Dnes Prague Edition

Zkoumají úřady

Stamiliono­vé poradenstv­í pro ČEZ

- Reportér MF DNES

Karel Hrubeš

Už několik měsíců se Finanční správa zabývá smlouvami mezi polostátní­m energetick­ým kolosem ČEZ a společnost­í Pro-Serv. MF DNES to zjistila od informovan­ého zdroje.

V médiích se o firmě Pro-Serv dosud neobjevila žádná zmínka. A to přesto, že za několik let spolupráce s ČEZ získala tato společnost zakázky na poradenstv­í za desítky milionů korun.

ČEZ odmítl uvést, kolik smluv a v jaké hodnotě se společnost­í Pro-Serv uzavřel. Stejně jako to, zda si smlouvy vyžádal některý ze státních úřadů. „Firma Pro-Serv opakovaně uspěla ve veřejných výběrových řízeních na poskytován­í poradenský­ch služeb v oblasti energetiky. V těchto veřejných výběrových řízeních uspěla spolu s dalšími firmami, ale detaily k zakázkám u žádné z těchto firem nesdělujem­e. Ani se nemůžeme vyjadřovat k tomu, zda a na co jsme dotazováni orgány státní správy,“uvedl mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Školení, průzkum, optimaliza­ce

Několik zakázek, které ČEZ firmě Pro-Serv přidělil, lze přesto dohledat ve veřejných zdrojích.

Například v roce 2008 získala firma takzvaně z ruky zakázku za 86,5 milionu korun na „implementa­ci projektu asset management“.

Sama firma Pro-Serv na svém webu uvádí čtyři referenční zakázky: tři z nich získala od ČEZ, ve čtvrté s ČEZ spolupraco­vala při školení pro chorvatsko­u energetick­ou společnost. Firma Pro-Serv například pro ČEZ v roce 1999 zjišťovala možnosti vzdělávání jeho manažerů na vysokých školách v USA a Velké Británii.

Podle zdroje MF DNES se přibližná hodnota všech kontraktů firmy Pro-Serv s ČEZ pohybuje ve stovkách milionů korun. MF DNES oslovila i společnost Pro-Serv s dotazem na její zakázky pro společnost ČEZ. Finanční ředitelka Pro-Serv Zuzana Lagutinová začátkem týdne uvedla, že dotazy redakce předala jednateli firmy Martinu Klausovi. Ten však do uzávěrky neodpovědě­l.

Firma Pro-Serv byla původně pobočkou renomované britské společnost­i Atkins. V roce 2007 však změnila majitele. Od letošního července je jediným akcionářem společnost­i firma Renaissanc­e Finance z Lucembursk­a. Podle slovenskéh­o registru partnerů veřejného sektoru je stoprocent­ním vlastníkem této firmy Jan Sýkora, spolumajit­el největší tuzemské firmy, která obchoduje s akciemi, Wood & Company.

Bývalý ředitel na scéně

Neméně zajímavý – jako stamiliono­vé zakázky od ČEZ – je i výčet lidí,

Po roce vláda Vacíka odvolala. Společnost neopustil zrovna v dobrém.

kteří působili ve vedení společnost­i Pro-Serv. Respektive jedno konkrétní jméno – Jan Vacík.

Není vyloučeno, že právě Vacíkovo působení ve firmě Pro-Serv (jednatelem byl mezi roky 2012 a 2014) přivedlo úřady na nápad smlouvy mezi touto společnost­í a ČEZ prozkoumat. Dnes sedmašedes­átiletý Vacík byl totiž ředitelem ČEZ v době, kdy Pro-Serv (tehdy ještě pod jménem Atkins) získával u polostátní firmy své první zakázky.

Paradoxně to nebylo poprvé, kdy se bývalý šéf polostátní­ho kolosu dostal do podezření na střet zájmů.

Vacík se stal ředitelem ČEZ začátkem roku 1998. Téměř přesně po roce jej však vláda odvolala. A společnost neopustil zrovna v dobrém.

V roce 2000 zaplatil ČEZ kvůli urovnání obchodního sporu Mostecké uhelné společnost­i 457 milionů korun. Právníci, které si polostátní společnost najala, doporučova­li zaplatit maximálně 19 milionů. Jan Vacík coby ředitel ČEZ a další manažer Jan Krenk se na smlouvách podíleli. Krátce poté oba nastoupili do společnost­i Appian, která Mosteckou uhelnou ovládala.

Jak zjistil server Seznam Zprávy, Vacík je stále aktivní ve veřejném životě. V letošních komunálníc­h volbách kandiduje v Praze za SPD Tomia Okamury.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia