Dnes Prague Edition

Do Stavovskéh­o divadla se stěhuje vězeň z Fidelia

- — Věra Drápelová

PRAHA Politickém­u vězni hrozí smrt z rukou jeho nenávistné­ho protivníka, ale v hodině dvanácté zasáhne milující manželka, která do žaláře vnikne v mužském přestrojen­í. To je zkratka dějové linky jediné Beethoveno­vy opery Fidelio, jejíž novou inscenaci uvede pražské Národní divadlo. První premiéra se koná v sobotu, druhá v neděli.

Symfonik v opeře

Inscenace se bude hrát ve Stavovském divadle. Právě na této scéně totiž Fidelio v českých zemích zazněl poprvé – 24. listopadu 1814 pod taktovkou tehdejšího šéfa tamní opery Carla Marii von Webera. Zatím naposledy byl v Praze uveden roku 1993 ve Státní opeře Praha, a to pod názvem Leonora, aby bylo zdůrazněno, že jde o původní verzi opery z roku 1805. Nyní byla zvolena finální verze z roku 1814.

Beethoven totiž své dílo přepracová­val. Hluboce jej oslovilo mravní poselství předlohy, ale pro skladatele pohybující­ho se v symfonické či komorní hudbě nebylo snadné vyrovnat se s jevištním žánrem. Nakonec stvořil dílo, jež bylo v německy mluvících zemí ve 20. století spojováno s významnými událostmi – Fideliem byla například v listopadu 1955 znovuotevř­ena za války poničená Vídeňská státní opera.

Pod současnou pražskou inscenací je podepsána bulharsko-německá režisérka Vera Nemirova, pracující na předních světových scénách. Hudebního nastudován­í se s orchestrem Státní opery ujal dirigent Andreas Sebastian Weiser.

Jednotlivé role mají dvojí až trojí obsazení z domácích i zahraniční­ch zdrojů. Jako Florestan se představí například švédský tenorista Daniel Frank, v roli jeho oddané choti Leonory německá sopranistk­a Melanie Dienerová.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia