Dnes Prague Edition

PŘÍSPĚVEK NA PÉČI

-

PRO KOHO

příspěvek je určen nejen seniorům. Patří lidem, kteří kvůli dlouhodobě nepříznivé­mu stavu potřebují k běžnému životu pomoc jiného. Stupeň závislosti, a tedy i výše finanční pomoci, se určuje podle toho, nakolik jsou na cizí pomoc odkázaní. Při posuzování se hodnotí schopnost zvládat pohyb, orientaci, komunikaci, stravování, oblékání a obouvání, tělesnou hygienu a vykonávání potřeby, péči o zdraví a domácnost. Bere se ohled rovněž na věk.

KOLIK

Měsíční výše příspěvku pro starší 18 let lehká závislost . . . . 880 Kč středně těžká . . . 4 400 Kč těžká závislost . . . 8 800 Kč úplná závislost . . 13 200 Kč

NA CO

Z příspěvku lidé hradí pomoc, kterou jim poskytuje někdo jiný. Může to být asistent sociální péče, registrova­ný poskytovat­el sociálních služeb, speciální lůžkové zdravotnic­ké zařízení hospicovéh­o typu, ale i osoba blízká – příbuzní, sousedi... Rozhodně nejde jen o dovážku obědů. Příjemci příspěvku si mohou sjednat paní na úklid, doprovod k lékaři, pomoc zdravotní sestry či třeba pobyt v denním stacionáři (jakási školka pro seniory)...

KDE SE ŽÁDÁ

Žádá se na příslušném úřadu práce dle trvalého bydliště. Součástí žádosti je i Oznámení o poskytovat­eli pomoci, tedy o člověku, který bude pomáhat.

Žadatel je nejprve podroben takzvanému sociálnímu šetření – přímo domů přijde sociální pracovník a zkoumá váš život v přirozeném prostředí. Pak úředníci posuzují stupeň závislosti – vychází se z vašeho zdravotníh­o stavu doloženého nálezem vydaným poskytovat­elem zdravotníc­h služeb, z výsledku zmíněného sociálního šetření a zjištění potřeb osoby, popřípadě z výsledků funkčních vyšetření a vyšetření posuzující­ho lékaře.

JAK SE VYPLÁCÍ

Peníze se vyplácí měsíčně, zasílá jej krajská pobočka úřadu práce. Výplata je zastavena, pokud byl příjemce po celý kalendářní měsíc hospitaliz­ován, ale je znovu obnovena od měsíce, kdy pobyt v nemocnici skončil. Od podání žádosti do vydání rozhodnutí trvá řízení i několik měsíců. Běžně by mělo zabrat 105 dní (60 dnů má na zpracování úřad práce a 45 dnů lékařská posudková služba), prodlužuje se ale například o období, kdy jste hospitaliz­ovaní.

Než je příspěvek na péči schválen, je možné využít nové nemocenské dávky dlouhodobé péče. Ta náleží lidem, kteří nemohou pracovat, protože doma pečují o někoho, kdo vyžaduje dlouhodobo­u péči (například po operaci). Čerpat ji tak mohou třeba potomci seniora, kteří o něho budou pečovat po návratu z nemocnice, kde byl alespoň 7 dní a podle vyjádření lékaře bude péče trvat alespoň 30 dní. Na dávku je nárok maximálně 90 dní.

Dávka se počítá obdobně jako nemocenská. Zaměstnanc­i žádají u svého zaměstnava­tele, podnikatel­é (kteří si platí dobrovolné nemocenské) na správě sociálního zabezpečen­í.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia