Dnes Prague Edition

Sparta touží po průniku mezi nejlepší

Dnes startuje nový ročník hokejové extraligy. Pražská Sparta by v ní podle papírové kvality kádru měla patřit mezi lepší týmy. Ale rozhoduje se až na ledě...

- Petr Procházka reportér MF DNES

PRAHA Přichází další pokus hokejové Sparty o návrat na výsluní. Od zisku posledního titulu už uběhlo jedenáct let a slavný klub společně s fanoušky prahne po dalším.

Sparta proto přes léto znovu významně posílila na všech postech, včetně toho trenérskéh­o.

Určovat herní směr bude německý stratég Uwe Krupp. Třiapadesá­tiletý bývalý kouč německé reprezenta­ce, Kolína nad Rýnem a Eisbärenu Berlín přinesl do kabiny neotřelé prvky a po úspěšné přípravě pumpuje do týmu sebevědomí.

„Z mužstva zatím mám velice pozitivní dojmy. Jdeme dobrou cestou. Mužstvo tvrdě maká, v zápasech předvádělo velmi dobré výkony,“ohlíží se Krupp za letními duely. „Jsme optimistič­tí, i když víme, že zůstává hodně věcí, na kterých musíme pracovat.“

Horký post obsadí Machovský

Je známou pravdou, že základ úspěchu vychází v hokeji od gólmana. Ve Spartě už je tak trochu evergreene­m, že se v posledních letech nedaří najít nadstandar­dní brankářsko­u jedničku.

Nyní přichází na řadu Matěj Machovský, ambiciózní mladík získaný ze zámořské AHL.

„Nejen on, ale i David Honzík předvedli v přípravě slušnou práci. Defenziva je ale o všech šesti hráčích, kteří jsou právě na ledě,“podotkl Uwe Krupp.

Kromě Machovskéh­o přivedla Sparta před sezonou dalších sedm posil, přičemž téměř všechny jsou propojeny se zahraniční­m hokejem. Buď z ciziny přišly, nebo se o cizince přímo jedná.

Do obrany jsou to Slovinec Blaž Gregorc, Kanaďané Jeremie Blain a Steven Delisle a odchovanec Jan Košťálek, který se vrací ze záložního týmu Winnipegu.

Ofenzivu občerství Daniel Přibyl z farmy Calgary, Matěj Beran z Pardubic a další Kanaďan Zach Sill.

„Ve Spartě mě všichni přivítali s otevřenou náručí,“pochlubil se v rozhovoru pro ČTK obránce Jeremie Blain, pro něhož je pražský klub už třetí evropskou štací.

„Všechno je velmi profesioná­lní, užíváme si spoustu zábavy. Kdybyste se kolem týmu chvilku pohybovali, všimli byste si, jak se bavíme. Takhle se staví vítězná mužstva. Všichni se na ledě cítí dobře a jsou šťastní. Pak je mnohem pravděpodo­bnější, že vyhrajete,“věří Blain.

V sestavě Sparty už byste letos marně hledali její dlouholeto­u ikonu a kapitána Jaroslava Hlinku, který po loňské nevydařené sezoně nedostal další smlouvu. Roli kapitána převzal útočník Petr Vrána.

„Je to pro mě velká čest. Člověk chce, aby tým šlapal a udělali jsme výsledek. Je skvělé cítit od kluků důvěru, kterou jsem dostal,“řekl Petr Vrána. „Na druhou stranu je to jen písmeno na dresu, protože v kabině všichni i beze mě dobře vědí, co mají dělat.“

Sparta touží po výsledkové­m progresu i kvůli fanouškům, kteří na ní nezanevřel­i ani v neúspěšném období. V minulém ročníku přilákala do O2 areny v průměru 8 708 diváků na zápas.

„Věříme, že budeme letos schopní ten počet ještě překonat,“vyhlíží předseda představen­stva Petr Bříza zaplněnou halu.

První pokus přichází už dnes večer, kdy Sparta přivítá hradecký Mountfield.

 ?? Foto: HC Sparta ?? Posila do obrany Jan Košťálek naskočil do extraligy v dresu Sparty už jako šestnáctil­etý.
Foto: HC Sparta Posila do obrany Jan Košťálek naskočil do extraligy v dresu Sparty už jako šestnáctil­etý.
 ??  ?? Posila do útoku Daniel Přibyl se vrací do Sparty jako ofenzivní eso, ale zatím byl zraněný. 2x foto: MAFRA
Posila do útoku Daniel Přibyl se vrací do Sparty jako ofenzivní eso, ale zatím byl zraněný. 2x foto: MAFRA
 ??  ?? Posila do branky Matěj Machovský chytal extraligu za Plzeň, do Sparty přišel ze zámořské AHL.
Posila do branky Matěj Machovský chytal extraligu za Plzeň, do Sparty přišel ze zámořské AHL.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia