Dnes Prague Edition

Slavia slaví výhru nad Bordeaux

Rozjezd Evropské ligy: Slavia válela, Jablonec málem překvapil

- David Čermák fotbalový reportér MF DNES

Před dvaadvacet­i lety to byla konečná. Soupeř nad síly fotbalové Slavie, který ji nepustil do finále Poháru UEFA. Včera francouzsk­é Bordeaux zafungoval­o jako ideální protivník na rozjezd. Tým, proti kterému si slávisté ověřili, že jdou po správné cestě. A že třeba zase mohou vyhlížet evropský úspěch.

Proč ne? Sebevědomí je na místě: loni šestý tým francouzsk­é ligy si v Praze neškrtl, prohrál 0:1, jedinkrát vystřelil na branku. A tak slávisté mohli litovat jen toho, že z velké převahy vytěžili pouze jeden gól. Zato byl parádní!

Když záložník Zmrhal po půlhodině famózně napálil balon křížem pod břevno, Eden zabouřil nadšením. Slávisté se běželi v hloučku radovat za branku, trenér Trpišovský si plácl s asistenty a překonaný gólman Costil jen pokrčil rameny.

Slávistick­ý plán klapnul, a kdyby ve druhém poločase domácí proměnili ještě některou ze tří tutovek, mohlo být hotovo dlouho před koncem. Každopádně solidní vstup do Evropské ligy.

Jistě, současné Bordeaux zdaleka není tak nadupané jako jeho starší model z roku 1996, který Slavii zastavil těsně pod vrcholem.

Nemá persony a reprezenta­nty, jako tehdy byli Zidane, Dugarry nebo Lizarazu. V lize je po pěti kolech předposled­ní, do Evropy se muselo prokousat přes tři předkola. Nepřijelo jako jasný favorit.

Přesto se výhra nad ním cení. A zdaleka nejen kvůli důležitým třem bodům na úvod.

Slavia ukázala, že i proti týmu z jedné z top pěti evropských soutěží může bavit odvážným svěžím fotbalem, jaký předvádí v lize.

Nepřizpůso­bila se, neplašila, hned po výkopu soupeři vnutila svůj agresivní styl hry, na který musel reagovat a nešlo mu to.

Bordeaux s českým záložníkem Jaroslavem Plašilem v sestavě nic moc nepředvedl­o, za celý zápas nemělo jedinou kloudnou šanci.

Slavia ho mazácky přidusila, přitom trenér Trpišovský musel v týdnu před zápasem ze svých plánů škrtat opory: zranění nepustilo do hry Škodu se Sýkorou, problémy dlouho řešil i Coufal, celkem kvůli zdravotním problémům nemohlo nastoupit devět hráčů.

Na hřišti to znát nebylo: fungovala hra po krajích, rozehrávka i kombinace. A třeba nový záložník Traoré ukázal, že jeho role se neomezuje jen na defenzivu a boření.

Úvodní pohárový trojboj celkově naznačil, že s českým klubovým fotbalem nemusí být až tak zle. Kdyby včera Jablonec stejně jako ve středu Plzeň nevyrobil zbytečnou penaltu v nastaveném čase, mohlo do koeficient­u přiskočit i víc bodů.

Severočeši ochutnali hlavní fázi evropských pohárů poprvé v historii a trenér Petr Rada v šedesáti prožil evropskou premiéru, která mohla mít senzační nádech. Kdyby Jablonec venku obral o body francouzsk­é Rennes, jel by od začátku nad plán.

Nebylo k tomu daleko, protože reprezenta­ční brankář Koubek podcenil Trávníkův zakroucený přímý kop, který znamenal průběžný stav 1:1. Až v nastavení český tým o vydřený bod přišel, když Holeš stáhl soupeře ve vápně a Ben Arfa penaltu proměnil.

I tak platí: tohle byl z českého pohledu slušný evropský výkop.

Jen tak dál.

 ??  ??
 ?? Foto: Michal Šula, MAFRA ?? Gól! Josef Hušbauer (vlevo) padl kolem krku Jaromíru Zmrhalovi, jedinému střelci Slavie včera proti Bordeaux.
Foto: Michal Šula, MAFRA Gól! Josef Hušbauer (vlevo) padl kolem krku Jaromíru Zmrhalovi, jedinému střelci Slavie včera proti Bordeaux.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia