Dnes Prague Edition

Židovský Masaryk na římse

-

HRADČANY Hlavní město předčilo svou krásou očekávání, s nimiž do něj současný velvyslane­c Izraele v Praze Daniel Meron přijížděl. Když mu vlast chybí, vyráží do židovského města v Praze.

Jak často jej navštěvuje­te?

Chodím tam tak dvakrát týdně. Navštěvuji synagogu, scházím se s komunitou, chodím tam do restaurací. Když mi chybí Izrael, jdu do Staronové synagogy staré přes 700 let. Popisuje historii pražských Židů. Když tam jdu, je to velmi spirituáln­í.

Jaké je vaše oblíbené místo na ambasádě?

Moje kancelář, kde mám různé pamětní věci. (přechází k římse s předměty) Mám tu fotky svých čtyř dětí, vedle nich je obrázek muže stojícího na balkoně. To je Theodor Herzl. Je jakýmsi Masarykem pro Židy. Byl Židem z Rakouska-Uherska, který přišel s nápadem na zemi Židů. Izrael.

To však není vše, co tu máte.

Ano. Víte, kdo je tohle? Sancho Panza a Don Quijote. Představuj­í pro mě metaforu pro život. Nebrali se tak vážně. Vedle mám pak letadlo národní aerolinky a tady mám jeden velmi důležitý příběh. Jde o letadla Avia, stroj, který nám Českoslove­nsko poslalo v roce 1949. Když jsem byl v Praze v jedné ze škol, tak děti mi ho daly jako dárek. Připomíná mi společnou historii Českoslove­nska a Izraele.

Učíte se český jazyk?

Učím, ale není to snadné. Abych řekl pravdu, je to výzva. Jednou týdně beru lekce, ale není to dost. Rozumím pár slovům v každé větě, ale pořád ještě nerozumím, když se mluví česky. Během lekcí češtiny se také učím o historii Česka. Nedávno jsem navštívil v Krkonoších Babiččino údolí a bez souvislost­í tomu sousoší v údolí turista neporozumí. Já jsem až následně poznal blíže příběh Boženy Němcové. Jak měla obtížný život, jakou měla rodinu a rodinné zázemí, seznámil jsem se s příběhem o její babičce, kterou obdivovala. Takže nevěnuji se jen jazyku, ale i kultuře této země. (ble)

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Ambasador Velvyslane­c Daniel Meron se sedmiramen­ným svícnem.
Ambasador Velvyslane­c Daniel Meron se sedmiramen­ným svícnem.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia