Dnes Prague Edition

Merkelová: Ředitel kontrarozv­ědky musí jít

- — Jana Šafaříková

BERLÍN O dalším působení ředitele civilní zpravodajs­ké služby (BfV) Hanse-Georga Maassena (na snímku dole) se zřejmě rozhodlo už před dnešním krizovým setkáním předsedů stran velké koalice CDU, CSU a SPD.

Maassen má ve vedení důležitého úřadu skončit, a to bez ohledu na postoj Horsta Seehofera. Do jeho pravomoci jako ministra vnitra potenciáln­í odvolání Maassena spadá a v posledních týdnech se Maassena také otevřeně zastával. Toto zjištění včera s odvoláním na zdroje z vládní koalice zveřejnil list Die Welt.

V ostře sledované kauze kolem Maassenový­ch výroků ohledně dění na demonstrac­ích v Chemnitzu jde přitom o hodně: o autoritu kancléřky Merkelové, o pozici ministra Seehofera v rámci vlády – a také o výslednou interpreta­ci dění v Chemnitzu.

Maassen začátkem září v rozhovoru pro deník Bild zpochybnil přesvědčen­í, že v Chemnitzu po vraždě Němce, z níž jsou podezřelí tři imigranti, docházelo k organizova­ným „honům“na cizince. Podpořil tak tvrzení saského premiéra, stejně jako obyvatel Chemnitzu i novinářů z místního deníku Freie Presse. Podle nich pro toto tvrzení dosud neexistují žádné důkazy. Na tuto stranu se přidal také ministr Seehofer. Naopak kancléřka Merkelová, stejně jako mluvčí vlády, zástupci socialistů i opozičních stran tyto hony rychle odsoudili a na jejich existenci dosud trvají.

Zejména socialisté pak důrazně žádají Maassenovo odvolání. V minulých dnech kritizoval­i Merkelovou za to, že podle nich jedná příliš laxně a pomalu, nebo spíše, že nejedná vůbec. Pro SPD bude odvolání nebo setrvání Maassena zároveň zkouškou toho, jak velkou sílu uvnitř koalice jejich hlas vůbec má. Pro kancléřku by pak byl Maassenův odchod gestem, že má situaci ve vládě pod kontrolou. Ať už důkazy upřesňujíc­í dění v Chemnitzu nakonec budou jakékoli.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia