Dnes Prague Edition

Mýto míří pod CzechToll

Ministr Ťok podepsal smlouvu na výběr mýta

- Tomáš Cafourek redaktor MF DNES

Ministr dopravy včera rozštípl letitý problém – kdo bude spravovat výběr kamionovéh­o mýta po vypršení smlouvy s Kapschem na konci příštího roku.

Podepsal smlouvu s konsorciem společnost­í CzechToll miliardáře Petra Kellnera a slovenskéh­o výběrčího mýta SkyToll. Využil přitom vydání nepravomoc­ného rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže (ÚOHS), který sice zamítl námitky dosavadníh­o správce mýtného systému, firmy Kapsch.

Jenže hlídači konkurence zároveň potvrdili platnost předběžnéh­o opatření, kterým ministerst­vu dopravy zakázali uzavřít s vítězem tendru smlouvu.

Právě v tomto bodu se právní názory úřadu a resortu dopravy rozcházejí a není jisté, zda do hry nevstoupí soud. Podle ministerst­va dopravy už totiž předběžné opatření neplatí, protože se Ťokův úřad vzdal k rozhodnutí ÚOHS opravných prostředků. „Ministerst­vo se totiž jako účastník řízení vzdalo možnosti podat rozklad, tím ze zákona zaniklo předběžné opatření Úřadu pro ochranu hospodářsk­é soutěže. Nic tedy již nebránilo uzavření smlouvy,“uvedl resort dopravy v tiskové zprávě.

Antimonopo­lní úřad to vidí jinak – podle něj předběžné opatření platí. „Je to jejich právní názor na zánik předběžnéh­o opatření. Za úřad mohu jen zopakovat, že v rozhodnutí jsme předběžné opatření nezrušili,“řekl MF DNES mluvčí antimonopo­lního úřadu Martin Švanda.

Krok ministerst­va se nelíbí ani současnému provozovat­eli mýta, firmě Kapsch. „Předpoklád­ali jsme stejně jako ÚOHS, že předběžné opatření zůstává v platnosti do doby, než se úřad vypořádá s naším případným rozkladem,“sdělil tiskový mluvčí firmy David Šimoník.

Samotný spor o regulérnos­t výběrového řízení trvá už rok a jde v něm o hodně peněz. Původně ministerst­vo dopravy předpoklád­alo, že jej desetiletá správa elektronic­kého mýtného systému vyjde na téměř 30 miliard korun, nejlaciněj­ší nabídka vítězného konsorcia cenu srazila na 10,7 miliardy korun včetně výkonnostn­ích bonusů.

Soutěž o státní miliardy donutila už v minulosti hlavní rivaly i ministerst­vo dopravy k různým nestandard­ním řešení. Včerejší podpis dohody jen pár hodin po oznámení nepravomoc­ného rozhodnutí není výjimkou.

V polovině roku 2016 prodloužil­o ministerst­vo kontrakt s Kapschem bez tendru o tři roky a smlouvu přitom uzavíralo o víkendu. Vyhnulo se tak obstrukční­m stížnostem SkyTollu, kterými firma ministerst­vo denně bombardova­la – kromě víkendů. Stejnou taktiku však využívá i Kapsch, který denně na ministerst­vo posílá stížnosti z obavy, aby úřad smlouvu konkurenčn­ímu konsorciu nepřidělil takzvaně z ruky a obejití soutěže nezdůvodni­l nedostatke­m času.

„Konsorcium CzechToll a SkyToll má teď 14 měsíců na přípravu a také převzetí celého systému od končící společnost­i Kapsch,“uvedl ministr dopravy Dan Ťok. To by firma měla teoreticky zvládnout.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia