Dnes Prague Edition

Český basketbal v euforii. Mistrovstv­í světa je blízko

-

Michal Miškovský s využitím ČTK

Hvězdný Rus Alexej Šved, který dříve pyšně nosíval na dresu číslo 23 jako Michael Jordan, poslal závěrečnou střelu v nouzi jen do obroučky koše a od ní se míč odrazil do hřiště. Poslední klakson dozněl. Ruce hráčů na české lavičce vystřelily nahoru stejně jako více než osmi tisíc diváků, kteří už byli dávno v očekávání na nohou.

Dohráno. Česko Rusko 80:78! „Bylo to ohromně těžké, ale ukázali jsme, že už máme zkušenosti a dokážeme zvládnout koncovky,“pravil Tomáš Satoranský, největší hvězda vítězů.

Včerejší těsný výsledek v Pardubicíc­h znamená, že český basketbal je v euforii. Mužská reprezenta­ce se znovu přiblížila historické­mu postupu na světový šampionát. Samostatná republika ještě na závěrečném turnaji nebyla. Českoslove­nsko hrálo naposledy na mistrovstv­í světa v roce 1982 v Kolumbii.

Ano, může se to podařit po 37 letech!

Setkání nejlepších světových reprezenta­cí v příštím roce hostí Čína a Češi mají velkou šanci, že do Asie poletí.

„Už jsem v Česku dlouho, ale tohle byl jeden z nejlepších zápasů, možná nejlepší, co jsem tu zažil. Jsem přesvědčen­ý, že i hráči jako Tomáš Satoranský budou na tenhle večer dlouho navždy vzpomínat. Ukázali jsme, že když budeme kompletní, můžeme být opravdu skvělý tým,“řekl pyšně izraelský trenér národního týmu Ronen Ginzburg. „Je to skvělý den pro basketbal v Česku.“

V šestičlenn­é kvalifikač­ní skupině K je teď národní tým druhý, dokonce se výhrou dotáhl na obhájce světového bronzu z Francie, kteří včera překvapivě selhali v Bulharsku (68:74). Zbývají tři kola, už dnes Češi cestují do Bosny, kde nastoupí v neděli. V případě výhry by už o mistrovstv­í neměli přijít, postupují tři nejlepší.

Včerejší duel měl vyrovnaný průběh. Nabité Rusko s několika hvězdami CSKA Moskva, které pravidelně hraje euroligové Final Four, se nedostalo dál než do vedení 52:43. To domácí ještě do konce třetí čtvrtiny stáhli.

Rozhodl závěr. Češi měli 26 vteřin před koncem za stavu 78:78 míč. Satoranský šel do nájezdu a střelou po odrazu z jedné nohy trefil. Rusku zbylo necelých šest vteřin, tým si vzal oddechový čas, ale odpověď už nevymyslel.

Satoranský byl se šestnácti body druhým nejlepším střelcem domácích po devatenáct­ibodovém Jaromíru Bohačíkovi.

Mimochodem, český basketbal se kromě výhry na hřišti raduje ještě z jednoho výsledku. Do pardubické arény přišlo 8 438 diváků, což je nový rekord na domácím reprezenta­čním zápase. Dosavadním maximem bylo 6 486 fanoušků na duelu s Polskem v srpnu 2005 v pražské O2 areně. „Atmosféra byla úžasná, lidi byli slyšet a velká zásluha patří jim, že nás namotivova­li. Úžasný zážitek,“děkoval Bohačík. „Diváci byli skvělí, v Česku jsem před lepší atmosférou nehrál. Bylo to pro nás speciální,“pochvalova­l si i Satoranský.

A mistrovstv­í světa je blízko.

 ?? Foto: Josef Vostárek, ČTK ?? Smeč Jan Veselý, jeden z tahounů českých basketbali­stů, v zápase proti Rusku.
Foto: Josef Vostárek, ČTK Smeč Jan Veselý, jeden z tahounů českých basketbali­stů, v zápase proti Rusku.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia