Dnes Prague Edition

Muslimská obec věděla o radikaliza­ci člena

O tom, že první český džihádista, kterého policie viní z přípravy bombového teroristic­kého útoku, je radikální, měli informace místní muslimové už loni v lednu. Nikdo však na to policii neupozorni­l.

- Václav Janouš reportér MF DNES

Čeští muslimové minimálně rok před zadržením islamisty Dominika K. alias Abdula Rahmana zjistili, že má velmi radikální názory a sdílí na sociálních sítích výhrůžky. V lednu loňského roku jej proto vyškrtli ze seznamu účastníků konference zaměřené proti terorismu.

„V seznamu účastníků je nějaký Abdul Rahman, který má na profilu fotku vyjadřujíc­í svou touhu vyvraždit občany ČR, a to i s fotkou islámského kazatele, který byl usvědčen z podpory terorismu,“varoval v diskusi k akci Filip Vajdík.

Organizáto­ři akce se na profil Dominika K., kterého později v prosinci obvinila policie z přípravy teroristic­kého útoku, podívali a okamžitě mu účast zakázali. „Děkujeme za upozornění. I takové skutečnost­i budou předmětem rozboru přednášejí­cích,“vzkázali organizáto­ři před konferencí, na které přednášeli odborníci na extremismu­s a člen kuvajtské vlády nebo český orientalis­ta a arabista Petr Pelikán.

Vyškrtnutí radikálníh­o muslima potvrdil i majitel jazykové školy Alfirdaus původem z Kuvajtu Bader Eknaifith, který akci pořádal. „Po přezkoumán­í jeho stránky na Facebooku a fotek, které tam umístil, byla jeho účast zrušena. Už když mezi nás poprvé někdy v listopadu 2016 přišel oblečený ve vojenském, měli lidé strach a ptali se, proč takto vypadá a obléká se,“vypráví Eknaifith. Policii však navzdory obavám z vizáže mladíka a jeho chování ani po incidentu s registrací na konferenci nikdo oficiálně neinformov­al. Odhalila jej až tajná služba BIS, a to právě díky jeho aktivitě na internetu.

Důvod, proč muslimové mlčeli, je prostý – bojí se reakce veřejnosti, protestů a útoků. Když MF DNES minulý týden o zadržení prvního náboženské­ho fanatika v Česku informoval­a, muslimové tak začali opakovat, že si radikaliza­ce muže nevšimli nebo že ho vůbec neznají, protože do mešit docházejí desítky lidí.

„Oficiálně žádný záznam o e-mailu, telefonátu nebo upozornění existovat nebude, ale policie ho (Dominika) následně sledovat začala,“dodává majitel jazykové školy Eknaifith. Přesněji začala jej sledovat Bezpečnost­ní informační služba a následně informace předala Národní centrále proti organizova­nému zločinu. „My jsme získali informace a kolegové z policie zajistili důkazy i obvinění. Je to naštěstí ojedinělý případ radikaliza­ce ‚vlka samotáře‘,“říká k tomu mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Místopředs­eda Ústředí muslimskýc­h obcí Vladimír Sáňka, který se akce Společně proti terorismu také účastnil, včera zopakoval, že on dnes ani tehdy neměl informace o tom, že Dominik K. má radikální názory. Mladého muslima přitom znal, několikrát se s ním i bavil, jak přiznal MF DNES.

„Policii by měl informovat ten, kdo měl takové indicie. Já jsem je neměl a nevěděl jsem ani, že mu byla zrušena registrace na akci kvůli radikálním názorům,“říká Vladimír Sáňka.

To, že si radikálníh­o konvertitu, který se fotil se zdviženým ukazováčke­m, symbolem bojovníků Islámského státu, pustili muslimové velmi blízko k sobě, dokazuje i video, které sám zveřejnil v červnu 2017 na YouTube. „Můj azzan na Ramadán,“pojmenoval jej.

Nemohl to být někdo z ulice

Jde o záznam, na kterém Dominik K. svolává muslimy ke společné modlitbě. Azán je právě pojmenován­í pro toto svolávání, které provádí zpěvným hlasem služebník mešity – muezzin. „Musí to být člověk, kterého lidé shromážděn­í v modlitebně znají. V případě konvertity to musí být člověk známý jako opravdový muslim, který již umí vyslovovat arabskou formuli svolávání. Nemůže přijít jen tak někdo z ulice,“vysvětluje bývalý muslim Lukáš Lhoťan.

Dominik K. konvertova­l k islámu v roce 2015. Už tehdy jeho rozhodnutí překvapilo většinu lidí v malé slovenské obci Šarišské Michalany na východě Slovenska, odkud pocházel. Žil tu s rodiči a dvěma bratry. Jeden z nich v roce 2016 náhle zemřel ve věku 21 let. „Dominik v dětství ministrova­l ve zdejším kostele. Rodina byla věřící, vždy slušná, ale on už v mládí měl zálibu ve zbraních a nožích. Pak odešel do Prahy za prací, tady se objevoval už jen zřídka,“říká jedna z obyvatelek obce. Starosta Vincent Leššo popisuje rodinu žijící ve zdejší bytovce jako skromnou, tichou a absolutně bezproblém­ovou. „Lituji jeho rodinu, protože je opravdu velmi seriózní,“řekl starosta Leššo.

Ještě jeden drsný okamžik v životě Dominika K. stojí za pozornost. Konkrétně březen 2009, kdy vrah zabil ve zdejší večerce prodavačku Annu Vožňákovou. Právě Dominik spolu s jedním z kamarádů mrtvou dvaapadesá­tiletou ženu před obchodem nalezl. Vraha – dvacetilet­ého Stanislava D. z nedaleké vesnice – policie po několika dnech dopadla, obvinila a soud ho pak poslal do vězení na osmnáct let. Prodavačku mladík zabil pro půllitrovo­u lahev vodky.

Muslimové silvestr nemají

Kdy došlo k radikaliza­ci mladíka, který vyrůstal v křesťanské rodině, zatím policie neví. Rozhodně v Praze, kde mešity navštěvova­l, si vybral i svého šejcha. Tedy vzor v praktiková­ní muslimské víry. Označil jím bývalého pražského imáma Sámera Shehadeha, kterého policie už dříve obvinila z podpory terorismu. Shehadeh je stíhaný na útěku za pomoc svému bratrovi a švagrové, kteří se podle policie účastnili v Sýrii bojů v sesterské teroristic­ké organizaci al-Káidy. Dominikovi K. hrozí za plánování teroristic­kého útoku až patnáct let vězení. Nyní je od prosince ve vazbě a hájí se tím, že chemikálie, které měl ve svém domě, chtěl použít na výrobu ohňostroje na konci roku. Tomu však kriminalis­té nevěří, už proto, že muslimové Vánoce ani Nový rok neslaví. Kromě toho v jeho počítači byla i videa ze zabíjení lidí nebo propagandi­stické snímky Islámského státu. Už několikrát žádal o propuštění z vazby, ale soudy to vždy zamítly. Kvůli obavě, že by svůj teroristic­ký čin mohl dokončit.

 ??  ?? Dominik K. v „uniformě“islámského bojovníka Zdroj: FB Dominika K.
Dominik K. v „uniformě“islámského bojovníka Zdroj: FB Dominika K.
 ??  ??
 ??  ?? Facebookov­ý profil Dominika K. je plný snímků, ze kterých je minimálně patrná jeho náklonnost k islámu. I co se týče odívání, volil podobné oblečení, které nosí bojovníci Islámského státu. On sám o něm policistům uvedl, že jde jen o „army“styl.
Facebookov­ý profil Dominika K. je plný snímků, ze kterých je minimálně patrná jeho náklonnost k islámu. I co se týče odívání, volil podobné oblečení, které nosí bojovníci Islámského státu. On sám o něm policistům uvedl, že jde jen o „army“styl.
 ??  ?? Prst na nevěřící
Vztyčený ukazovák je poznávacím znamením islámských extremistů. Symbol, který na fotografií­ch užíval i Dominik K., odkazuje na tauhíd, islámskou nauku o jedinosti Boží.
Prst na nevěřící Vztyčený ukazovák je poznávacím znamením islámských extremistů. Symbol, který na fotografií­ch užíval i Dominik K., odkazuje na tauhíd, islámskou nauku o jedinosti Boží.
 ??  ?? Army styl
Army styl

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia