Dnes Prague Edition

Třídní učitelé si zaslouží více peněz

- Radek Sárközi prezident Pedagogick­é komory

Sněmovna by dnes měla hlasovat o novele zákoníku práce, která má zajistit adekvátní odměnu třídním učitelům. Očekávám bouřlivou výměnu názorů, protože do školy chodil každý. A většina lidí s nostalgií vzpomíná právě na své třídní učitele. I rodiče nejčastěji komunikují právě s nimi.

Přitom málokdo ví, co všechno musí třídní učitel dělat navíc. Hlavně co dělá navíc, i když nemusí. Skoro nikdo neví, že za svou práci dostává většinou pouhých 400 korun měsíčně. Z ankety, kolik času zabere třídním práce navíc oproti ostatním učitelům, vyplynulo, že jde o průměrně dvacet hodin měsíčně. Jde hlavně o různé administra­tivní úkony, jejichž množství narostlo v poslední době po zavedení inkluze.

I kdyby mu to zabralo jen poloviční čas, obdrží třídní učitel jen 40 korun na hodinu, což je hluboko pod minimální mzdou. Zatímco na Slovensku dostávají třídní navíc pět procent k základnímu platu, u nás to vychází na necelá dvě procenta. Kantoři mají špatnou zkušenost z konce loňského roku, kdy vláda zvýšila horní hranici příplatku pro třídní učitele, ale školám neposlala žádné peníze navíc.

Novelu, v níž se navrhuje, aby třídní učitelé pobírali minimálně 2 500 korun měsíčně, podali poslanci KDU-ČSL. Ministerst­vo školství ji podpořilo, vláda se k ní postavila neutrálně. Kromě vyšší odměny pro třídní učitele je součástí novely i navýšení příplatků za specializo­vané činnosti. To je opět práce, kterou dělají učitelé navíc kromě výuky.

Jde například o činnosti koordináto­ra zavádění informační­ch a komunikačn­ích technologi­í do výuky, tvorbu školního vzdělávací­ho programu či prevenci patologick­ých jevů. Tento příplatek je stále stejný od roku 2003, kdy byl zaveden, a činí tisíc korun měsíčně. Před patnácti lety jste si za tu částku mohli pořídit mnohem více než nyní, proto stojí v návrhu, aby činil minimálně

2 500 korun. Dalších 15 let se totiž nebude zvyšovat, jak ukazuje dosavadní zkušenost.

Bohužel vzápětí po lidovecké novele podala svůj protinávrh exministry­ně Kateřina Valachová s ostatními poslanci ČSSD. Její novela učitele nemile překvapila, protože se v ní dočasně snižuje specializa­ční příplatek na polovinu oproti současnost­i a u příplatku pro třídní učitele se snižuje jeho horní hranice. Podle Valachové si buď učitelé více peněz nezaslouží, nebo je pravděpodo­bnější možnost, že nevědí, jak vysoké příplatky v současnost­i mají. Doufejme, že její novela schválena nebude a že poslanci všech stran dají zelenou návrhu lidovců. Byla by to alespoň částečná kompenzace za to, že vláda nesplnila usnesení Sněmovny o navýšení platů o 15 procent již od září.

Pokud poslanci vyšší příplatky neodhlasuj­í, prosím, oceňte učitele svých dětí dobrým slovem alespoň vy – maminky a tatínkové.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia