Dnes Prague Edition

V sobotu se ohlásí podzim. Ochladí se

- Reportér MF DNES

Robert Oppelt

Letošní nekonečné léto končí. Dnes naposledy by měly teploty atakovat tropickou třicítku a o víkendu se o více než deset stupňů ochladí a přijde déšť. I když slunečníky vystřídají deštníky, pořád budou zpočátku týdne teploty podle meteorolog­ů velmi příjemné, ke 20 stupňům, v polovině týdne se ochladí na 15 stupňů přes den.

„Dlouhotrva­jící letní charakter počasí, který vyvrcholí v průběhu pátku, ukončí s nástupem kalendářní­ho podzimu, konkrétně v průběhu noci z pátku na sobotu, výrazná studená fronta,“potvrzuje Josef Hanzlík z centrálníh­o předpovědn­ího pracoviště Českého hydrometeo­rologickéh­o ústavu.

Zatímco v pátek budou ojediněle i tropické teploty, v průběhu 24 hodin se ochladí přibližně o 10 stupňů. V sobotu už bude obloha zatažená a oblačná. Na Moravě musí počítat i s deštěm. Na počátku příštího týdne budou teploty přes den mezi 10 až 15 °C. Počasí se změní ve středu, kdy mraky ustoupí a mírně se oteplí.

Arktický vzduch z Atlantiku

V průběhu této neděle a pondělí bude podle Hanzlíka rychle postupovat z Atlantiku nad Evropu přes Německo a Polsko prohlubují­cí se tlaková níže, která přinese silný nárazový vítr.

„V týlu této tlakové níže pronikne nad většinu kontinentá­lní Evropy původem arktický vzduch, který

bude příčinou dalšího poklesu teplot,“popisuje Hanzlík.

Tropickým letním nocím už také odzvonilo. Příští týden poklesnou noční teploty k pěti, někde až ke třem stupňům Celsia.

Sychravý prodloužen­ý víkend

Dobré zprávy zatím meteorolog­ové nemají ani o příštím víkendu. Prodloužen­ý svatovácla­vský víkend bude totiž nejchladně­jší. Teploty v nížinách nepřekročí patnáct stupňů, na horách může dokonce v noci i mrznout.

 ?? Foto: ČHMÚ ?? Studená fronta V noci na sobotu přijde první ochlazení ze západu od Atlantiku. V průběhu 24 hodin se ochladí o 10 °C.
Foto: ČHMÚ Studená fronta V noci na sobotu přijde první ochlazení ze západu od Atlantiku. V průběhu 24 hodin se ochladí o 10 °C.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia