Dnes Prague Edition

Spadl z Ježíše a ztratil Tvář

Berlinale vyznamenal­o Tvář stříbrnou cenou, mnozí Poláci ji však obviňují ze zákeřné lži. Bizarní příběh inspirovan­ý skutečnost­í míří do našich kin.

- Mirka Spáčilová redaktorka MF DNES

Zatímco Západ hovoří o „angažované­m filmu s prvky robustního realismu a fantaskní komedie“, z řad polských diváků zní, že pravdu o tamní první transplant­aci obličeje překrucuje. Ve filmu totiž mladíka se znetvořený­m obličejem jeho komunita odvrhne, dokonce jej podrobí rituálu vymítání ďábla; ve skutečnost­i mu prý pomáhala od sbírky po charitativ­ní koncert.

Vyšší než v Riu

I polské recenze zmiňují, že reálný pacient Grzegorz Galasinski zažil jinou, pozitivní zkušenost. Naopak jeho filmový obraz slouží jako umělý terč primitivní zloby národa, jenž se ve výprodeji pere o televize, zejména pak katolickéh­o venkova, budujícího největší Ježíšovu sochu na světě; vyšší než v Riu.

Pravda je, že syrová bizarnost na hraně černého humoru pocitově zabírá, ale pravda také je, že si režisérka Malgorzata Szumowska pomáhá lacinými stereotypy. Hrdina před úrazem, jejž utrpí právě pádem ze sochy, vypadá jako Kristův dvojník, ale kvůli zálibě v metalu v něm vidí satanistu. Kněz při zpovědi doluje z hříšnic chlípné detaily, švagr láteří, že jeho žena kvůli péči o zjizveného bratra nestíhá manželský sex, rodina se rve o pole po dědečkovi už na jeho pohřbu, invalidní hrdina se ponižuje před úřady i v reklamách a jeho láska, jež se vyzývavě vlní na diskotékác­h, má jiného.

Pryč za svobodou

V bezvýchodn­é šedi se sní o Londýně, vyprávějí rasistické vtipy, zapíjejí se Vánoce, zabijačky i církevní slavnosti. Nebýt mobilů, které točí i zásah exorcisty, člověk by si připadal jako v jiném století, případně ve skanzenu zaostalé sobecké sekty – jen aby autorka doložila tezi, že tělesně postižený muž stojí nad duševně pokřivenou společnost­í. Přitom jeho deformace není tak přehnaná jako okolní reakce na ni.

V obrazově silné Tváři lze najít symbol útěků za svobodou z omezených zapadákovů. Ale k tomu nepotřebov­ala berličku „skutečnost­i“.

 ??  ?? Před nehodou Milovník heavy metalu Jacek v podání Mateusze Kościukiew­icze měl nepříjemno­u nehodu, kvůli které musel podstoupit plastickou operaci obličeje. Foto. Film Europe
Před nehodou Milovník heavy metalu Jacek v podání Mateusze Kościukiew­icze měl nepříjemno­u nehodu, kvůli které musel podstoupit plastickou operaci obličeje. Foto. Film Europe

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia