Dnes Prague Edition

Sport.idnes.cz Hattrick pro Kometu?

Dnes startuje nový ročník hokejové Tipsport extraligy. Favoritem je opět brněnská Kometa, vítěz posledních dvou sezon. Soutěž přináší novinky a je tu i naděje, že se v ní objeví Jaromír Jágr

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Až v Plzni, Boleslavi a Zlíně dnes v půl šesté večer vhodí sudí úvodní buly, znovu se po 144denní pauze rozjede hokejová extraliga. A byť přestávka přinesla řadu změn v pravidlech i hráčském obsazení, něco se nezměnilo bookmakeři se v kurzech shodují, že v dubnu 2019 bude mít soutěž stejné rozuzlení jako letos na jaře.

Tedy že největším aspirantem na titul je Brno. Majitel a trenér Libor Zábranský se při otázce na hattrick, který se v samostatné lize povedl jen Vsetínu, ošívá: „Neptejte se mě na něco, na co neznám odpověď.“Jeho parťák ze střídačky Kamil Pokorný však tvrdí: „Po dvou titulech si nemůžeme klást malé cíle.“Tým udržel Martina Erata, byť zatím není jisté, jestli naskočí už do zítřejší dohrávky v Chomutově. Zůstal i samotný šéf Zábranský, kterého svaz lákal k reprezenta­ci. Odešel sice vypůjčený Martin Nečas, ale toho má nahradit Peter Mueller, posila s téměř 300 starty v NHL.

Na Kometu třeba u Fortuny sází téměř polovina sázkařů. Další tipy pak míří především na Třinec, Liberec či Spartu. Michal Hanák, hlavní bookmaker kanceláře, ale přidává: „Za černého koně považuji Plzeň. Jakkoliv se musí Martin Straka každý rok vypořádat se ztrátou řady opor, vždy se mu daří poskládat tým, který hraje lépe než kluby s vyššími papírovými předpoklad­y.“

Teď k těm novinkám. Jestli ze zvyku budete dnes hledat hokej na České televizi, neuspějete. Televizní start obstará mačem Sparty s Hradcem Králové placený kanál O2 TV Sport, který rovněž zítra nabídne Chomutov s Brnem. Z ČT však hokej nezmizí, na jejím sportovním programu půjde v neděli a úterý.

Lehce odlišná jsou i pravidla, byť stále platí, že vítězem je ten, kdo dá o gól víc. Zmenšilo se brankovišt­ě a gólmani už nesmí zalehnout puk, kde se jim zachce. Víc se dbá na ustrojení hráčů, aby diváci dobře viděli jmenovku. Trestat se bude Kdo zvedne mistrovský pohár? i „taktické“zdržování při vhazování po zakázaném uvolnění, kdy hráči buly úmyslně kazili, aby si odfrkli.

Sudí tuší, že to bude chtít pár kol, aby se nastavil jednotný metr. Liberecký kouč Filip Pešán ale varuje: „Bude v tom bordel, ale bordel, který bude stejný pro úplně všechny týmy v extralize. Bojím se, že každý tým se bude soustředit na to, jestli náhodou nemá soupeř zastrčený dres. Budou na sebe pořvávat střídačky a křičení na rozhodčí bude daleko víc, než tomu bylo doteď.“

Pravidla však musela projít úpravou, neboť je změnila Mezinárodn­í hokejová federace IIHF. Jestli budou sudí na ledě přísnější, pak shovívavěj­ší prý bude ředitel soutěže Josef Řezníček. Zatímco minulou sezonu dostávaly kluby (a mnohé opakovaně) desetitisí­cové flastry za vulgární pokřiky diváků, teď jde liga cestou prevence. Oddíly se zavázaly s fanoušky pracovat, vychovávat je, poučovat. A až když jejich snaha zcela selže, přijdou pokuty.

„Vulgarity neodstraní­me ze dne na den, ale budeme se je snažit postupně eliminovat,“tvrdí Řezníček. „Měřítkem úspěchu je totiž divák. Budeme se snažit, abychom návštěvnos­t zase posunuli dál.“

Bude to fuška, neboť minulá sezona znamenala rekord – průměrná návštěva v základní části byla 5 455 diváků na utkání. Zřejmě tehdy pomohlo, že spadly Karlovy Vary, kde poslední roky býval divácký zájem mizerný. Teď se ale klub po roce vrací. Je tu však jeden „element“, který by návštěvnos­t mohl výrazně posunout. Jaromír Jágr sice ještě kvůli zranění nenastoupi­l za Kladno v první lize, nicméně pokud bude zdráv a bude chtít, může se objevit na střídavé starty v dresu Třince.

Šestačtyři­cetiletý hráč, od jehož ligové premiéry včera uplynulo 30 let, nedávno v rozhovoru pro MF DNES přiznal: „Je pravda, že jsme se trošku bavili s Třincem, ale všechno se to odvíjí od toho, abych já se cítil dobře. Co bych tam asi dělal, když nebudu hrát důstojně v první lize? To by bylo zbytečné se tam tlačit.“Ať bude v jakékoliv formě, Jágr vždycky bude pro ligu oživením. Zvlášť když je po letních odchodech do NHL dosti vybrakovan­á, smlouvu tam podepsalo osm hráčů z extraligy.

Skončil třeba obránce Petr Kadlec, rekordman v počtu ligových startů (1 250). Naopak za nejvýrazně­jší příchody lze označit angažmá dvou mistrů světa z roku 2010, Lukáše Kašpara v Brně a Jiřího Novotného na měsíc v Plzni.

Na soupiskách všech klubů je zatím 78 cizinců, hned 10 v hradeckém Mountfield­u.

Přesto v tomto ohledu nejvíc poutá trenérské angažmá Uweho Kruppa ve Spartě. Německý vítěz Stanley Cupu má tým po 12 letech dovést k titulu, a byť hráči, které v kariéře nepotkala angličtina, museli v létě na doučování, česká slovíčka šprtá i Krupp. „Jsem trochu zklamaný. Během přípravy jsem neměl tolik času, ale každý den jsem se pár slovíček naučil. Lepší se to, ale je to běh na dlouhou trať.“Bude nakonec česky křičet „titul“?

 ?? Foto: Adolf Horsinka, MAFRA ?? O českém hokejovém šampionovi se rozhodne nejpozději 30. dubna 2019, což je termín případného sedmého finále.
Foto: Adolf Horsinka, MAFRA O českém hokejovém šampionovi se rozhodne nejpozději 30. dubna 2019, což je termín případného sedmého finále.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia