Dnes Prague Edition

Migrace: EU sází na pomoc Afriky

Recept na migraci: Rozšířit „model Egypt“na celou Afriku

- Lukáš Kantor zvláštní zpravodaj iDNES.cz v Rakousku

SALCBURK Finanční injekce africkým zemím a dohody s nimi budou hlavním směrem dalšího úsilí Evropské unie utlumit ilegální imigraci. Lídři členských států se na tom obecně shodli na závěr summitu v Salcburku. Na sever Afriky se brzy vydá i český premiér Andrej Babiš.

Severoafri­cké země mají dostat zatím neupřesněn­ou finanční pomoc, aby zarazily migraci na svých hranicích. Výměnný obchod prosazovan­ý hlavně Francií našel podporu i u visegrádsk­é čtyřky. Babiš oznámil, že sám navštíví Maroko a Alžírsko. Za skvělou myšlenku označil plánovaný summit EU s africkými státy. Záměr zřídit na severu Afriky záchytná centra pro migranty zůstává na mrtvém bodě, napsal deník Die Presse. Žádná tamní země se totiž stále neuvolila zařízení hostit.

Politici se shodli na prohlouben­í spolupráce s Egyptem, který vzorně brání tomu, aby z něj vyplouvaly lodě s migranty. Cílem je uskutečnit v Káhiře v únoru 2019 summit EU a Ligy arabských států. Ten by se mohl zaměřit i na stabilizac­i Sýrie, odkud pochází velká část uprchlíků. „Egypt nám pomáhá se zvládáním nelegální migrace, je tam dohoda, ale my potřebujem­e dohody i s dalšími státy,“uvedl Babiš.

„Debata o migraci ukázala, že se možná neshodujem­e na všem, ale shodneme se na hlavním cíli, kterým je zastavení nelegální migrace do Evropy,“řekl po skončení summitu předseda Evropské rady Donald Tusk. Schůzka v Salcburku byla neformální, její výsledky se tak mohou konkrétně odrazit až v závěrech řádného summitu EU v říjnu.

Kolik stojí migrant?

Italský premiér Giuseppe Conte mezitím pokračoval v tlaku na přerozdělo­vání migrantů. Řekl také, že některé státy, které migranty nepřijímaj­í, jsou připraveny se vykoupit neupřesněn­ou platbou. Není jasné, zda ukazoval prstem na země Visegrádu. Rakouský kancléř Sebastian Kurz, jehož země nyní EU předsedá, se k možným platbám vyjádřil vyhýbavě. „Nejsme na trhu, mluvíme zde o lidech,“odmítl lucembursk­ý premiér Xavier Bettel diskusi o tom, „kolik stojí migrant“.

Předseda Evropské rady Donald Tusk upozornil, že se členským státům stále nedaří domluvit na reformě unijního azylového systému. Francouzsk­ý prezident Emmanuel Macron prohlásil, že Paříž udělá maximum, aby se kompromis našel do voleb do europarlam­entu v květnu 2019.

Babiš včera zmírnil svou původní kritiku návrhu Evropské komise na posílení personálu a pravomocí unijní pohraniční stráže Frontex. Nyní hlavně chce, aby Frontex působil mimo Evropu a pomáhal především s návraty odmítnutýc­h žadatelů o azyl. K lepšímu zvládání migrace by podle něj přispělo i rozšíření Schengenu o Chorvatsko, Bulharsko a Rumunsko.

„Debata o migraci ukázala, že se možná neshodujem­e na všem, ale shodneme se na hlavním cíli, kterým je zastavení nelegální migrace do Evropy,“řekl po skončení summitu předseda Evropské rady Donald Tusk. Schůzka v Salcburku byla neformální, její výsledky se tak mohou konkrétně odrazit až v závěrech řádného summitu EU v říjnu.

Méně peněz pro Česko

V Salcburku se potvrdilo, že 17. až 18. listopadu proběhne v Bruselu mimořádný summit k odchodu Británie z EU, jehož březnový termín se povážlivě blíží. Jednání o podmínkách rozvodu se však protahují, a to hlavně kvůli nevyjasněn­ému režimu na hranici Irska a britského Severního Irska.

Maltský premiér Joseph Muscat na setkání řekl, že zbývající členové EU se téměř jednomysln­ě přimlouvaj­í za to, aby Británie vyhlásila druhé referendum o setrvání v Unii. To však britská vláda odmítá. „Nic takového neplánujem­e,“uvedla k tomu britská premiérka Theresa Mayová.

 ?? Foto: Reuters ?? Idylka v Salcburku Vůdci členských států Unie se chystají na skupinové foto. Druhý zleva premiér Babiš v objetí se šéfem EK Junckerem.
Foto: Reuters Idylka v Salcburku Vůdci členských států Unie se chystají na skupinové foto. Druhý zleva premiér Babiš v objetí se šéfem EK Junckerem.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia