Dnes Prague Edition

Basketbalo­vý sen

Češi poprvé postoupili na mistrovstv­í světa

- Miroslav Němý sportovní reportér MF DNES

Jak rychle se věci mohou měnit. A jak krásné je, když se vyvinou tak, že předčí i divoké představy optimistů... Tady je žhavý a jediný pořádný adept na nejlepší český kolektiv roku 2018: basketbalo­vá reprezenta­ce mužů, toho času pohlcena slastí z postupu na mistrovstv­í světa.

Poprvé od roku 1982. Poprvé v dějinách samostatné země. Nikdo by to nečekal.

„Je to hodně zvláštní, jak se to vyvinulo. Zvláště po Eurobasket­u 2017, který byl propadák, a byli jsme hodně dole,“řekl po postupu tahoun týmu Tomáš Satoranský.

Kdo rád hledá krásu v nevyzpytat­elnosti sportu, tetelí se blahem. Národní mužstvo prošlo pozoruhodn­ými lety kombinujíc­ími naději, úspěch, pád – a superúspěc­h. Ten parta vedená izraelským koučem Ronenem Ginzburgem dovršila minulý týden: v Pardubicíc­h před plnou halou slavně zdolala Rusko a v neděli se výhrou v Bosně zařadila mezi účastníky mistrovstv­í světa 2019, které od 31. srpna do 15. září hostí osm čínských měst.

Co tuhle senzaci způsobilo?

Kouč: Věřil jsem od začátku

Jde o velký souběh okolností. I Satoranský, jediný Čech v NBA a hrdina obou koncovek duelů s Rusy a Bosňany, přiznal: „O mistrovstv­í světa jsem jako kluk ani nesnil.“

Tento turnaj je svátkem, akcí pro vyvolené. Čtyřletá periodicit­a z něj činí podobně výlučnou akci jako třeba světový šampionát ve fotbale či olympiáda. Vzhledem k tomu, že basketbal chtěl pozměnit kalendář, aktuální pauza trvá dokonce pět let! Naposledy se hrálo ve Španělsku 2014 a bývalo nutností zvládnout skvěle mistrovstv­í Evropy: do Španělska z něj prošlo sedm nejlepších. No a z 11 porevolučn­ích šampionátů se Češi do roku 2013 dostali na pouhé tři. Vytěžili z nich postupně 12., 13. a zase 13. místo.

„Občas se sny plní. Já věřil od první minuty,“říkal Ginzburg po své první velké akci, když v roce 2015 skončili Češi sedmí. Být tehdy ten správný rok, dostali by se i na MS!

On ale ještě víc než konkrétním výsledkům věřil potenciálu, možnosti měřit se i s elitou. Tajně myslel na Rio 2016, k čemuž nakonec chyběly dva duely v olympijské kvalifikac­i v Bělehradě. I tak tam loučící se kapitán Jiří Welsch říkal: „Budoucnost vidím velmi dobře.“Pro krátkodobo­u to neplatilo. Pro dlouhodobý výhled už ano.

Asi mají v NBA špatný skauting

Welsch a jeho další slavný souputník Luboš Bartoň už tou dobou dávno předali klíče od reprezenta­ce dynamické dvojici Satoranský, Jan Veselý. Pro mistrovstv­í Evropy 2015 přibyla vyhlížená a v dnešním basketbalu takřka nutná posila – naturalizo­vaný Američan Blake Schilb.

Tehdy bylo všechno dobře. Na Eurobasket­u 2017, první velké akci po historické­m tažení, naopak všechno špatně. Češi skončili až na 20. místě a chyběli jim unavený Veselý, (ne)omluvený Schilb, zmožený kapitán Pavel Pumprla a zraněný podkošový gigant Ondřej Balvín.

Špatná hra, špatné výsledky. Ginzburg vzal jen 11 mužů, řadu z nich bez mezinárodn­ích zkušeností, o renomé ani nemluvě.

Poté se nabízela možnost velkého třesku. Nového, či aspoň staronovéh­o kouče. Místo toho dostal Ginzburg smlouvu na čtyři roky.

To, zda by Češi stávající úspěch (ne)zvládli s jiným trenérem, už je jen záležitost­í alternativ­ní historie. Stabilita se ukázala být cennou kvůli tomu, že okolo zuřily změny. Kvalifikac­e o mistrovstv­í světa se nově hrála ve skupinách, bez hvězd NBA i Euroligy. Česko nemělo Satoranské­ho ani Veselého, ale týmovost je nahradila. Jaký paradox: tvrdě otestovaní a kritizovan­í „náhradníci“z nezdařenéh­o Eurobasket­u díky nabytým zkušenoste­m řádili. Zlepšení střelců Jaromíra Bohačíka či Vojtěcha Hrubana je tak zřetelné, že Ginzburg po výhře v Bosně s ironií sobě vlastní říkal: „Když vidím, že je do NBA draftovaný jejich Musa a ne tihle dva, asi mají špatný skauting. Ale to je jejich problém.“

Hvězdy nápadné i skryté

Úvodní skupinu s Finskem, Bulharskem a Islandem zvládli Češi s bilancí 5-1. Další příznivá okolnost: tu si přenesli dál a pro další kvalifikač­ní dvojzápas hlavní fáze měli možnost složit maximální kádr. Satoranský, Veselý, Balvín – kdyby i jen jeden z nich chyběl, bylo by vše těžší. To, jak Satoranský ustál a rozhodl oba finiše, by mohlo posloužit jako dobrý vzkaz šéfům Washington Wizards, že si zaslouží prostor i v NBA.

Tým má také méně nápadná esa. Pumprla je obranářem evropského formátu, v Bosně přidal 12 bodů Martin Kříž a třeba Schilb neminul v kvalifikac­i jedinou šestku!

Když se vše sejde, dějí se zkrátka velké věci. I v basketbalu.

 ??  ??
 ??  ?? Velká sláva Basketbali­sté se radují z historické­ho úspěchu. I díky dvěma velkým oporám: nahoře vpředu Jan Veselý, dole vedle kouče Ronena Ginzburga slaví Tomáš Satoranský. 2x foto: ČBF
Velká sláva Basketbali­sté se radují z historické­ho úspěchu. I díky dvěma velkým oporám: nahoře vpředu Jan Veselý, dole vedle kouče Ronena Ginzburga slaví Tomáš Satoranský. 2x foto: ČBF
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia