Dnes Prague Edition

Politici možná zlodějům zdraží lup

Krádež do 5 000 korun je jen přestupek. Nově by se hranice mohla posunout

-

Pokud zloděj ukradne mobilní telefon v hodnotě do 4 999 korun, je to jenom přestupek. A za ten je nanejvýš pokuta 50 tisíc korun. Ale ve chvíli, kdy se nenechavci zalíbí telefon byť o korunu dražší, pak mu hrozí až dva roky vězení, protože už se dopustil trestného činu.

Výjimkou jsou tedy známé firmy mezi zloději. Pokud je při krádeži přistižen recidivist­a trestaný v posledních třech letech – i kdyby ukradl jen bochník chleba – hrozí mu až tříletý pobyt ve vězení.

Podobně přísný je trestní zákoník vůči těm, kteří použijí při krádeži násilí, nebo pokud se jedná o vloupání, kdy se vždy jedná o trestný čin.

Advokát Jaroslav Ortman je přesvědčen, že nízká hranice vytváří umělou trestnou činnost.

„Zeptejte se v obchodech...“

Před zvýšením hranice naopak varuje předseda unie obhájců Tomáš Sokol. Zmírnění podle něj může zvýšit počet krádeží v obchodech. „Je to otázka, do jaké míry je stát schopen jinými prostředky chránit majetek,“říká Sokol.

„Zeptejte se lidí, co mají obchody, a ti vám řeknou, že by se zmírňovat neměla,“dodal.

Diskusi o zmírnění hranice pro trestný čin se ale nebrání žalobci. Podle mluvčího unie státních zástupců Ondřeje Šťastného byla hranice skutečně stanovena před lety, kdy bylo jiné HDP i průměrné mzdy. Hlavní slovo však podle něj mají zákonodárc­i. „Je to na povaze poslanců a senátorů, aby zvážili, jaká má být trestní politika státu,“dodává Šťastný.

Méně trestných činů

„Vzhledem k tomu, že je to bezmála dvacet let, co je nastavena hranice škody nikoliv nepatrné ve výši pět tisíc korun, je její zvýšení logickým a žádoucím krokem,“řekl iDNES.cz viceprezid­ent soudcovské unie Petr Černý. Vzápětí ale doplnil, že soudcům to nepřísluší blíže hodnotit. Zvýšení hranice by podle něj vedlo ke snížení počtu trestných činů.

Vláda se změnou hranice škody předem nepočítá. „Ministerst­vo spravedlno­sti nemá návrh na zvýšení hranice škody pro trestný čin zahrnutý v aktuálním plánu legislativ­ních prací. Nelze však vyloučit, že se jím bude zabývat v budoucnu,“sdělila mluvčí resortu Alžběta Šírková.

Mezi poslanci však má podporu. Zejména pravicoví politici by si dovedli představit, že se hranice v trestním zákoníku vždy posune spolu s inflací. Změnu kategorick­y odmítá SPD, pro není ani ČSSD.

A třeba poslanec ANO Miloslav Janulík by hranici, od které je škoda považována za trestný čin, dokonce snížil. Vadí mu prý, že někteří zloději si hlídají, aby škoda při krádeži nepřesáhla 5 tisíc korun, a poškozeným se pak prý jen vysmívají. Janulík by tak posouzení každého případu nechal na soudu.

Šéf ústavně-právního výboru Sněmovny Marek Benda (ODS) by naopak byl rád, aby proběhla revize všech sazeb škod, protože jsou podle něj nastaveny až příliš nízko. „Měli bychom všechny ty hranice navýšit, aby odpovídaly tomu, že uplynula řada let,“říká Benda.

Starostové a TOP 09 by si dokonce dovedli představit automatick­é zvyšování hranice škody. „Je otázkou, jestli by neměl být nějaký vzorec, abychom to nemuseli řešit novelou a zvyšovalo se to automatick­y,“myslí si předseda poslanců STAN Jan Farský.

I nepoctiví nálezci

A nejde jen o krádeže. Hlášených případů okradení kapsářem bylo loni 8 426, zatímco v roce 2002 policie řešila 9 578 případů.

Z policejníc­h statistik skutků se škodou do deseti tisíc korun také vyplývá, že například za poškozován­í cizí věci bylo loni stíháno 2 570 lidí.

Pětinásobn­ě vzrostl za posledních 15 let počet případů zatajení věci – toho se dopouští třeba ten, kdo najde na ulici peněženku a místo jejího odevzdání si ji nechá. Pokud by v ní bylo více než 5 tisíc korun, jde o trestný čin a za to hrozí rok vězení.

Pravicoví politici si dovedou představit, že se hranice posune vždy spolu s inflací.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia