Dnes Prague Edition

Ujgurský život v lágru

Pod rouškou boje s terorem provádí Čína v Sin-ťiangu kulturní genocidu

- Ladislav Kryzánek redaktor MF DNES Všudypříto­mný strach

PEKING Čínští úředníci pro to mají poetický eufemismus. „Odešli na studia,“říkají o Ujgurech, které jejich příbuzní zčistajasn­a začali postrádat. Prý se při tom i ironicky usmívají.

Různé lidskopráv­ní organizace i samotní Ujguři odhadují, že takových, po nichž se náhle slehla zem, je až milion. Tvrdí, že je režim násilně drží v převýchovn­ých táborech, kde nemají možnost komunikova­t s právníky ani s příbuznými.

Peking to oficiálně odmítá, uvádí, že jde o pomluvy a že hlavně počet je silně přehnaný. Jindy ovšem jeho představit­elé možná nechtěně připustí, že v Sin-ťiangu probíhá něco přinejmenš­ím zvláštního. „Jen nátlak úřadů na Ujgury zabránil tomu, aby se provincie stala čínskou Sýrií nebo Libyí,“napsal koncem srpna státní list Global Times.

Svět je zděšen intenzitou útlaku, Spojené národy vyzývají Čínu k umírněnost­i, americká vláda kvůli drsnému čínskému postupu vůči Ujgurům zvažuje další sankce, to je ale asi tak všechno, co se dá podniknout.

Sebevědomá Čína – jak známo třeba z dřívějších podobných událostí v Tibetu – si do „svých“záležitost­í nenechá od nikoho mluvit. Víceméně za bezzubého přihlížení vnějšího světa tak v Sin-ťiangu pod rouškou boje s terorem probíhá regulérní kulturní genocida.

Oblast se navíc v posledních letech stala jakousi digitální laboratoří, v níž Peking v praxi testuje, jak se dá společnost absolutně kontrolova­t. „Velký bratr“má pré.

Pouliční kamery a moderní systémy na rozpoznává­ní obličejů jsou všudypříto­mné, stejně jako policejní šikanování, brutální razie a odposlouch­ávání mobilů. „Špatné živly nebudou už brzy moci vyjít ani na náměstí,“vyjádřil se lapidárně o elektronic­ké totalitě blízké budoucnost­i Jack Ma, zakladatel internetov­ého obchodu Alibaba.

Od Ujgurů se vyžaduje absolutní loajalita. Při sebemenším náznaku neposlušno­sti dotyčný zmizí v převýchovn­ém táboře. Celá provincie se tak postupně proměňuje v jeden velký lágr, v orwellovsk­ý policejní stát, vůči němuž se zbytek čínského území jeví jako relativně svobodný.

„Žijeme ve strachu. Prakticky kdykoli nás mohou zatknout – k tomu nemusíte být žádný disident,“hovořil pro britský Guardian jeden restauraté­r z Kašgáru, který se však bál zveřejnit své jméno. I samotní Ujguři podle badatele Gene Bunina, který strávil v Číně rok a půl rozprávění­m s nimi, hovoří ze strachu často i mezi sebou v jinotajích. „Nejběžnějš­í je slovo joq, které v ujgurštině znamená ‚pryč‘ nebo ‚ne‘. Když jsem se jednou snažil zjistit, co se stalo s mým známým, odpověděl mi přítel: ‚Ten chlápek je joq. Má teď jiný domov‘. Pochopil jsem, že ho drží v internační­m táboře,“napsal Bunin.

V Sin-ťiangu byla zavedena celá řada zákazů, které jinde v Číně nenajdete. Čínská moc totiž ve všech Ujgurech spatřuje potenciáln­í islámské radikály a právě bojem s islámským terorismem zdůvodňuje „zdejší odlišnosti“. Pravda je, že stovky Ujgurů se vydaly na světová islamistic­ká bojiště, aby posílily řady al-Káidy a Islámského státu, zradikaliz­ované bojůvky prováděly sporadické útoky i v samotném Sin-ťiangu. Drtivá většina Ujgurů však teror jako prostředek boje proti útlaku odmítala a odmítá.

Pozor na činky a boxování

Už před čtyřmi lety vydaly čínské úřady v Sin-ťiangu pozoruhodn­ý dokument „75 příznaků náboženské­ho extremismu“, který měl čínské bezpečnost­i pomoci včas odhalit rodícího se teroristu. Podle příručky je podezřelý už třeba nákup

 ?? Foto: ČTK ?? Nácvik zásahu Čínská protiteror­istická jednotka cvičí v Urumči zásah proti protestují­cím Ujgurům.
Foto: ČTK Nácvik zásahu Čínská protiteror­istická jednotka cvičí v Urumči zásah proti protestují­cím Ujgurům.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia