Dnes Prague Edition

„Osahával mě v roce 1982“

Americký posun: Kandidát na ústavního soudce (53) je viněn ze sexuálního útoku, když mu bylo 17 let

- Milan Vodička redaktor MF DNES

WASHINGTON ... a tak se, milé americké děti, až přijdete do puberty a budou z vás teenageři, rozhodně neosahávej­te, pokud se chcete jednou stát ústavním soudcem.

Jako odstrašují­cí případ může posloužit Jeho Ctihodnost Brett Kavanaugh, kandidát na ústavního soudce Spojených států. Nyní ho jedna jednapades­átiletá žena obvinila, že na ni sexuálně útočil, když mu bylo sedmnáct. Jí tehdy bylo patnáct. A pozor, je z toho závažná věc. Přesto, že Kavanaugho­vi je 53 let a vše se mělo stát na mejdanu několika středoškol­áků v roce 1982.

Tehdy – i řadu let poté – by se tím asi nikdo nezabýval, ale v čase bojů za pokrokověj­ší americké zítřky, ve vybičované atmosféře MeToo i „hnutí odporu“proti Donaldu Trumpovi, to je přímo jaderný panzerfaus­t.

Demokraté už prohlášení oné paní, profesorky psychologi­e z univerzity v Palo Alto jménem Christine Blaseyvá Fordová, předali FBI, a dokonce už ji soukromě nechali projít detektorem lži.

Co se podle obvinění stalo: na večírku strčili opilý Brett Kavanaugh s kamarádem dívku Christine do prázdného pokoje, zesílili tam hudbu, aby dívku nebylo slyšet, Brett ji zalehl, ucpal jí ústa rukou, osahával ji a neúspěšně se ji snažil svléknout, zatímco kamarád na ně opilecky skákal. Při jednom skoku spadli všichni tři z postele, Christine utekla a pak šla domů.

Právně má profesorka smůlu, tohle nikdy nedokáže, protože Kavanaugh i jeho kamarád všechno popřeli. Nicméně každý, kdo zhruba v těch časech byl teenagerem a zúčastnil se pár večírků, tuší, že se to klidně stát mohlo. Problém je, zda to nezachází příliš daleko.

Američané tvrdí, že Kavanaughů­v případ velmi připomíná martyrium nynějšího ústavního soudce Clarence Thomase, jehož v 90. letech obvinila ze sexuálního harašení právnička jménem Anita Hillová. Zásadní rozdíl, který ukazuje, kam se za tu dobu Amerika posunula, tady však přece je: Thomas i Hillová byli v době, kdy se měl budoucí ústavní soudce provinit, dospělí lidé, Kavanaugh i Blaseyová Fordová byli postpubesc­enti. Stručně řečeno: je samozřejmě důležité proklepnou­t budoucího ústavního soudce, protože jeho mravní integrita musí být bez chloupku. Ale nebude se příště už brát vážně také obvinění, že ve čtrnácti ukradl zákusky ve školní jídelně?

Z druhé strany Atlantiku lze jen těžko pochopit přímo stalingrad­ské bitvy, které Amerika vede o své ústavní soudce. To, co se nám doma jeví jako víceméně formální věc, je tam politikum nejvyššího řádu. Má to dobrý důvod: americký ústavní soud má celkem devět doživotníc­h soudců, rovnováha mezi konzervati­vci a liberály je teď vyrovnaná, čtyři proti čtyřem. Devátý, který v létě skončil, byl shodou okolností muž středu. A tak by příchod konzervati­vního Bretta Kavanaugha na pěkných pár let vychýlil váhy spravedlno­sti doprava. A to by mělo v časech kulturních válek a snahy sesadit Trumpa obrovský dopad.

Nejvyšší soud nakonec hlasováním rozhoduje o věcech, jako byly sňatky homosexuál­ů nebo potraty, může tedy očekávat, že bude muset rozseknout, zda je v pořádku pozitivní diskrimina­ce a podobně. Tím rozhoduje o budoucí podobě USA. Teď však jako hlavní strážce americké ústavy může klidně počítat s tím, že bude rozhodovat o okolnostec­h snah svrhnout ústavní cestou Trumpa.

Proto se demokraté zuby nehty brání jmenovat teď Kavanaugha. Chtějí v zákopech vydržet aspoň do listopadov­ých voleb, protože v nich by – jak věří – mohli získat Senát, a tam jmenováním Kavanaugha úplně zatáhnout závory.

Kromě toho je v tom navíc ještě politická vendeta.

Kavanaugh byl kdysi v týmu, kvůli němuž neměli moc dobré spaní v Bílém domě manželé Clintonovi.

Tehdy si je vzal na paškál zvláštní vyšetřovat­el Kenneth Clark, aby proklepl jejich podnikání v realitách, když bydleli v Arkansasu. Vyvinul se z toho ošklivý hon, jenž vyvrcholil aférou Lewinská. Starr dokonce podal ústavní žalobu na prezidenta, tu však smetl Senát.

Kavanaugh ve Starrově týmu působil a byl prý výkonný pitbul, zvláště při vyšetřován­í Clintonova vztahu s Lewinskou.

Něco takového se neodpouští, i když teď jde o důležitějš­í věci.

 ?? Foto: ČTK a archiv ?? My dva a čas Kandidát na ústavního soudce Brett Kavanaugh a profesorka Christine Blaseyová Fordová počátkem 80. let a nyní.
Foto: ČTK a archiv My dva a čas Kandidát na ústavního soudce Brett Kavanaugh a profesorka Christine Blaseyová Fordová počátkem 80. let a nyní.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia