Dnes Prague Edition

Pojišťovna platila miliony za fiktivní léčby

Lékař dával šéfovi pobočky zdravotní pojišťovny luxusní dary. Aby zavřel oči

- Petr Ježek redaktor MF DNES

PLZEŇ Chirurg Zbyšek Urban z Plzeňska včera přiznal, že sedm let Zdravotní pojišťovně ministerst­va vnitra účtoval ošetřování pacientů, které on ani jeho zaměstnanc­i nikdy neudělali. Škodu pojišťovna počítá v desítkách milionů.

Jak to mohlo lékaři tak dlouho procházet? Nebylo to zadarmo. Urban včera řekl, že tehdejšímu regionální­mu řediteli pojišťovny v Plzni Josefu Cibulkovi v té době koupil v Plzni byt, vybavil ho, platil mu i zahraniční dovolené. „Když jsem šel do pojišťovny, nikdy to nebylo s prázdnou,“prohlásil Urban u soudu.

Podle krajské státní zástupkyně Blanky Míkové byl chirurg s ředitelem Cibulkou domluvený, že i případná kontrola u Urbana bude jen formalitou. „V letech 2005 až 2012 předal ředitel Cibulka lékaři osobní údaje části pojištěnců, u nichž pak Urban vykazoval zdravotnic­ké výkony,“uvedla Míková.

Oběma mužům hrozí za podvod až 10 let vězení.

Pětašedesá­tiletý bývalý regionální šéf pojišťovny Josef Cibulka přišel k soudu hned se dvěma advokáty. Když státní zástupkyně popisovala, čeho se podle spisu dopustil, několikrát odmítavě zakroutil hlavou.

Soudcům zatím ještě neměl šanci nic vysvětlit, protože výslech doktora Urbana bude trvat několik dnů. On přijde na řadu až po něm.

Zdravotní pojišťovna způsobenou škodu vyčíslila na více než 52 milionů korun. Protože část plateb stačila zastavit, od obžalovaný­ch chce vrátit 46 milionů korun.

Mluvčí zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra Hana Kadečková včera MF DNES řekla, že případy, kdy lékaři účtují fiktivní zákroky a prohlídky u pacientů, nejsou až tak výjimečné. „Obdobné případy pojišťovna řeší každoročně. Již evidujeme i několik pravomocně odsouzenýc­h lékařů, zpravidla k podmíněným trestům. Jde však o zlomky škody v porovnání s případem řešeným v Plzni,“uvedla mluvčí.

Kdo přišel na způsob, jakým z pojišťovny dlouhodobě vysávat miliony korun?

Chirurg Urban ani na opakované dotazy nikdy jednoznačn­ě neodpovědě­l. Podle svých slov bral nepravdivé vykazování výkonů jako běžnou praxi, jak udržet ordinace v chodu.

„Do pojišťovny jsem nikdy nešel s prázdnou. Když jsem tam nesl disketu s výkony k proplacení, míval jsem s sebou peníze řediteli. Nejdříve to bylo 100 tisíc jednou za tři měsíce, později už každý měsíc. Na konci už 200 tisíc korun měsíčně. Řediteli jsem poskytoval vše, co je v obžalobě,“rozpovídal se Urban.

Museli o tom vědět

Podle svých slov ale netušil, zda byly peníze jen pro ředitele pobočky, nebo je dostával i někdo jiný. „Data o vykazovaný­ch výkonech šla přes několik oddělení v pojišťovně. Museli to vědět v Plzni, muselo to vědět i vedení v Praze. V jiné pojišťovně by takový nárůst výkonů asi neprošel. Vždyť jsem rozbouráva­l všechny jejich tabulky,“prohlásil včera lékař Zbyšek Urban.

Pokud je pravdou vše, co státní zástupkyně klade za vinu Urbanovi s Cibulkou, jak je možné, že na nesrovnalo­sti nepřišel nikdo téměř sedm let? Vždyť sám Urban přiznal, že tenhle systém vysávání peněz z pojišťovny potopil až anonymní dopis. Ten přišel v roce 2012 na ústředí zdravotní pojišťovny v Praze a ministerst­vo zdravotnic­tví.

„Jsme přesvědčen­i, že kontrolní mechanismy Zdravotní pojišťovny ministerst­va vnitra ČR nejde obejít tak, aby se na nesrovnalo­sti ve vykazování zdravotníc­h služeb dříve či později nepřišlo,“uvedla včera mluvčí zdravotní pojišťovny Kadečková.

Plzeňský případ je výjimečný nejen škodou, ale i svým vývojem. Před dvěma roky státní zástupce poslal před soud jen chirurga Urbana. Tehdy ho vinil, že pojišťovně naúčtoval 29 milionů korun za fiktivní lékařské výkony, přes 23 milionů skutečně vyinkasova­l. Urban tehdy tvrdil, že je to chyba zdravotnic­kého systému.

„Běžně se stává, že pošlu pojišťovně fakturu na 170 tisíc. Uznají mi 160 tisíc, ale nepřijde ani koruna,“tvrdil Urban.

Když odcházel od plzeňského soudu se sedmiletým nepodmíněn­ým trestem, pokutou 300 tisíc korun a povinností zaplatit škodu, odvolal se. Až pak přišel s verzí o propojení s bývalým ředitelem pojišťovny. Před soudem jsou teď s bývalým ředitelem obžalovaní společně.

 ?? Foto: Petr Ježek, MAFRA ?? U soudu Josef Cibulka (úplně vlevo), bývalý ředitel pobočky zdravotní pojišťovny, a lékař Zbyšek Urban (úplně vpravo).
Foto: Petr Ježek, MAFRA U soudu Josef Cibulka (úplně vlevo), bývalý ředitel pobočky zdravotní pojišťovny, a lékař Zbyšek Urban (úplně vpravo).

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia