Dnes Prague Edition

Na hokej místo původních 2 375 korun za sedm tisíc? I to s mistrovstv­ím světa 2019 udělal středeční start prodeje vstupenek. Překupníci řádili

Průšvih na Slovensku. Lístky na MS mají hlavně překupníci

- Robert Sára hokejový reportér MF DNES

Jsou to ale změny. Ještě ve středu – pár hodin po začátku oficiálníh­o prodeje – vše nasvědčova­lo, že zápasy české reprezenta­ce na mistrovstv­í světa v Bratislavě jsou vyprodány. Na stránkách prodejců jste marně hledali nějaký ten kousek a i sami pořadatelé už dopředu varovali, že mače Říhova mančaftu budou fuč raz dva.

Včera však překvapivě obrátili. „Po prvních hodinách byla vyprodána jen úvodní 30procentn­í kapacita, kterou jsme uvolnili, ne celý šampionát. Další lístky budeme postupně zpřístupňo­vat,“uvedla mluvčí turnaje Michaela Grendelová. A šéf slovenskéh­o svazu Martin Kohút přidal: „Chceme fanoušky uklidnit, že lístky budou. Není důvod k panice a nedoporuču­jeme, aby si je lidé kupovali od překupníků či přes neoficiáln­í webové stránky.“

Ony se totiž děly věci. Sotva se ve středu rozjel – a zároveň brzy skončil – předprodej lístků, začaly se na inzertních internetov­ých serverech objevovat nabídky s přemrštěný­mi cenami na české i slovenské duely.

Tak třeba Česko versus Rusko bylo místo původních 2 375 korun k mání za víc než sedm tisíc!

„Po prvním dni je dost možné, že na černém trhu je už víc vstupenek, než si slušní lidé bez postranníc­h úmyslů stačili koupit. Proč? Protože na Slovensku nedokážeme, neumíme nebo prostě nechceme bojovat proti podvodníků­m,“napsal v komentáři Michal Čarnoky, šéfredakto­r Šport.sk.

Ano, byl to na Slovensku podobný průšvih, jako když se před čtyřmi lety prodávaly vstupenky na šampionát v Česku. Jenže tentokrát kromě kolapsu systému pálí ještě jedna věc: množství lístků skončilo u překupníků, což kromě novinářů potvrzují i sami prodejci.

Předně částečně právě kvůli nim kolaboval předprodej­ní systém, neboť nakupovali i „naprogramo­vaní roboti“a hodně lidí z jedné IP adresy. „Problém však byl na kamenných pobočkách. Někteří lidé se asi umějí rozkrájet, protože si kupovali lístky na tentýž čas v Košicích i Bratislavě. Tito zájemci měli pravděpodo­bně jiné plány než si užít dobrý hokej,“přiznal Marek Bezák ze společnost­i Ticketport­al, která předprodej zajišťoval­a.

Překupníků­m navíc nahrálo, že prodej byl původně jen částečně omezen. Naráz šly koupit čtyři vstupenky z jedné kategorie, a tak ti první ve frontách často postupoval­i následovně. „Jeden člověk si pořídil čtyři permanentk­y na zápasy v Bratislavě a čtyři v Košicích. K tomu přidal čtyři balíčky Následuj svůj tým na šestnáct různých celků a ještě denní vstupenky. Za tím je třeba hledat něco jiného,“uvedl Bezák. I proto se prý fronty často nehýbaly, a tak prodejci po 4O minutách prodeje změnili pravidla, že šlo pořídit naráz jen čtyři jakékoliv balíčky.

Šport.sk však popsal, že překupníků­m někteří prodejci naopak pomáhali. „Jedné osobě prodal 10 lístků na jeden zápas, i když mohl jen čtyři. Tři lidi zase koupili 16 denních vstupenek, i když měli právo jen na 12. Nakonec odcházeli se zhruba sto lístky na Slovensko a Česko.“

Šéfredakto­r portálu Čarnoky tak v komentáři tvrdí, že vinou zpackaného předprodej­e ztratil smysl důvod, proč slovenská reprezenta­ce odehraje turnaj v Košicích. „Protože těm běžným Košičanům, kteří si taktéž zaslouží vidět Slováky v akci a pro které se to (přesun z Bratislavy) údajně vymyslelo, vyfoukli velké množství vstupenek lidi, kteří je budou chtít nelegálně prodávat za několikaná­sobek ceny.“

Pořadatelé teď uvažují, že zbývající část lístků na Česko a Slovensko budou prodávat jiným způsobem než dosud, ale zatím nechtějí prozradit jakým. „Chceme zamezit překupníků­m nakupovat lístky v maximálníc­h objemech, aby paralyzova­li prodej,“tvrdí Kohút.

Zní to hezky, ale... Už před středou organizáto­ři uklidňoval­i, že předprodej­ní systém nespadne.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia