Dnes Prague Edition

Sparta ustála divočinu. Zůstává bez porážky

- Fotbalový reportér MF DNES

David Čermák

Občas se před brankou chová jako plašan, ale včera, ve velmi důležité chvíli, zachoval naprostý klid. Benjamin Tetteh, útočník fotbalové Sparty, jako první hráč v probíhajíc­í sezoně vstřelil Ostravě gól na jejím stadionu, a rozhodl o tom, že sparťané souseda v tabulce obrali o všechny body.

Co na tom, že se Sparta občas ještě pořád pere sama se sebou? V Ostravě vyválčila důležité vítězství 1:0, na vedoucí duo Slavia–Plzeň ztrácí jen bod, a co víc: jako jediná zůstává v lize neporažená.

„Výhry si strašně vážíme. Za šance, které jsme si vytvořili, jsme si ji zasloužili,“radoval se hostující kouč Zdeněk Ščasný. „Oddřeli jsme to. O to jsou body cennější.“

Do Ostravy, která zase po letech hraje o čelo ligy, se vrátila fotbalová horečka. Proto před zápasem tribunami vítkovické­ho stadionu hřměla baníkovská hymna, proto byl zápas dlouho dopředu vyprodaný a město jím žilo.

Pořadatelé už před výkopem museli odklízet z trávníku záplavu bílých konfet, během zápasu se totéž mnohokrát opakovalo, takže se dohromady v obou poločasech nastavoval­o jedenáct (!) minut.

Baník vs. Sparta, to je zápas, který s sebou nese mnoho specifik.

Tak třeba: tohle utkání miluje ostravský kapitán Milan Baroš. Na velkého rivala se pokaždé vyhecuje a také včera vletěl na hřiště nažhavený na maximum. Když už se nedostal do vyložené šance, snažil se týmu pomoci jinak: divokými gesty třeba přinutil sparťanské­ho stopera Kayu, aby přiznal teč, a pomohl tak Baníku získat roh.

Baník vs. Sparta, to jsou i emoce na maximu. Boj o každý balon, při kterém se čeká, že sudí bude tahat z kapsičky žluté karty: včera jich padlo celkem osm.

Baník vs. Sparta, to bývají také góly. Třeba na jaře se zápas zvrhl v přestřelku, ve které Ostravští po vítězství 3:2 urvali všechny body a odrazili se k záchraně, se kterou už málokdo počítal.

Včera rozhodla jediná trefa. Ne že by se zápas nehrál v tempu, ale šance mu dlouho chyběly. Celý první poločas se řešily spíš ostré souboje a strkanice, rozhodčí Královec měl plno práce. A ne vždy si poradil správně: hlavně v nastavení první půle se sekl, když za ostrý skluz zezadu odpustil domácímu Diopovi druhou žlutou kartu.

Sparťané měli hrát půl zápasu v přesile, ale nakonec si poradili i tak. Díky Tettehovi drží kontakt s čelem, které jim loni touhle dobou už výrazně utíkalo.

 ?? Foto: ČTK ?? Polibek pro střelce Uroš Radakovič (zcela vlevo) s Benjaminem Tettehem, který dal jediný gól zápasu.
Foto: ČTK Polibek pro střelce Uroš Radakovič (zcela vlevo) s Benjaminem Tettehem, který dal jediný gól zápasu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia