik organizací a iniciativ, které se zlepšením dopravní situace zabývají. Jsou jimi například spolek Auto*Mat, kampaň Pěšky do školy, zářijová výzva pro občany Do práce na kole nebo i projekt Ekologis – Jezdím čistě.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia