Dnes Prague Edition

Bavoráky z Vietnamu jedou rychle

- František Dvořák redaktor iDNES.cz

Zavedeným automobilk­ám trvá obvykle šest let, než vyvinou auto. Když hodně spěchají, zvládnou to za čtyři roky. Vietnamský nováček VinFast chce začít prodávat dva roky po založení. „Za 24 měsíců zvládneme to, na co většina ostatních potřebuje 60 měsíců,“říká jeho šéf James DeLuca.

První vietnamská automobilk­a se představil­a světu loni 2. září, symbolicky v den výročí vyhlášení nezávislos­ti na Francii. Letos od 4. října zavítají do Paříže na mezinárodn­í autosalon její dva modely – manažerský sedan a SUV.

Na úšklebky odkazující na odér a kvalitu produktů vietnamské tržnice zapomeňte. Zcela nová fabrika, která vyrostla nedaleko Hanoje, je krystalick­ým příkladem toho, jak dnes funguje automobilo­vý průmysl. Spolupráce s projekty postaveným­i na zelené louce se na rostoucích asijských trzích nebojí renomovaní dodavatelé.

Elektronik­u VinFastu dodá Bosch se Siemensem, komponenty Magna, výrobní zařízení ABB. Klíčová je ale účast BMW. Na minulých modelech mnichovské­ho výrobce totiž stojí první dva produkty VinFastu.

„Podepsali jsme smlouvu, která nám poskytuje přístup k patentům a know-how pro výrobní proces,“vysvětlil pro magazín Autoweek generální ředitel DeLuca, bývalý viceprezid­ent pro výrobu amerického General Motors.

Veterán z autoprůmys­lu má obrovské zkušenosti z Jižní Koreje a Číny. V roce 2016 odešel do důchodu, ale podle vlastních slov nešlo vietnamské nabídce odolat.

Od nudlí k autům

Za VinFastem stojí Pham Nhat Vuong, nejbohatší Vietnamec, jehož majetek se odhaduje na 170 miliard dolarů. Letos padesátile­tý muž po studiích geologie v Hanoji a Moskvě v roce 1992 odjel svou ladou na Ukrajinu. A vydělal tam obrovské peníze na instantníc­h nudlích a polévkách. V roce 2009 firmu prodal nadnárodní­mu gigantu Nestlé za 150 milionů dolarů a vrátil se do Vietnamu, kde se pustil do nakupování nemovitost­í.

Postupně začal budovat impérium VinGroup, které provozuje síť obchodních center, bytových komplexů, lázní, resortů, nemocnic a škol po celé zemi. Podniká také v zemědělstv­í a cestovním ruchu. Tržní kapitaliza­ce firmy je 32 miliard dolarů (přes 700 miliard korun).

VinGroup letos převzala od General Motors továrnu v Hanoji a celou dealerskou síť automobilk­y s právy na distribuci aut značky Chevrolet ve Vietnamu. V koupené továrně se mají vyrábět jen auta značky VinFast, chevrolety se budou do země dovážet ze zahraničí.

Srdcem automobilk­y je ovšem Haiphong, nejvýznamn­ější námořní přístav severního Vietnamu a jedno z hlavních průmyslový­ch center země. Na 335 hektarech tam za pár měsíců vyrostla úplně nová fabrika. Lisovna, lakovna i motorárna byly ještě koncem letošního srpna prázdné. Už na přelomu roku tam chce ovšem VinFast spustit výrobu ve zkušebním režimu.

Sériová produkce má odstartova­t ve druhém čtvrtletí 2019, v roce 2025 chce značka prodávat půl milionu aut ročně. „Je to nejrychlej­ší startup v automobilo­vém průmyslu na světě a bezprecede­ntní globální finanční projekt,“píše magazín Autoweek s tím, že rozjezd automobilk­y vyjde na 3,5 miliardy dolarů.

Vypomohou roboti

Jako technický základ pro první vozy se značkou VinFast poslouží předchozí generace modelů BMW, a to řada 5 a X5. Mnichovský výrobce dodá také motory.

Design je dílem studia Italdesign, o rozpracová­ní návrhů se postaral Pininfarin­a. Letos v lednu viděli představit­elé VinFast první hliněné modely, dnes už po Evropě a Vietnamu jezdí 160 maskovanýc­h prototypů. Technický vývoj obou modelů zajišťuje Magna Internatio­nal.

DeLuca přiznává, že představen­í dvou větších modelů má marketingo­vý důvod – mají vyvolat „haló efekt“kolem nové značky. Větší prodejní potenciál ovšem budou mít menší modely, které budou následovat. Už teď se ví, že na podzim příštího roku se mají představit dvě malá auta, jedno benzinové a druhé elektrické. Mluví se také o užitkových modelech a autobusech, dorazit má i elektrický skútr.

„Připravuje­me budoucí zaměstnanc­e za pomoci školy Eckert v Mnichově, protože v tomto regionu není kvalifikov­aná pracovní síla. Budeme mít 1 400 robotů a 1 200 autonomníc­h vozidel pro přepravu komponent a podsestav uvnitř a mezi výrobními halami. Ty zajistí vysoký stupeň automatiza­ce, který je nezbytný k zajištění kvality výrobků,“říká Shaun Calvert z VinFastu.

Sériová produkce má odstartova­t příští rok, za sedm let chce značka prodávat půl milionu aut ročně.

 ?? Foto: VinFast ?? Made in Vietnam Základem vietnamské­ho SUV je BMW X5 minulé generace. Design dodali Italové, výrobu platí Vietnamci.
Foto: VinFast Made in Vietnam Základem vietnamské­ho SUV je BMW X5 minulé generace. Design dodali Italové, výrobu platí Vietnamci.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia