Dnes Prague Edition

Potkáme se v Senátu. Anebo na Borech

- Petr Kolář reportér MF DNES

Na zahrádce cukrárny na Husově náměstí v Roudnici nad Labem sedí dvě nepřehlédn­utelné postavy. Korpulentn­í bývalá sociální demokratka, šéfka České suverenity Jana Volfová, a silně nalíčená dáma, u které se nemůžete zbavit neodbytnéh­o pocitu, že jde o muže. Volfová ji oslovuje Andreo.

Společně čekají na hlavní „hvězdu“, svého kandidáta do Senátu Davida Ratha. Exministra zdravotnic­tví nepravomoc­ně odsouzenéh­o za korupci a manipulaci s veřejnými zakázkami na osm a půl roku. Rath má asi dvacet minut zpoždění, takže má Volfová prostor na ohlédnutí se za svými posledními politickým­i projekty.

„Vždycky mi to něco zhatí. Nejprve se zbláznila Bobo s Hlavou vzhůru a pak Konvička. Přitom Okamura byl tehdy nula a my měli potenciál na zisk 10 až 15 procent hlasů,“připomíná odchod Jany Bobošíkové do projektu zaštítěnéh­o Václavem Klausem v roce 2013 a poté Martina Konvičku, s nímž se Volfová rozhádala v rámci Bloku proti islámu. Mimochodem, proti „islamizaci Evropy“dnes bojuje i Rath.

„Už jsem se na to chtěla vykašlat, ostatně jsem v důchodu. Ale jestliže máme trestně stíhaného premiéra nebo když je obviněný liberecký hejtman Půta, tak proč by nemohl kandidovat David Rath? Takže jsem se rozhodla tu hlavu do oprátky ještě jednou dát,“vykládá.

To už přijíždí Rath s řidičem a začínají u cukrárny stavět stánek. Hesla ani tak nepropaguj­í, že se chce Rath dostat do Senátu. „Zachráním vaši nemocnici,“stojí na nálepkách k rozdávání. „Zachráním nemocnice v Senátu před ovládnutím Pentou,“slibuje z letáků exministr v bílém plášti se stetoskope­m.

Hlavním „hitem“je ale petice. „Dobrý den, pomůžete nám zachránit nemocnici?“láká Volfová sugestivně ke stánku kolemjdouc­í. Roudnické náměstí je v pátek odpoledne poněkud ospalé, ale přesto se lidé docela chytají. Jakmile jsou u stánku s podpisovým­i archy, přebírá je do péče Rath.

Nadávky do zlodějů? Moc ne

„Zkušenosti s Pentou ve zdravotnic­tví nejsou v zemi dobré. Usilují o tu v Litoměřicí­ch, v Roudnici už ji mají napůl a snaží se vytlačit minoritníh­o majitele. Když budou mít obě, hrozí, že tu roudnickou zavřou, lékaře a sestry převelí do Litoměřic a udělají z ní takové odkladiště, léčebnu pro dlouhodobě nemocné,“vykládá zájemcům Rath.

Je vidět, že je stále politický talent. Na rozdíl od řady jiných dokázal vyhmátnout téma, které místní lidi vážně zajímá, a našel si jasného nepřítele. Počet zájemců o podpis petice narůstá. Ačkoli když se jedné ze signatářek Volfová zeptá, zda ví, co se s nemocnicí děje, postarší dáma bezelstně odpovídá, že neví. V tu chvíli Rath začíná vysvětlova­t.

Stále čekáme, zda přece jen někdo nepřijde a nezačne na něj pokřikovat, že je zloděj, kterého policie v roce 2012 zatkla se sedmi miliony korun v krabici od vína. Nebo drzoun, který od té doby všemožně Volfová, která se vrátila k učení češtiny na základní škole, zatímco Rath má stále praxi ve své ordinaci v Hostivici. Kampaň je prý vůbec skromná. „Letáky vyšly asi na tři tisíce korun, pár samolepek asi na dva. Takže se zatím vejdeme do pěti tisíc plus si platíme benzin,“vypočítává Jana Volfová.

Své šance odhadovat nechce

Své šance Rath v obvodě, kde kandidáty nenasadily třeba ČSSD či KDU-ČSL, nechce odhadovat. Tvrdí, že víc než o zvolení mu jde o upozornění na problém s nemocnicem­i. Pochopitel­ně, co jiného by také mohl říkat. Kromě toho zmiňuje ještě jeden motiv kandidatur­y.

„Druh vrchní státní zástupkyně Bradáčové pracoval na protikorup­ční policii, on celou kauzu Rath rozjel. Dnes dělá bezpečnost­ního ředitele Penty. Takže v tom se můj osobní příběh propojuje s Pentou a tímto okresem,“tvrdí Rath.

Na zahrádce v Černěvsi nepravomoc­ně odsouzený politik s Volfovou a Andreou sbírají další podpisy. Nedá mi to a potajmu se Volfové na Andreu ptám. „Andrea je naše členka, výborná holka. Je přeoperova­ná, zůstala elektrikář­kou a má velmi rozumné názory. Například je vždy první, kdo se ošívá při gay pride,“popisuje Volfová.

Zatímco kandidát do Senátu a jeho doprovod mají v plánu objet ještě nějaké restaurace v okolí, my se loučíme. „Tak zase na viděnou. Buď v Senátu, anebo na Borech,“rozesměje se Rath.

 ??  ??
 ??  ?? Téma špitál David Rath je zkušený politik, našel si téma (zachování nemocnic) a nepřítele (společnost Penta). A během kampaně v Roudnici nad Labem (na snímku) obojí zafungoval­o. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
Téma špitál David Rath je zkušený politik, našel si téma (zachování nemocnic) a nepřítele (společnost Penta). A během kampaně v Roudnici nad Labem (na snímku) obojí zafungoval­o. Foto: Tomáš Krist, MAFRA
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia