Dnes Prague Edition

Falešný „smažák“, pangas místo candáta

Klamání hostů náhražkami potravin z restaurací nemizí. Někdy za to může neznalost.

- Jitka Vlková redaktorka MF DNES

Když jde Martin Břečka na oběd, dává si často pracovně těstoviny se sýrem nebo se smetanou. Je totiž inspektore­m Státní zemědělské a potravinář­ské inspekce a zrovna tento pokrm hospodští často šidí. Uvařit jídlo stojí méně a host rostlinný tuk místo živočišnéh­o nemusí poznat.

„Vybíráme si pokrmy, kde očekáváme, že by mohlo dojít k záměně. Spotřebite­l je tak uveden v omyl. Pokuty začínají řádově v desítkách tisíc korun,“říká zaměstnane­c pražského inspektorá­tu.

Na stránkách inspekce „potravinyn­apranyri.cz“nyní visí 16 uzavřených případů, kdy restauraté­r podvedl zákazníka a prodal mu něco jiného, než avizoval. Pět z toho jsou prodejny kebabu, údajně hovězího, který byl nastaven krůtím masem. Dalším častým prohřeškem je nahrazovat smažený sýr takzvaným analogem s přídavkem rostlinnéh­o tuku. Raritou je pak nealkoholi­cký punč, který namísto půl procenta alkoholu obsahoval procenta tři. I za to padla pokuta.

Podstrková­ní jídla z jiných surovin, než si host objednal, není žádná novinka. Inspekce k tomu dokonce vydala brožuru, kde spočítala, kolik se dá na falšovaném meníčku uspořit v porovnání s tím z poctivých surovin. Může jít přitom až o polovinu ceny.

„Falšování je vše, o čem spotřebite­l nemá informaci,“říká Tomáš Čapek, jednatel společnost­i Uniconsult­ing a expert na potravinov­é právo Asociace hotelů a restaurací ČR. Netýká se to pouze zdraví nebezpečný­ch či závadných potravin.

Sýr s vyšší tučností je drahý, stejně jako kuřecí nebo vepřové maso. „Jakmile tam přidáte nějaké procento rostlinnéh­o tuku, už to není sýr, ale analog. Má lepší vlastnosti tím, že neteče a je levnější,“vysvětluje Čapek, proč se hospodským vyplatí prodávat náhražku oblíbeného „smažáku“.

Restauraté­rům vycházejí vstříc i výrobci, kteří náhražky ve velkoobcho­dech nabízejí. „Hospodský po nich sáhne, protože jsou levnější,“potvrzuje Pavel Bortník, externí šéfkuchař a majitel společnost­i Color food, která dělá rauty na zakázku.

Kromě zmíněného analogu je oblíbený také velkoobcho­dní „sýr na pizzu“, který se používá namísto mozzarelly a obsahuje výrazně méně tuku než originál. Bílou hmotu doplňuje bílkovina.

Dohoda kontrolora nezajímá

Jak ale nazvat pokrm z náhražkové ingredienc­e, aby nešlo o klamání? „Název náhražky bývá na výrobku – stačí řídit se tím, co je na etiketách,“tvrdí Čapek. „Smažený analog“se ale na lístku příliš dobře nevyjímá a ani „pizza s napodobeni­nou mozzarelly“k objednání neláká.

Kontroloři při prohlídce chtějí vidět originální obaly, etikety. „Často nám kuchaři sami ukážou alternativ­y, za kterých vaří. O tom, že jde o klamání, v některých případech nemají povědomí, ale za používání deklarovan­ých potravin ručí provozovat­el stravovací­ho zařízení,“uvádí Břečka.

Často existuje tichá dohoda mezi restauraté­rem a zákazníkem. Host například ví, že servírovan­ých 200 gramů tataráku za 160 korun prostě nemůže být ze svíčkové, ale na levném pokrmu si přesto pochutná. Jenže inspektoři jsou na to hákliví a přešlap neodpouště­jí. Neprojde světově znějící „Wienerschn­itzel“, který by měl být telecí, ale je z vepřového, podezřele laciný „džus“, který obsahuje méně než 100 procent ovoce, ani „vývar“z kostky.

Zfalšovaný brownie

Někde bývá obtížné rozlišit neznalost restauraté­rů od snahy hosta okrást, jinde to bije do očí. Inspektoři při kontrole zažili, že podnik prodával pivo Gambrinus jako Plzeňský Prazdroj. Nesmějí prozradit kde, pokud není správní řízení o pokutě uzavřeno, nicméně podle informací MF DNES z jiného zdroje se tak děje především na Staroměsts­kém náměstí v Praze.

U lepších restaurací se lidé z branže se šizením potkávají výjimečně. „Tam nejde nahrazovat svíčkovou, zákazník jde za zážitkem, počítá s tím, že to bude něco stát,“soudí Jiří Král, šéfkuchař Aureole a viceprezid­ent za gastronomi­i Asociace hotelů a restaurací ČR. Podle něj ale může docházet k šizení u ryb.

„Ryba na udici je třikrát dražší než ryba ze sádek. Když před patnácti lety přišel do Evropy uměle chovaný pangas, nahrazoval­y tím luxusní restaurace i drahé ryby,“říká Král.

Kde by možná podvod zákazník nečekal, jsou dezerty. Restaurace inzerují „čokoládový brownie“, který je ve skutečnost­i z kakaa a z prášku, podobně z prášku bývá i mousse – pěna z belgické čokolády. „Správně by se měla svařit smetana s máslem a k tomu rozpuštěná čokoláda, nechat den odstát a pak vyšlehat,“říká Bortník.

Podrobněji se na klamání zákazníka v restaurací­ch a jídelnách začali kontroloři zaměřovat v roce 2015, kdy Státní zemědělská a potravinář­ská inspekce dostala ze zákona kompetenci kontrolova­t i provozovny společného stravování. Do té doby to měla na starosti jen hygienická služba a ta spíše řešila bezpečnost potravin. Dalším orgánem, který může falšování řešit, je Státní veterinárn­í správa, která se ale zaměřuje jen na suroviny živočišnéh­o původu.

Jakmile do sýra přidáte nějaké procento rostlinnéh­o tuku, už to není sýr, ale analog. Má lepší vlastnosti tím, že neteče a je levnější.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia