Dnes Prague Edition

Zeleň v zrcátkách sochy

Zahradu Slovanskéh­o domu zdobí ptačí hnízdo česko-argentinsk­ého umělce Federika Díaze

- Andrea Vránová redaktorka MF DNES

PRAHA Subtile. V angličtině znamená toto slovo útlý, jemný nebo rafinovaný. A přesně rafinovaná je socha z více než 12 tisíc zrcátek ve Slovanském domě od česko-argentinsk­ého vizuálního umělce Federica Díaze.

Od začátku umělecké kariéry se sochař věnuje projektům, které v lidech probouzejí emoce a nutí pozorovate­le vnímat okolí na vyšší úrovni. „Představte si, že uprostřed všeho shonu objevíte zahradu, která přímo vyzývá k odpočinku. Zhluboka se nadechnete a okamžitě vámi prostoupí klid a uvolnění. Taková je teď zahrada Slovanskéh­o domu. Klenot ukrytý v samotném centru všeho dění,“popsala Kateřina Borovanská, ředitelka agentury Freya, která umělce zastupuje.

Podle Borovanské třpyt tisíců drobných zrcadel inspiruje pozorovate­le k zamyšlení nad proměnlivo­stí světa a časoprosto­rem.

„Uhrančivá socha navozuje neopakovat­elnou atmosféru klidného závětří díky stále se pohybující a měnící se struktuře díla. Jedinečnos­t zážitku podtrhuje blízkost zeleně, vzrostlé stromy a elegantní architekto­nické řešení prostoru, který rezonuje pozitivní energií,“dodala Borovanská.

Tunové ptačí hnízdo

Dílo umístěné ve Slovanském domě lidem připomíná ptačí hnízdo. Autor sochu postavil doprostřed zahrady, kde se v něm zrcadlí všechny okolní rostliny jako jsou stromy, keře a květiny.

Ve spojení s přírodou se socha stává symbolem propojení přírody a umění. „Během dne a s každým závanem větru odráží jiný odstín okolních stromů a keřů. Ocelová konstrukce vytvořená z rámů a leštěných zrcadlovýc­h plátků kovu s okolím na jednu stranu splývá, ale přitom sebevědomě vyčnívá a v každém probudí jinou emoci,“popsala Borovanská.

Třpytivé umělecké dílo je dlouhé skoro pět metrů,vysoké téměř tři a půl metru a váží přes tunu. Celkově se skládá z 12 100 kusů malých nerezových terčíků, které slouží jako zrcátka. Jedno zrcátko má v průměru čtyři centimetry.

Terčíky se pohybují s větrem, a pokud se pozorovate­l zaposlouch­á, může slyšet, jak socha jemně šumí. Tato zrcátka Díaz poskládal vrstevnatě na sebe, celkem se socha skládá ze 44 vrstev zrcátek.

Socha zpestřuje zahradu od května a bude dvůr zdobit už natrvalo. Na podzim přibude v zahradě i další Díazova socha, která v lidech vyvolá jinou emoci než ptačí hnízdo. „Celková změna grafiky má za cíl dotvořit příjemné a pučící prostředí jedinečné nákupní destinace v centru Prahy. Z několika oslovených autorů byl nakonec vybrán právě Federico Díaz, jehož poslední dílo v Sacramentu bylo natolik působivé, že bezkonkure­nčně vyhrál,“uvedla Borovanská.

Světový Díaz

Česko-argentinsk­ý vizuální umělec je známý především díky své práci s kovovými objekty, které skládá do vrstev. Sochy pak tvoří s pomocí zvuků, vůní kovů a dalších materiálů.

Svá díla Díaz vystavoval doposud především v zahraničí. Představil se už na třech kontinente­ch – od japonského Tokia přes několik evropských měst až po Miami na Floridě. V roce 2010 na světové výstavě EXPO se svou sochou LacrimAu v lidech vzbuzoval emoce, které poté byly přetvářeny na parfémy.

Podobně technologi­cky postavenou sochu, jako je dílo Subtile ve Slovanském domě, mohou lidé obdivovat v kalifornsk­ém Sacramentu, kde je k vidění už od roku 2008. Dílo se jmenuje stejně – Subtile a v lidech navozuje pocit počítačem vytvořené rostliny. Tvoří ji 34 tisíc nerezových zrcátek a váží 14 tun.

 ?? Foto: archiv agentury Freya ?? Kovové ptačí hnízdo Federico Díaz ve Slovanském domě vystavuje své dílo Subtile, které lidem připomíná ptačí hnízdo. Sochař dílo vytvořil pomocí malých plátků, ve kterých se zrcadlí okolní zeleň.
Foto: archiv agentury Freya Kovové ptačí hnízdo Federico Díaz ve Slovanském domě vystavuje své dílo Subtile, které lidem připomíná ptačí hnízdo. Sochař dílo vytvořil pomocí malých plátků, ve kterých se zrcadlí okolní zeleň.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia