Dnes Prague Edition

Babiš chce zrušit Frontex a miliardy dát na Afriku

- — Luboš Palata

KOŠICE Premiér Andrej Babiš několik dní před summitem Evropské unie o migraci prohlásil, že bude proti společným silám EU Frontex. Ty by měly v počtu deset tisíc mužů po roce 2020 chránit hranice Unie.

„Náklady byly asi 1,7 miliardy eur (43,3 miliardy korun), teď komise navrhuje deset miliard (254,5 miliardy korun). Jsem přesvědčen, že Řecko, Itálie a Malta žádný Frontex nepotřebuj­í,“citovala včera Babiše ČTK po společném jednání české a slovenské vlády ve východoslo­venských Košicích.

Podle Babiše by vhodnější než investovat do posílení Frontexu bylo použít evropské peníze na dohodu se zeměmi severní Afriky po vzoru dohody mezi EU a Tureckem. Problém je, že žádná země severní Afriky s Unií dohodu podobnou smlouvě EU s Tureckem o vracení migrantů uzavřít nechce.

Babiše včera v jeho stanovisku částečně podpořil i slovenský premiér Peter Pellegrini, jehož země má na starosti stokilomet­rový úsek hranice Schengenu s Ukrajinou. „Když mají narůst počty lidí, kteří ochraňují naše hranice, tak by to měli být primárně vojáci pobřežní stráže nebo vojska italské armády či policie maltské, řecké, španělské, portugalsk­é a tak dále,“uvedl Pellegrini.

Vzhledem k tomu, že proti posílení Frontexu se staví i maďarský premiér Viktor Orbán, pokusí se V4 zhatit na čtvrtečním a pátečním summitu EU ve Štrasburku snahy na vybudování silné evropské pohraniční stráže.

Ve složitém postavení je Polsko. Frontex má totiž sídlo právě v polské metropoli Varšavě, které to přináší velké zisky.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia