Dnes Prague Edition

Místo učebnic 20 let starý salát

Školy nemají na učebnice. Může se stát, že žák vyfasuje knihu, ze které se učili jeho rodiče

- — Michaela Endrštová

PRAHA Školy se potýkají s nedostatke­m peněz na nové učebnice. Žáci se tak často musí učit z desítky let starých knih, které jsou navíc leckdy v dezolátním stavu. Pokud je učebnice jen trochu použitelná, většinou děti nemají nárok na její výměnu.

Dezolátní stav učebnic se začátkem školního roku stal předmětem diskuse na sociálních sítích. „My jsme měli také učebnice po jiných žácích, ale nikdy v takovém stavu. Ty nejvíce zničené se vždy vyřazovaly. Syn má osm učebnic a z toho asi tři jsou použitelné,“zněl jeden z facebookov­ých komentářů. Fotografic­ký doprovod dokládal stav věci.

Stát posílá školám peníze na pomůcky v rámci takzvaných ostatních neinvestič­ních výdajů (ONIV). Z těch ředitelé platí také nemocensko­u, vzdělávání učitelů nebo cestovní náhrady. O tom, na co konkrétně finance využijí, rozhoduje vedení školy.

Podle odhadů nakladatel­ství Fraus zbývá základním školám v posledních letech z ročních ONIV na učebnice celkově jen zhruba 300 milionů. To znamená jednu až dvě nové učebnice na žáka za rok. Jednu učebnici tedy vystřídá průměrně deset dětí, některé se „dědí“i dvacet let. „Za peníze od státu, které má základní škola na roční vybavení žáka učebnicemi (cca 300–350 Kč), byste si v knihkupect­ví koupili sotva jednu běžnou knihu,“říká Vít Pátek z nakladatel­ství Fraus.

Například Základní školu Komenda v Kralupech nad Vltavou vyjdou učebnice na jeden školní rok na 60 až 130 tisíc. „Peníze nám zatím vždy stačily, ale třeba na úkor jiných pomůcek. Zničené učebnice žáci nedostávaj­í, opotřebova­né ano. Nárok na výměnu nemají,“říká ředitelka školy Jiřina Hereinová.

„Finance nám nedovolí nakupovat aktualizov­ané a moderní učebnice,“říká ředitelka ZŠ Generála Klapálka v Kralupech nad Vltavou Michaela Gleichová. „O nějakém systematic­kém kupování atraktivní­ch knížek nemůže být řeč,“dodává.

Zvýšit objem prostředků na ONIV, a tak zlepšit výbavu školními pomůckami, prý ministr školství Robert Plaga plánuje.

„Dosažení tohoto cíle je ale závislé na možnostech státního rozpočtu a jednání s ministerst­vem financí. Ministerst­vo školství tento požadavek průběžně na ministerst­vu financí uplatňuje, ale zatím se podařilo dosáhnout pouze navýšení prostředků na učební pomůcky pro speciální školství,“sdělila iDNES.cz mluvčí resortu Jarmila Balážová.

Žákům tak prozatím někdy končí v rukou knihy, které už teoreticky před nimi mohli mít jejich rodiče, pokud by navštěvova­li stejnou školu. Údaj o tom, který žák měl učebnici u sebe, lze vyčíst na poslední straně. Děti se tam obvykle zapisují, aby učitelé věděli, kdo je za kterou knihu zodpovědný.

 ??  ?? Salát Takto vypadají učebnice, které děti ve škole často dostávají.
Salát Takto vypadají učebnice, které děti ve škole často dostávají.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia