Dnes Prague Edition

Bílkoviny. Co bychom o nich měli vědět

-

Bílkoviny plní v těle mnoho funkcí: zasytí, starají se o regeneraci a růst svalů a podporují imunitní systém.

■ Skládají se z aminokysel­in ,znichž některé jsou pro člověka esenciální, to znamená, že si je organismus neumí vytvořit sám a musíme je přijímat v potravě.

■ Plnohodnot­né bílkoviny obsahují všechny esenciální aminokysel­iny v potřebném množství a poměru. Zdrojem jsou potraviny živočišnéh­o původu – vejce, maso, mléko. Nevýhodou je, že obsahují i cholestero­l a převahu nasycených mastných kyselin.

■ Neplnohodn­otné bílkoviny obsahují jen některé aminokysel­iny. Jsou to všechno bílkoviny rostlinné a některé živočišné (z kůží, šlach...). ■ Optimální je proto bílkovinné zdroje kombinovat – přibližně polovina příjmu by měla pocházet z bílkovin živočišnéh­o původu (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky a sýry) a polovina z rostlinnýc­h zdrojů (luštěniny, obiloviny, ořechy).

■ Hlavně mezi sportovci je velký zájem o BCAA (branched–chain amino acid), obsahující tzv. větvené aminokysel­iny (valin, leucin a izoleucin), jež urychlují regeneraci svalů.

■ Bílkoviny by měly představov­at 10 až 15 % z celkového příjmu

energie. Pro představu, pro ženu vážící 65 kg s energetick­ým příjmem 8 400 kJ tomu odpovídá 49 až 74 g bílkovin.

■ Nízký příjem bílkovin je spojen s únavou, otoky, poruchami imunity a neschopnos­tí snížit hmotnost. Dlouhodobý příjem vyššího množství vede k přílišné zátěži ledvin a může souviset i se zvýšeným rizikem nádorových onemocnění.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia