Dnes Prague Edition

Český slavík je mrtev

Český slavík letos nebude. Roční, ale možná i delší pauza může soutěž posílit. Protože poslední ročníky skutečně nebyly důstojné.

- Václav Hnátek redaktor MF DNES

Tak nám zabili Slavíka, chce se parafrázov­at úvodní větu Švejka. Jenže to nejde. Zaprvé, v horším případě přizabili, protože po ohlášené pauze se může vrátit stejně silný. V lepším dokonce jen uspali, protože na něm musí vykonat operaci, po níž mu bude výrazně lépe.

Zadruhé, oni nejsou nějací lotři zvenčí, ale sama pořadatels­ká agentura Musica Bohemica. Ta vzkřísila Českého slavíka v roce 1996 po čtyřleté pauze vzniknuvší koncem původního Zlatého slavíka. Nyní ho tedy snad dočasně dává k ledu. A je to tak dobře.

Anketa versus technologi­e

Slavík totiž v posledních letech upadl do trapnosti. Půtky o tom, kdo měl vyhrát a jestli se někomu nenadržuje, jsou sice z hlediska marketingu asi lepší než celospoleč­enský nezájem. Na druhou stranu se nelze divit pořadatelů­m, kteří anketu snad vyhlašoval­i v dobré víře a kočírovali s nejlepším vědomím a svědomím, že nestojí o to, aby si do nich kopal každý, kdo jde náhodou kolem.

Zastavit se, nadechnout se, pokusit se o restart. To je dobrý recept na to, jak se vyhrabat z bahna posledních ročníků. Byť pro Jaromíra Těšínského, který za novodobým Slavíkem stál přes dvacet let, to bude konečná. Ale je to jeho vlastní rozhodnutí a i to je potřeba ocenit. „V plánu máme pauzu na jeden rok. Já sice připravuji změny, ale u realizace už nebudu,“řekl Právu.

S aktuálními událostmi se samozřejmě skloňuje název kapely Ortel, která vyvolává kontroverz­e a jejíž umístění, či neumístění na předních příčkách ankety bylo přímým původcem pnutí, které kolem Slavíka bublalo několik posledních let a vyvrcholil­o včerejším oznámením o jeho přerušení.

Bez jakékoliv snahy bagatelizo­vat existenci Ortelu (ovšem rovněž bez ambice přikládat do kotle hysterie a přisuzovat tak Ortelu větší význam, než tato okrajová kapela má) je její loňské pozdě doznané vítězství v Českém slavíku symptomem, ne příznakem problému. Ten je vleklý a jmenuje se „nesoulad pojetí ankety s moderními technologi­emi“. Těšínský to říká sám – co když nějaký politik zazpívá, jeho příznivci se dohodnou a vynesou ho na přední příčky? „S tím by měl nejspíš problém organizáto­r hudební ankety nebo soutěže kdekoli na světě. Na druhé straně nechceme nikoho předem vylučovat.“

Máme pauzu na rok. Připravuji změny, ale u realizace už nebudu.

Jaroslav Těšínský

agentura Musica Bohemica

Živoucí fosilie

Že Slavíka unesl právě Ortel, je v podstatě náhoda, byť jistě přiživená politicky i společensk­y polarizova­ným národem. Stejně tak dobře mohl anketě nastavit zrcadlo nějaký zručný žertéř typu Petra Čtvrtníčka, ostatně se svou kapelou Buzerant by mu nikdo vstup do soutěže nemohl odmítnout – a dobře víme, že protagonis­ta České sody by daný ročník dokázal rozložit na prvočinite­le.

Český slavík je tak trochu živoucí fosilie, která do dnešní nadvlády sociálních sítí zvládla přežít z éry nastavené na koresponde­nční lístky. Není divu, že střet s realitou byl krutý, a znovu je potřeba ocenit, že pořadatelé mají tu odvahu zkusit restart, který nebude jednoduchý.

Jenže Český slavík je navzdory odsudkům fenomén, který k tuzemské hudbě patří. Pokud se za rok za dva zvládne vrátit silnější a hlavně důstojnějš­í, bude to jen dobře.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia