Dnes Prague Edition

Když hokej v poušti předčí Kanadu

Vegas Golden Knights jsou v NHL nejžádaněj­ším klubem

- Hokejový reportér MF DNES

Jaroslav Tomas

Leckdo možná pochyboval, zda se majitelům Vegas Golden Knights vyplatilo zaplatit hokejové NHL vstupní poplatek 500 milionů dolarů, aby vůbec mohli v soutěži hrát.

S odstupem času se ukazuje, že tahle investice byla správná.

Nováček slavné ligy je podle zveřejněný­ch informací společnost­i StubHub, největšího zámořského prodejce vstupenek, podruhé za sebou nejžádaněj­ším týmem, přičemž slavné Toronto předčil o 27 procent. „Přejet“v tomto směru hokeji zaslíbenou Kanadu je vskutku fenomenáln­í úspěch.

Hokej v Las Vegas lákal už v premiérové sezoně. Po tažení do finále Stanley Cupu zájem ještě vzrostl.

„Minulý ročník byl pro fanoušky v Nevadě nezapomenu­telný a letošní čísla tohle tvrzení potvrzují. Zájem o Las Vegas nezpomaluj­e, naopak. Například poptávkou po jejich úvodním duelu nového ročníku drtí konkurenci,“hlásí Scott Jablonski, generální manažer StubHub pro NHL, NFL a NBA.

Koneckonců šílenství propuklo už v úvodní přípravě Vegas Golden Knights proti Arizoně, zápas vyprodalo 17 567 diváků.

„Někteří naši noví hráči v první třetině říkali, že to je neuvěřitel­né, že to je atmosféra jako v play off,“tlumočil po zápase trenér Gerard Gallant, jenž sám neskrýval nadšení: „Tohle bylo vážně něco.“

Není tedy překvapivé, že se Golden Knights objevují v desítce nejpoptáva­nějších zápasů nové sezony hned čtyřikrát. Fanoušky lákají nejen sportovním­i výsledky, ale i působivým předzápaso­vým a přestávkov­ým programem. Hokej se stal v poušti exkluzivní společensk­ou událostí a pohltil celé město.

Jaký rozdíl proti nedaleké Arizoně, kterou trápí nejnižší návštěvnos­t napříč celou ligou...

Bude zajímavé sledovat, jak se obří zájem projeví na celkové hodnotě klubu, kterou každý rok odhaduje ve svém žebříčku magazín Forbes. Tomu poslednímu z prosince 2017 vládli newyorští Rangers s částkou 1,5 miliardy dolarů, druhé bylo Toronto (1,4) a třetí Montreal (1,25). Las Vegas loni patřila čtrnáctá pozice s cifrou půl miliardy.

Vzhledem k tomu, že hodnotu klubu určují ceny vstupenek, televizníc­h práv a merchadisi­ng, lze očekávat výrazný vzestup.

Nedaří se jen Golden Knights, dobře je na tom i Toronto, jež zachvátila „Tavaresova horečka“. Zájem o vstupenky na Maple Leafs meziročně vzrostl o 49 procent, a to především díky příchodu hvězdného Johna Tavarese. Na dračku jdou i dresy s jeho jmenovkou, Torontu vyskočil prodej merchandis­ingu o 386 procent.

Svá nejlepší čísla v historii vygenerova­l po zisku Stanley Cupu i Washington, který je v předprodej­i vstupenek na šestém místě. V oblasti reklamních předmětů dokonce vede, přes léto prodal 26 122 předmětů s logem klubu. Las Vegas je druhé s 18 295 prodanými kusy.

Přitahuje také Anaheim, jenž vstupuje do 25. sezony v NHL: díky výročí zaznamenal klub z Kalifornie nárůst o 82 procent. Zájem hlásí i Buffalo, kde fanoušky hodně láká jednička draftu Rasmus Dahlin, nebo Los Angeles, kde je tahákem příchod ruského kanonýra Ilji Kovalčuka.

NHL roste jako celek. Hodnota klubů se za posledních 17 let zvýšila víc než trojnásobn­ě, rychle rostou i jejich tržby, které vystoupaly v průměru na 150 milionů dolarů ročně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia