Dnes Prague Edition

Ministrem zahraničí má být Petříček

Ministrem zahraničí se má stát asistent odmítnutéh­o Miroslava Pocheho

- Ondřej Leinert reportér MF DNES

Omlouvám se, moc ho neznám. Taková byla nejčastějš­í odpověď, když se MF DNES ptala poslanců ČSSD, co by řekli o Tomáši Petříčkovi, kterého strana včera představil­a jako svého nového kandidáta na post ministra zahraničí. Příštím šéfem české diplomacie se má stát muž, o němž straníci dosud převážně vědí hlavně to, že byl několik let asistentem a poradcem europoslan­ce Miroslava Pocheho.

„Bylo nám řečeno, že má odpovídají­cí vzdělání a je výborně jazykově vybaven, takže nejspíš umí nejméně dva cizí jazyky. Jinak nic, bylo to rychlé, nikdo se neptal, zaznělo snad ještě jenom to, že byl asistentem Pocheho,“přibližuje jeden z poslanců ČSSD, jakým způsobem předseda strany Jan Hamáček včera představov­al nového kandidáta do Černínskéh­o paláce.

Petříček byl záložním řešením. Hamáček si původně myslel na náměstka z ministerst­va obrany a současného lídra pražské kandidátky ČSSD Jakuba Landovskéh­o. I proto měl v plánu vyčkávat až do skončení říjnových voleb, po kterých by Landovský mohl „přepnout“.

Nouzové řešení

Landovský však v minulém týdnu nabídku odmítl. A do toho na Hamáčka pokračoval tlak z části členské základny, aby „ságu s Pochem“ukončil už před volbami.

Hamáček přitom potřeboval najít takové řešení, aby si Pocheho nepohněval, jeho podporu a vliv totiž bude potřebovat příští rok na sjezdu při volbě stranickéh­o předsedy. A tak vsadil na Petříčka, který mu na nabídku podle informací MF DNES kývl o minulém víkendu. Nominaci už stihl pochválit i Poche. Hned si za to také Hamáček vyslechl kritiku z opozice.

Poche 2, zní z opozice

„Nejvíc se raduje Poche, že bude ministrem jeho asistent. Nemyslím, že by jedinou kvalifikac­í na prestižní post, jakým ministr zahraničí je, mělo být to, že je dotyčný asistentem neúspěšnéh­o kandidáta na tento post,“pustil se do Hamáčka šéf poslanců ODS Zbyněk Stanjura. „Ostuda“a „ponížení pro českou zahraniční politiku“, nechal se zase slyšet čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenb­erg.

„To je asi úkol opozice, pouze kritizovat,“reagoval na to Hamáček. „Pana Petříčka pokládám za velmi schopného, kvalifikov­aného člověka,“odmítl výtky opozice.

A dal najevo, že ti, kteří Petříčka znají, na něho mají jiný názor. Navzdory nálepce „Poche 2“totiž Petříčka ve straně provází pověst slušného odborníka, který si možná nejvíc ubližuje právě tím, že až příliš dlouho zůstal ve stínu Pocheho.

Zatímco se v politice pohyboval jako Pocheho nerozlučný přítel, stihl se mezitím naučit tři jazyky, studovat v Anglii a Belgii a udělat si na Univerzitě Karlově doktorát z mezinárodn­ích vztahů.

„Co ho znám, pohybuje se kolem zahraniční politiky. Věnoval se hlavně evropským agendám, některým z nás s různými tématy pomáhal, průpravu má podle mě dobrou,“chválí Petříčka bývalý ministr zahraničí z ČSSD Lubomír Zaorálek.

I když připouští, že mediálně zatím není moc „otrkaný“a bude se to muset rychle naučit.

„Znám ho už déle, vždycky byl slušný, je to velmi chytrý a vzdělaný člověk, takový moderní sociální demokrat,“říká o něm exministry­ně práce a sociálních věcí Michaela Marksová, pod kterou Petříček sedm měsíců působil jako náměstek.

Zeman si moc nepolepší

Další z oslovených straníků ho pak chválí, že oproti svému „učiteli“Pochemu má mnohem méně „papalášsko­u“image: sportuje, jezdí na kole, dělá triatlon.

Ale zřejmé je, že pokud měl prezident Miloš Zeman problémy se jmenováním Pocheho kvůli jeho názorům na zahraniční politiku, s Petříčkem si moc „nepolepší“. Jde o pražského sociálního demokrata, kterému je mnohem blíž liberální proevropsk­á politika než Zemanova politika „všech azimutů“.

„Je jasné, že názory na zahraniční politiku mají s Pochem skoro stejné. Ale stejně všichni víme, že prezident Pocheho nejmenoval kvůli rozdílným názorům, ale kvůli tomu, že Mirek v prezidents­ké volbě podporoval Drahoše, takže se jmenováním snad už problém nebude. Aspoň nikdy se prezident nevyjádřil tak, že by Petříček byl problém,“říká jeden z vlivných členů ČSSD.

 ??  ??
 ?? Foto: ČTK ?? Miroslav Poche Europoslan­ec za ČSSD a odmítnutý kandidát na ministra zahraničí. Tomáš Petříček Asistent Pocheho, sami straníci přiznávají, že jej příliš neznají.
Foto: ČTK Miroslav Poche Europoslan­ec za ČSSD a odmítnutý kandidát na ministra zahraničí. Tomáš Petříček Asistent Pocheho, sami straníci přiznávají, že jej příliš neznají.
 ??  ?? Jan Hamáček Šéf ČSSD, ministr vnitram, pověřený vedením resortu zahraničí.
Jan Hamáček Šéf ČSSD, ministr vnitram, pověřený vedením resortu zahraničí.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia